Waarom hebben muggen het op jou gemunt? En hoe verzorg je een muggenbeet?
Hoe kan het toch dat je na een avondje buiten op het terras van top tot teen onder de beten zit, terwijl je gezelschap nergens last van had? Uit onderzoek blijkt dat deze 5 zaken invloed kunnen hebben. En we tippen meteen hoe je zo’n muggenbeet best verzorgt.
5x daarom heb jij vaker een muggenbeet
1. Je hebt bloedgroep O
βJouw bloed is nu eenmaal zoeterβ, horen slachtoffers van een muggenplaag vaak. Kan dat dan? Jawel, stellen wetenschappers. Uit Japans onderzoek blijkt dat mensen met bloedgroep O vaker gestoken worden dan mensen die type AB, B of A hebben. Dat komt doordat er meer suiker zit in bloedgroep O. Je hebt dus wel degelijk zoeter bloed. Dit wil overigens niet zeggen dat je met een andere bloedgroep géén kans op muggenbeten hebt. Wanneer een mug zijn doel gekozen heeft, blijft hij daar meestal bij.
2. Je ademt diep
Ademen doen we allemaal, maar wanneer je die zoemende ellendelingen uit je buurt wilt houden, kun je daar beter mee stoppen. Muggen voelen namelijk al van een afstandje of er een levend wezen in de ruimte is. En mensen die dieper in- en uitademen β waaronder lange mensen en volwassenen β verschijnen sneller op de radar.
3. Je bent zwanger
Uit onderzoek blijkt dat hoogzwangere vrouwen 21% dieper uitademen dan vrouwen die niet zwanger zijn. Tel daarbij dat de lichaamstemperatuur van een zwangere vrouw gemiddeld 0,7% warmer is dan normaal en de mug heeft zijn ideale slachtoffer gevonden.
4. Je hebt net gesport
Muggen vinden je niet alleen door je ademhaling, ze ruiken je ook. Een van de geuren waar ze op afkomen is melkzuur: een stof die vrijkomt wanneer je spieren hard gewerkt hebben. Dit, in combinatie met een verhoogde lichaamstemperatuur, verklaart waarom je vaker geprikt wordt als je net gesport hebt.
5. Je hebt bier gedronken
Mocht je na het lezen van bovenstaande tip denken: laat die sportschool maar zitten, ik trek een biertje open: niet doen! Alhoewel⦠het onderzoek, waaruit bleek dat de deelnemers vaker geprikt werden wanneer ze bier gedronken hadden, is zeer kleinschalig en wetenschappers twijfelen vooralsnog over de relatie tussen de hoeveelheid alcohol en het steken van de beestjes. Aperitiefje dan maar?
Hoe verzorg je een muggenbeet?
Een muggenbeet herken je door de jeukende bult die ontstaat op je huid. Afhankelijk van hoe je huid reageert, kan er ook een blaasje of een soort blaar ontstaan op de plek van de beet. Ook als de zwelling vermindert, kan de jeuk nog een tijdje aanhouden. Zo zorg je ervoor dat het optimaal geneest:
- Reinig en ontsmetΒ de steek zodat het wondje schoon blijft.
- IJsblokjesΒ of een koude natte doekΒ op de beet kalmeert.
- Niet krabben, want dat vergroot de zwelling en zorgt voor jeuk.
- Insectenzalf, VicksΒ ofΒ aloΓ« veraΒ verzacht de jeuk. Die laatste is ook goed voorΒ zonnebrand.
- Geen zalfjes in huis? Heel watΒ huismiddeltjes, zoalsΒ bicarbonaat, tandpasta, honing, (appelcider)azijn, banaan of een warme lepel kunnen helpen.
- EenΒ allergische reactieΒ is mogelijk, maarΒ niet gevaarlijk. Gebruik een product met antihistaminica om de klachten te verlichten.
Meer zomerkwaaltjes:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!