Migraine op het werk: slechts 15% van de patiënten stopt met werken bij een aanval
Zeg nooit zomaar ‘hoofdpijn’ tegen het migraine-monster. Wie ermee kampt, weet maar al te goed dat het slopend is. Er zit vaak niets anders op dan in bed te gaan liggen, met de gordijnen dicht en de medicijnen binnen handbereik. Maar wat als je aan het werk bent?
Migraine op het werk
Stop jij met werken als je migraine voelt opkomen? Slechts 15% doet het, zo blijkt uit een onderzoek ter gelegenheid van de 8ste editie van de Week van de Migraine. De enquête polste bij 1000 Belgen naar migraine op de werkvloer. Een aantal opvallende resultaten:
- Driekwart van de Belgische migrainepatiënten heeft al een migraineaanval gehad op het werk.
- Slechts een kwart (27%) van de migrainepatiënten geeft aan dat ze zich ziek melden vanwege een aanval.
- Hoewel een kantoor- en werkomgeving een vaak voorkomende trigger voor migraine is (bv. felle lichten en geluiden), stopt slechts 15% met werken om naar huis te gaan. 2% zet het werk thuis verder.
- Eén op twee blijft gewoon werken, maar past de taken en/of agenda aan naargelang het ongemak. Eén op drie werkt door zonder wijzigingen.
Stress = grote trigger
Stress is en blijft één van de grootste triggers voor migraine. Dat wordt bevestigd door de enquête: vier op vijf (81%) van de migrainepatiënten met hoge stressniveaus melden dat ze migraine op het werk hebben.
Professor Jan Versijpt, neuroloog en coördinerend geneesheer van de kliniek voor Hoofd- en aangezichtspijn aan het UZ Brussel: “Migraine wordt getriggerd door stress, licht en lawaai. Dit zijn factoren die zeer aanwezig zijn op het werk. Wat doe je dan best? Triggers verminderen is al een belangrijke stap. In deze context kan telewerken, dat de afgelopen maanden aan populariteit won en ondertussen een vast onderdeel van de dagelijkse routine geworden is, een oplossing zijn voor veel patiënten.”
Nog steeds taboe
Toch schrikt het patiënten nog steeds af om er met hun werkgever over te praten: 34% van de migrainepatiënten verbergt migraine voor hun baas. Een grote reden hiervoor is angst voor gebrek aan begrip.
- Slechts een derde (35%) van de respondenten bespreekt migraine met hun leidinggevende.
- De helft (49%) zegt dat collega’s op de hoogte zijn.
- Eén op de tien mensen geeft aan dat hun werkgever en collega’s denken dat ze overdrijven.
- Iets meer dan de helft (55%) van de respondenten gelooft dat hun collega’s begrip voor hun migraine tonen, terwijl slechts 46% gelooft dat hun werkgever begrip toont.
Heb je last van migraine op het werk, en durf je er niet over te praten met je baas en collega’s? De stap zetten is moeilijk, maar het is de enige manier waarop je begrip kunt krijgen voor je situatie. Migraine kan er immers voor zorgen dat de kwaliteit van je werk op een lager pitje staat, en dat je ook het tempo dat je normaal aanhoudt niet kunt bereiken. Het is belangrijk dat je werkgever en collega’s dit weten, zodat ze hiermee rekening kunnen houden.
Kleine aanpassingen
Met kleine aanpassingen kan het (werk)leven van migrainepatiënten aanzienlijk worden verbeterd:
- Frisse lucht,
- een rustige plek om te werken,
- aanpassen van de verlichting (minder fel)
- of een extra pauze kunnen helpen om de pijn te verlichten.
Heidi Verlinden, HR research expert bij Securex: “Werkgevers hoeven geen draconische inspanningen te leveren om het hun werknemers gemakkelijker te maken. Door een oprechte dialoog mogelijk te maken en te stimuleren, kunnen we het taboe doorbreken, kunnen werknemers openlijk over hun migraine praten en een eerlijk gesprek voeren over wat hen zou kunnen helpen.
Dit zal de werktevredenheid natuurlijk ook een boost geven: hoe meer de werknemer zich begrepen en erkend voelt, hoe tevredener hij of zij zich zal voelen in de job en hoe minder hij of zij zal lijden onder stress, wat op zich al een aanval kan uitlokken. Het is dus een vicieuze cirkel die we een halt moeten en kunnen toeroepen.”
Bron: Week van de Migraine
Wil je meer weten over migraine, waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen? Klik dan zeker nog even door naar dit artikel.
Lees ook:
- 11x onverwachte triggers die hoofdpijn veroorzaken
- Spanningshoofdpijn: wat zijn de symptomen en hoe kun je het behandelen?
- Verrassend: pijnstillers kunnen hoofdpijn veroorzaken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!