De valkuilen van natuurlijke suikers
Dat je toegevoegde suikers maar beter beperkt, weet je al. Maar zijn er ook valkuilen bij de suikers die je van nature vindt in groenten, fruit en zuivel?
Valkuil 1: Fruit is toch sowieso supergezond?
Vergis je niet: een banaan bevat 18 gram suiker per 100 gram. En dat is en blijft 18 gram suiker. Kun je dan net zo goed je banaan vervangen door koek of snoep?
Nee hoor, maar fruit, hoe gezond ook, eet je best met mate. Dus twee Γ drie stuks per dag volstaan.
Valkuil 2: Van suikers in groenten en fruit krijg je toch geen gaatjes?
Denk niet dat de suikers in je groenten en fruit onschuldig zijn voor je tanden. Ook van nature aanwezige suikers veroorzaken tandbederf. Vooral wanneer je bijvoorbeeld sinaasappelen perst, kunnen de suikers in vloeibare vorm gemakkelijk gaatjes veroorzaken. Goed poetsen is en blijft dus de boodschap.
Toch vooralΒ voordelen!
Voordeel 1: Brandstof om te sporten
Koolhydraten zijn dΓ© bron van energie voor je gaat sporten. Je zou wel op een proteΓ―ne- of vetrijke maaltijd kunnen gaan sporten, maar comfortabel voelt dat niet. Een banaan (of een bord pasta) een uurtje voor je intensief traint, is geen overbodige luxe!
Voordeel 2: Fruit bevat broodnodige bouwstoffen
Je vindt meer dan alleen suiker in fruit en groenten. De vezels, vitaminen en mineralen die er ook in zitten, heb je broodnodig. Doordat je ook allerlei andere bouwstenen in groenten en fruit vindt, blijft je maag bovendien langer gevuld dan wanneer je voor geraffineerde suikers zou kiezen.
Beeld: Getty Images
Dit artikel maakt deel uit van ons minder-suiker-plan. Benieuwd naar meer? Klik hier!
Meer over natuurlijke suikers
- Wat is eigenlijk het gezondste: suiker of honing?
- Koolhydraten: 5 soorten die je vaker mag eten en 5 die je beter vermijdt
- In 5 stappen naar meer zelfbeheersing
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!