Hier zit muziek in: dit is het effect van muziek op je lichaam
Dat muziek uit je jeugd een hoop nostalgische emoties kan uitlokken, heb je misschien zelf al ervaren. Maar wist je ook dat muziek kan helpen bij angstgevoelens of stress? Lees hier wat muziek doet met je lichaam en hoe je het gebruikt om te ontspannen. Dit klinkt vast als muziek in je oren!
Thank you for the music!
Of je nu een dancing queen bent, de pannen van het dak zingt of luistert naar serene sonates in de auto, muziek doet iets met een mens. Maar melodieuze klanken hebben nog veel meer te bieden dan enkel danspret of zangvermaak.Β Onderzoek wijst uit dat muziek je mentale gezondheid positief kan beΓ―nvloeden.Β Het kan een krachtige tool zijn om gevoelens van stress of angst te reduceren, prestaties te verhogen of je gemoed te bepalen. Het beste van al: muziek is overal en voor iedereen beschikbaar.
Lees hier alvast 5 redenen om dankbaar te zijn voor muziek Γ©n tips voor de ultieme relaxing playlist:
1. Je hebt minder stress
Als je vaak wandelt tussen het groen, klinkt het waarschijnlijk niet verrassend: natuurgeluiden helpen bij stress. Maar ook je favoriete deuntjes kunnen zorgen voor een daling vanΒ het stresshormoon cortisol. MuziekΒ geeft daarbij ook nog een boost aan het feelgood-hormoon, waardoor je eenΒ gevoel van beloning en bekrachtigingΒ ervaart.
Bovendien kan het je ook afleiden van de oorzaak van de stress of angst. Omdat muziekklanken vrij complex zijn voor onze hersenen, blijft er minder ruimte over om te focussen op andere (negatieve) prikkels.Β Het is niet verwonderlijk dat muziek vaak wordt ingezet als onderdeel van therapie in de gezondheidszorg.
2. Het kalmeert je lichaam
Voel je je gespannen of nerveus? Dan luister je best naarΒ trage muziekΒ met een tempo tussen 60 en 80 bpm (beats per minuut). Een traag ritme kan je zenuwstelsel effectiefΒ kalmeren omdat je hartslag en ademhaling zich aanpassen aan het tempo van de muziek.Β Ook deΒ bloeddruk kun je verlagen met het gepaste ritme. Volgens onderzoek is deΒ muziek van de Italiaanse operacomponist Giuseppe Verdi uiterst geknipt voor het verlagen van de bloeddruk. Ontspan je liever op moderne melodieΓ«n? Bekijk hieronder de tips voor een kalmerende playlist.
3. Sporten lukt beter
Veel topsporters zweren bij een vaste playlist tijdens een training of voor een wedstrijd. Sporten op muziek is niet alleen motiverend, maar geeft ookΒ betere sportprestaties. Dat de bpm ook hier een rol spelen, zal je niet verwonderen. Sporten doe je best op snelle en opzwepende muziek van meer dan 110 bpm. Move to the beat en stem je muziek af op je work-out.
5. Je proeft beter met je oren
Misschien is het je al opgevallen dat je maaltijd in het betere restaurant meestal wordt vergezeld door zachte achtergrondmuziek. Een doordachte keuze: de juiste muziekkeuzeΒ kan de restaurantervaring beΓ―nvloeden, en ook de omzet van het restaurant verhogen. Volgens onderzoek wordt de smaak van het etenΒ gestuurd door de muziekstijl en toonhoogte.Β Zo past pianomuziek bijvoorbeeld uitstekend bij de smaak van pepermunt. Hoge tonenΒ zorgen er dan weer voor dat je eten zoeter smaakt, terwijl lage tonen bitterheid benadrukken. Die bittere pure chocolade smaakt waarschijnlijk een pak zoeter in combinatie met enkele hoge noten op de achtergrond.
Zo maak je zelf een relaxing playlist
Kun je wel een relaxerend muziekje gebruiken? Stel een playlist samen met je favoriete (trage) nummers, geschikt voor elk opgejaagd moment.
Kies liedjes voor je playlist op basis van de bpm. Je kunt dit opzoeken via streamingsplatform Spotify of websites alsΒ songbpm. Wij geven je alvast enkele klassiekers die volledig aan de tempovoorwaarden voldoen:
- Bill Withers – Ain’t no sunshine;
- Adele – Make you feel my love;
- The Beach Boys – Good vibrations;
- Bee Gees – Words;
- Coldplay – The scientist.
Het ultieme ontspanningslied
Als je echt helemaal wilt ontspannen is er volgens Britse wetenschappers één lied dat de ultieme staat van relaxatie realiseert. Luisteren naar het lied ‘Weightless’ blijkt stress en angst met maar liefst 65% te verminderen. Geen goed idee in de auto, want sommige respondenten voelden zich bij het horen van deze muziek zo zen dat ze zich lichtjes verdoofd voelden. Geniet van deze extra lange versie!
https://www.youtube.com/watch?v=ulhTXHAu20A
Bronnen: muziekwerkt.nl, webmd.com, jobat.be en University of Oxford
Meer rustgevende tips:
- Slaap wΓ©l: 11x tips tegen snurken
- 5x ontspannende thee voor een goede nachtrust
- Ademhalingsoefeningen om beter te slapen: dit is het effect op je lichaam
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!