7 redenen waarom je moeilijk in slaap valt
Na een goede nachtrust kan een mens de wereld aan. Maar een volwaardig nachtje slaap is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Eindelijk duik je na een vermoeiende dag je bed in, maar toch kun je de slaap niet vatten. Hoe komt het dat je niet of moeilijk in slaap valt? En wanneer spreek je van een slaapprobleem?
1. Vet of pittig eten
Een kleine hap voor het slapen is geen probleem, maar te veel (en te vet) eten kan een reden zijn waarom je moeilijk in slaap valt. Zo brengt een late night snack vaak een fysiek oncomfortabel gevoel met zich mee. Omdat het maagzuur sneller opkomt als je ligt, kun je last krijgen van brandend maagzuur. En dat is uiteraard geen aanrader als je snel wilt indommelen. Om dezelfde reden plan je pikante of pittige maaltijden best vroeg genoeg op de dag.
2. Te veel slapen
Hoewel dutjes enkele gezondheidsvoordelen hebben, kunnen ze je wakker houden als je écht moet slapen, ’s nachts dus. Onderzoek toont aan dat (te) lange dutjes of dutjes in de namiddag ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt, slecht slaapt en meer wakker wordt in de nacht. Hou je toch graag een siësta, rust dan niet langer dan 30 minuten en niet te laat op de dag.
3. Alcohol
Een slaapmutsje om je dag af te sluiten? Toch maar niet. Hoewel je meestal sneller inslaapt na een glaasje op, gaat je slaapkwaliteit er op achteruit, waardoor je vaker wakker wordt. Hoe het precies werkt is niet helemaal duidelijk, maar alcohol heeft het vooral op de REM-slaap gemunt. En dat is nu net de slaapfase die nodig is om echt uit te rusten. Je hoeft geen hele fles wijn naar binnen te werken om er last van te krijgen, want al vanaf 3 glazen heeft je slaap al flink te lijden. Een paar keer ‘proost’ en je slaapevenwicht wordt helemaal in de war geschopt.
4. GSM, TV en andere schermen
Een van de bekendste boosdoeners is ongetwijfeld het witte en blauwe licht van het scherm van je gsm, tablet, laptop of TV. Hoe verleidelijk het ook is om voor het slapengaan even je mails te checken of een aflevering van je favoriete serie mee te pikken, je doet het beter niet. Het licht van schermen weerhoudt je lichaam ervan om melatonine aan te maken, hét hormoon dat je nodig hebt om in slaap te vallen (en je goed te voelen). Je hersenen denken door het schermlicht dat het nog dag is, waardoor het geen signaal uitzendt om in slaap te vallen.
Een bril met een blauwfilter werkt, maar is geen structurele oplossing. De boodschap is dus duidelijk: geen beeldschermen in de slaapkamer. Of beter nog, geen schermen 2 uur voor het slapengaan. Voor je mentale gezondheid is het trouwens ook een goed idee om het schermgebruik te beperken tot het minimum, want scrollen op sociale media is niet bepaald bevorderlijk voor je geluksgevoel.
5. Cafeïne
Geen verrassing uiteraard, maar toch blijft cafeïne voor talloze mensen dé aanleiding van moeilijk inslapen. Niet iedereen is er even vatbaar voor, want je DNA heeft bepaald of dit stofje je wakker houdt of niet. Ben je één van de vele ongelukkigen, dan drink je liefst geen koffie, cafeïne houdende frisdrank of thee 6 uur voor het slapengaan. Meer zelfs, je kunt ze misschien beter helemaal vermijden, want onderzoek toont aan dat 200 mg cafeïne (zo’n 4 grote kopjes koffie) je slaap al beïnvloedt 16 uur voor je je bed in duikt. Iemand een decatje?
6. Roken
Er zijn talrijke redenen waarom je beter stopt met roken, en beter slapen is er één van. De nicotine in sigaretten heeft een grote impact op je vermogen om in slaap te vallen. Het stimuleert de productie van acetylcholine, een stof in de hersenen die je wakker houdt. Ook als je een nicotinepleister gebruikt, kun je er last van krijgen. Daarnaast kan de behoefte aan nicotine je ook wakker houden, omdat je ’s nachts hunkert naar een sigaret. Zo zie je die goede nachtrust al snel in rook opgaan…
7. Een warme slaapkamer
Het mag dan wel gezellig klinken om in een lekker warme kamer in te dommelen, snel in slaap vallen doe je niet bij een te hoge kamertemperatuur. De beste temperatuur om in slaap te vallen ligt tussen 17 en 20,5 graden. Als je slaapt in een te warme slaapkamer, wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine afgeremd. De verwarming een graadje (of twee) lager zetten is dus niet alleen goed om energie te besparen, je wordt er ’s morgens ook fris en uitgerust door wakker. Slaapwel!
Moeilijk in slaap vallen of een slaapprobleem?
Slaapklachten zijn relatief makkelijk te behandelen, al is het soms even zoeken naar een gepaste methodiek. Een paar keer moeilijk inslapen is niet meteen een probleem, maar als je bijna elke nacht naar het plafond ligt te staren kan er sprake zijn van slapeloosheid.
Bovenstaande redenen kunnen beletten dat je lichaam in slaapmodus geraakt en op termijn het slaapprobleem veroorzaken. Na een paar slechte nachten wordt de wil om te slapen dan zo groot, dat je jezelf druk oplegt en piekert over een slaaptekort. Piekeren zorgt er dan weer voor dat je opnieuw moeilijk in slaap raakt. Zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen waardoor je slapeloosheid ontwikkelt.
Een goed slaapritueel
Je lichaam voorbereiden op slapen kan het patroon doorbreken. Een rustig slaapritueel met ademhalingsoefeningen of yoga brengen je, samen met enkele simpele tips, al snel in dromenland.
Is er volgens jou toch meer aan de hand, of lukt het je niet om een goed slaapritme te creëren? Contacteer dan je huisarts om je probleem te bespreken. Ook andere oorzaken zoals nachtmerries, slaapapneu of medicatie kunnen namelijk de aanleiding zijn van een slaapprobleem.
Bronnen: healthline.com, thehealthy.com, health.harvard.edu
Meer tips om van te dromen:
- Ben je eerder een avond- of een ochtendmens? IKEA doorprikt enkele mythes rond slapen.
- Vermindert je weerstand als je slecht slaapt? (+ gouden slaaptips van de expert)
- Nachtmerries: wat is de oorzaak en wat doe je eraan?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!