Daarom word je zo moe door de warmte en de zon
Krijg jij het ook moeilijk om wakker te blijven na een hele dag buiten te zitten in de zon? Dat is compleet normaal. Je lichaam wordt tenslotte moe door de warmte. Hier lees je hoe dat komt en wat je ertegen kunt doen.
Dit doen hoge temperaturen met je lichaam
Je lichaam werkt heel hard om op een stabiele temperatuur van ongeveer 37 graden Celsius te blijven, zelfs zó hard dat het je moe kan maken. Het is de hypothalamus in je hersenen die de temperatuur regelt. Merkt die dat het te warm is, dan zal die als ’thermostaat van je lichaam’ maatregelen nemen:
- Je bloedvaten zullen wijder worden om meer warmte kwijt te raken. Je bloeddruk gaat dan wel omlaag en je hart moet dan harder werken om bloed rond te pompen. Door dat harde werk ben je sneller vermoeid en die lage bloeddruk kan een loom gevoel geven.
- Er gebeuren constant veel dingen in je lichaam om het te doen werken en tijdens die processen komt er warmte vrij. Pas wanneer je lichaam vertraagt, bijvoorbeeld wanneer je slaapt, wordt er minder warmte geproduceerd. Je lichaam zal je dus slaperig maken om de kans te krijgen om af te koelen.
- Je gaat zweten: wanneer zweetdruppeltjes verdampen op je huid, koel je af. Is het in je omgeving warmer dan 37 graden Celsius? Dan is dit daarbij de enige manier om warmte te verliezen. Laat dat zweet dus maar komen!
Het vraagt dus veel energie van je lichaam om een ideale temperatuur te behouden en daardoor word je moe. Na een tijdje kun je wel wennen aan warme temperaturen, maar ook dat proces vraagt inspanning.
Extra risicofactoren
- Hoe minder fit je bent, hoe minder goed je tegen de hitte kunt.
- In het algemeen kunnen jongere mensen beter tegen de warmte en vermindert dat met het ouder worden.
- Hoe meer je weegt, hoe meer warmte er wordt aangemaakt door je lichaam zelf. In de winter is dat handig, maar in de zomer wordt het dan moeilijker om die warmte weer kwijt te raken.
Moe door de zon
Het is niet alleen door de warmte dat je moe kunt worden, maar ook door de zon zelf. De zon heeft tenslotte veel effect op je lichaam. En jammer genoeg zijn die effecten niet altijd positief: denk maar aan verbranden of huiduitslag. De schade die de zon aanricht, moet opgevangen worden door je lichaam. Dat proces kost energie waardoor je moe kunt worden.
Je kunt ook plots moe worden door binnen te gaan na een lange tijd buiten te zijn. Zat je bijvoorbeeld een tijdje op het strand te zonnen? Dan ga je best niet meteen binnen op een relatief donkere plek zitten als je nog andere dingen hebt gepland die dag. Je lichaam denkt door de grote verandering dan tenslotte dat het tijd is om te slapen en zal melatonine (het slaaphormoon) aanmaken.
Zo word je minder moe door de warmte
Je kunt natuurlijk altijd simpelweg luisteren naar je lichaam en een dutje doen wanneer de warmte je moe maakt. Maar lukt dat niet, bijvoorbeeld door je werk? Dan probeer je de vermoeidheid best tegen te gaan door je lichaam te helpen om af te koelen zodat het zich minder moet inspannen.
Vermijd de hitte
Ga niet naar buiten op het heetste moment van de dag. Probeer ook inspanningen op dat moment te vermijden en doe alles in het algemeen op het gemakje. Begin als dat kan eventueel vroeger te werken zodat je op het warmste moment van de dag wat kunt rusten. Zorg er ook voor dat het in huis relatief koel blijft.
Hydrateren!
Aangezien zweten een efficiënte manier is om af te koelen, is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Wanneer je zweet, raak je tenslotte vocht kwijt. Drink dus veel water om niet uit te drogen. Drink ook al voor je een dorstgevoel krijgt, anders is het eigenlijk al te laat en heeft je lichaam al meer inspanningen moeten doen.
Eet niet te zwaar
Kies op warme dagen voor voedsel dat niet te zwaar op de maag ligt. Je wordt tenslotte niet alleen moe door de warmte van buitenaf, maar ook door de warmte die je binnenin aanmaakt, bijvoorbeeld door het verteren van voedsel. Kies op warme dagen voor salades of een verfrissende gazpacho en als tussendoortje wat fruit. Eet eventueel vijf kleinere maaltijden in plaats van drie grote per dag.
Door te zweten, verlies je ook zout. Zorg dus dat je dit voldoende binnen krijgt, al is het belangrijk om er ook weer niet té veel van op te nemen.
Wat als je lichaam niet genoeg afkoelt?
Als je lichaam te warm blijft, werkt het minder goed. De kans bestaat dan dat je oververhit geraakt of een hitteslag krijgt. Raadpleeg in ieder geval een dokter wanneer je je niet goed voelt.
Bronnen: quest.nl, rtlnieuws.nl, hoebeterslapen.nl
Lees ook deze artikels over de warmte:
- Warmte-uitslag? Zo voorkom je het
- Wat je moet weten over zweten: de dermatoloog legt uit
- Zonwering: de perfecte oplossing om de warmte buiten te houden
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!