Cafeïne tijdens het studeren: niet zonder gevaar
Wat zijn de positieve effecten van koffie en energiedrank?
“De cafeïne in koffie stimuleert de alertheid. Ook je metabolisme en hartslag gaan de hoogte in. Ook kan cafeïne het geheugen verbeteren.” Maar het kan dus ook zorgen voor angst en zenuwachtigheid.
Wat zijn de negatieve effecten?
“Koffie is één van de meest onderzochte dranken ter wereld. Af en toe een kopje drinken, daar is niks mis mee. Het zit hem in de hoeveelheid. Zoals met alles mag je niet overdrijven, liters koffie drinken heeft geen zin.”
Een blikje energiedrank bevat suiker en ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer hetzelfde als in één kop koffie en vier keer zoveel als in 200 milliliter cola.
“Energiedranken zijn gevaarlijker, omdat ze makkelijker leiden tot overconsumptie. Je krijgt enorm veel cafeïne binnen en dat kan gevaarlijk zijn. Onlangs hoorde ik nog in het nieuws dat iemand tijdens een loopwedstrijd een hartstilstand had gekregen door een blikje energiedrank. De hoge gezondheidsraad wil energiedranken niet voor niets verbieden voor jongeren.” Een gezonder alternatief: drink koffie zonder suiker, groene thee of boost je energie met deze natuurlijke producten.
Wanneer is er sprake van teveel cafeïne?
“Dat hangt af van persoon tot persoon. Sommigen zijn gevoeliger voor de werking van cafeïne. Het belangrijkste is dat je koffie combineert met een gezonde levensstijl.” De richtlijn momenteel is maximaal 4 blikjes voor studenten die ouder zijn dan 18 jaar. De richtlijn voor studenten die jonger zijn dan die leeftijd is één energiedrankje per dag.
’s Avonds nog cafeïne drinken: goed idee of niet?
Algemeen geldt: als je het niet gewoon bent om koffie/energiedrank te drinken dan doe je dat best niet na 15 uur. Het blijft doorwerken als je slaapt, dat zou kunnen zorgen dat je minder diep slaapt.
“Maar voor sommige studenten kan het wel een goed hulpmiddel zijn.”
Beeld: shutterstock