10x feiten en fabels over migraine
Migraine treft maar liefst 1 op de 7 mensen wereldwijd. Iedereen kan er op een bepaald moment in zijn leven mee te maken krijgen, terwijl er nog zoveel misvattingen over bestaan. We leggen enkele interessante feiten en fabels aan je voor.
Onbekend en onbehandeld
Migraine is helaas nog te vaak onbekend en slecht behandeld. Dit jaar vroeg slechts 22% van de migrainepatiënten advies aan hun arts of apotheker, zo blijkt uit een studie uitgevoerd door GSK Consumer Healthcare Benelux. Nog te veel mensen denken dat migraine geen ernstige reden is om naar de dokter te gaan, terwijl het een serieuze en slopende impact kan hebben op je leven.
Feiten en fabels over migraine
Een belangrijk onderdeel van omgaan met migraine is erover praten. Niet alleen met een apotheker of arts, maar ook met vrienden en familieleden. Als je de symptomen, oorzaken en gevolgen samen ontdekt en bespreekt, voelt je omgeving zich meer betrokken en verdwijnen de vooroordelen. Daarom stellen we je graag voor aan enkele hardnekkige misvattingen en interessante weetjes.
1. Migraine is gewoon hoofdpijn
Niet waar. Het komt dikwijls voor aan één zijde van het hoofd en is dikwijls pulserend, stekend of kloppend van aard. De pijn kan variëren van matig tot zeer heftig qua intensiteit en verergert bij fysieke inspanning. Een aanval kan ook gepaard gaan met overgevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid, al dan niet met braken.
2. Migraine komt enkel voor bij vrouwen
Niet waar. Vrouwen zijn dubbel zo vatbaar voor migraine, maar toch blijven ook mannen niet gespaard.
Menstruatie is een grote trigger omwille van hormonale veranderingen. Bovendien verhoogt een daling in oestrogenen de gevoeligheid en de mate van pijn, wat een migraine-aanval bij vrouwen heftiger kan maken.
3. Een aanval kan meerdere dagen duren
Waar. Een aanval kan van 4 uur tot 3 dagen lang duren. Meestal voel je 1 à 2 dagen voor het begin van de hoofdpijn een combinatie van symptomen, en ook na de migraine kun je nog last hebben van vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.
4. Van chocolade, rode wijn en kaas krijg je migraine
Waar en niet waar. Migraine is een genetische aandoening waarvan de oorzaken niet altijd te bepalen zijn. Om aanvallen te voorkomen, hebben veel patiënten de neiging om chocolade, kaas, alcohol of cafeïne te vermijden, maar het is niet bewezen dat dit een effect heeft. Om de triggers van je aanvallen beter te begrijpen, kun je een migrainedagboek bijhouden.
5. Stress is een grote trigger
Waar. Stress kan het in de hand werken of verergeren, net zoals te veel of te weinig slaap, licht, hormonen, cafeïne en alcohol, dehydratatie, bepaalde geuren, het weer, een onregelmatig eetpatroon, medicatie, …
6. Een aanval wordt altijd voorafgegaan door een aura
Niet waar. Aura omvat neurologische symptomen die vooraf kunnen gaan aan migraine: bijvoorbeeld lichtflitsen of wazig zien, moeite met woorden te vinden, tintelingen of gevoelloosheid… De overgrote meerderheid van de migrainepatiënten ervaart geen aurafase voor een aanval.
7. Water drinken kan helpen
Waar. Uitdroging is een grote trigger bij 1 op de 3 patiënten, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en vochtafdrijvende dranken zoals koffie, thee of alcohol vermijdt.
8. Het kan op elke leeftijd voorkomen
Waar. Meestal komt de aandoening voor het eerst tijdens de pubertijd voor, maar treft vooral mensen tussen 35 en 45 jaar. Bij vrouwen kan migraine na de menopauze verdwijnen, maar veel patiënten hebben hun hele leven last.
9. Migraine heeft altijd te maken met een probleem met de gal of de lever
Niet waar. Voor lange tijd leefde de gedachte dat de verklaring voor migraine lag bij de gal of de lever, aangezien veel migrainepatiënten ook misselijk zijn tijdens een aanval. Intussen is bewezen dat de gal en de lever geen schuld treffen.
10. Frisse lucht kan een aanval verminderen
Waar. En er zijn nog meer dingen die je kunt doen om een aanval te temperen: rusten in een donkere en stille omgeving, de verlichting aanpassen, beeldschermgebruik minderen, medicatie innemen (in samenspraak met je arts), fysieke inspanningen vermijden, slapen, …
Bron: migraine-info.be
Meer over migraine:
- Migraine met aura: wat betekent dat precies?
- Niet zomaar wat hoofdpijn: wanneer kamp je met migraine (en wat doe je eraan)?
- Migraine op het werk: slechts 15% van de patiënten stopt met werken bij een aanval
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!