Nachtzweten: wat zijn mogelijke oorzaken en hoe pak je het aan?
Iedereen heeft het in de zomer weleens veel te warm in bed, maar als je regelmatig wakker wordt met een doornatte pyjama, heb je waarschijnlijk last van nachtzweten. Er zijn verschillende oorzaken, en gelukkig kun je er meestal ook iets aan doen.
Nachtzweten, wat is dat eigenlijk?
Tijdens een hittegolf moeilijk kunnen inslapen doordat je zo transpireert, of na een nachtmerrie badend in het zweet wakker schieten: het overkomt iedereen weleens. Er is echter maar sprake van nachtzweten als je er ook mee te kampen hebt wanneer de omstandigheden in je slaapkamer wΓ©l optimaal zijn en als het je regelmatig overkomt.
Nachtzweten op zich is niet gevaarlijk, maar als je er vaak last van hebt en het je nachtrust verstoort, ga je toch best even langs bij de dokter. Die zal samen met jou nagaan wat de oorzaak is, en of die behandeld kan worden.
Wat zijn de mogelijke oorzaken?
Nachtelijk transpireren kan veroorzaakt worden door heel wat verschillende factoren, waaronder:
- Medicatie (bijvoorbeeld bepaalde pijnstillers, antidepressiva of steroΓ―den)
- Alcohol- of druggebruik
- Bepaalde voedingsmiddelen (vooral pittige maaltijden blijken vaak de boosdoener)
- Een laag bloedsuikergehalte
- De menopauze
- Angststoornissen of stress
- Hyperhidrose, een aandoening waarbij je overmatig zweet. Soms is die ziekte op haar beurt het gevolg van andere gezondheidsproblemen, maar soms staat ze ook op zichzelf
- Andere ziektes (onder meer slaapapneu, nierproblemen, bepaalde soorten kanker en diabetes)
Hoe pak je nachtzweten aan?
Nachtzweten is op zijn minst erg vervelend, maar kan ook je nachtrust ernstig verstoren, waardoor je steeds vermoeider en minder alert wordt overdag. Daarom is het belangrijk om er tijdig iets aan te doen. Heb je deze zaken al geprobeerd?
Stap niet al zwetend je bed in
Als je het al vreselijk warm hebt als je ’s avonds naar bed gaat, wordt het extra moeilijk voor je lichaam om de hitte die nog op je afkomt te reguleren. Probeer er dus alles aan te doen om af te koelen voor je gaat slapen. Dat kan door een lauwe douche (géén koude, want daar reageert je lichaam averechts op) te nemen en een slaapkamer overdag zo koel mogelijk te houden.
Kies je slaapkledij en beddengoed slim
Naakt slapen lijkt misschien de beste optie als je last hebt van nachtelijk transpireren, maar toch trek je maar beter een katoenen of linnen nachthemd of pyjama aan. Die stoffen ademen en absorberen.
Ook je beddengoed is van belang. Kies ook hier weer voor natuurlijke, ademende stoffen. In speciaalzaken vind je trouwens ook matrasbeschermers en kussens die je temperatuur reguleren. Een investering, maar eentje die je misschien wel véél vroeger had willen doen!
Let op wat je eet
’s Avonds voor de televisie nog genoten van een kommetje pikante chips, of stond er scampi diabolique op tafel? Zoals je hierboven al kon lezen, vermijd je pittig eten maar beter als je last hebt van nachtzweten. Schrap het zeker van je menu vanaf ongeveer vier uur voor je gaat slapen.
Ook zware, vette maaltijden zijn geen goed idee: je lichaam moet ze immers verteren, en dat kan voor extra slaapproblemen zorgen. Ga dus voor een licht diner en drink er voldoende water bij. Alcohol laat je ook het best links liggen.
Overweeg een bezoekje aan de dokter
Als niets lijkt te helpen en het nachtzweten je levenskwaliteit ernstig begint te verstoren, is het tijd om naar de huisarts te gaan. Die kan onderzoek doen naar mogelijke onderliggende oorzaken en je informeren over medische hulpmiddelen.
Bronnen: gezondheidsnet.nl, uzleuven.be
HEB JE DEZE ARTIKELS AL GELEZEN?
- Wat je moet weten over zweten: de dermatoloog legt uit
- Zweetvoeten: wat is de oorzaak en wat doe je eraan?
- 11 tips om beter te slapen bij warm weer
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!