Met yoga beginnen? Dit zijn de vragen die iedereen zich stelt!
Ben je overspannen? Heb je te kampen met angstgevoelens, of wil je zowel mentaal als fysiek sterker in je schoenen staan? Dan is yoga misschien wel iets voor jou.
Beginnen met yoga doe je natuurlijk niet zomaar: zoals dat bij iedere nieuwe start gaat, duiken er al doende heel wat vragen op. Kijk, lees en relax!
De eerste stap: weten welke soorten er zijn
In de eerste plaats moet je kiezen welke soort yoga bij je past. Wij zetten er een paar voor jou op een rijtje!
Kundalini Yoga
De oefeningen werken zowel op je zenuwstelsel als het klierensysteem, waardoor mensen meteen effect voelen. Ze voelen zich na een paar lessen al vitaler, flexibeler en alerter. En ook je lichaam en geest lijken beter in balans. Zit je met emotionele blokkades en angsten? Dan is dit type yoga op je lijf geschreven, want je wordt je bewuster van de acties die je uitvoert en de gevolgen ervan. De lichaamsoefeningen zijn zeer dynamisch en worden gecombineerd met verschillende ademhalingstechnieken en creatieve meditaties.
Vinyasa Yoga
Onzekere dames, deze vorm van yoga zal jouw zelfvertrouwen een flinke boost geven! Tijdens zo’n les neem je verschillende houdingen aan op het ritme van de adem, waarbij de nadruk ligt op de fysieke inspanning. De innerlijke kracht, concentratie én uithoudingsvermogen verbeteren hierdoor aanzienlijk.
Bikram Yoga
Bij Bikram yoga, ook wel ‘hot yoga’ genoemd, worden de oefeningen uitgevoerd in een warme ruimte: je wordt er flexibeler door, je verkleint de kans op blessures, en doordat je er van gaat zweten helpt het bij het afstoten van gifstoffen. Waarom je voor deze vorm moet gaan? Jouw spieren, gewrichten en gewrichtsbanden, klieren en het zenuwstelsel worden er sterker door.
Hatha Yoga
Dit is waarschijnlijk de meest klassieke vorm uit het lijstje, en is ideaal voor mensen die even willen ontsnappen van de alledaagse spanningen. Door de rustige meditatieve houdingen is er ruimte om tot rust te komen, en fysiek gezien worden er diverse lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken uitgevoerd.
Power Yoga
Van een futloos meisje tot een sterke vrouw! Bij Power Yoga draait het voornamelijk rond het vrijmaken van energie en het verleggen van grenzen. Na een paar lessen voel je je fitter, en ben je een échte energiebom. Maar net hierdoor zul je ook een soort van nieuwe innerlijke rust ervaren. Heerlijk!
Ashtanga Yoga
Ashtanga is een vorm van Power Yoga en focust op acht ledematen. De lessen zijn fysiek uitdagend en je voert een lange reeks uit van verschillende houdingen (zonnegroeten, inversies, …). Voor deze lessen heb je kracht en uithoudingsvermogen nodig. Je hebt aandacht voor het spirituele terwijl je je conditie verbetert, stress vermindert en gewichtsverlies bevordert.
Iyengar Yoga
Bij deze vorm van yoga ligt de nadruk op lichaamssymmetrie. De houdingen worden langer aangehouden en er is aandacht voor detail, precisie en symmetrie in de houding. Je maakt gebruik van steunelementen als blokken, dekens, bolsters, stoelen, riemen, etc. Door precisiewerk is het tempo eerder traag maar niettemin energetisch.
Yoga: de vragen die iedereen zich stelt
Om te antwoorden op al je prangende vragen, brachten we een bezoekje aan yoga-experte Ingeborg om jou met raad en daad bij te staan.
Wat heb je nodig om te starten?
Een yogamat komt zeker van pas, want op een koude tegelvloer liggen, is geen goed plan! Bij yoga is het net belangrijk dat je warm en teder ligt én niet uitglijdt. De meeste matjes zijn een centimeter dik, maar als je een dikker exemplaar op de kop kunt tikken, is dat zelfs nog beter. Probeer de oefeningen ook telkens op je blote voeten uit te voeren. Maar als dat wat fris is, mag je zeker een paar kousen aantrekken.
Wat is de ideale yoga-temperatuur?
Als het iets te kil is, gaan je spieren opspannen. Een lekker warme ruimte is dus niet onbelangrijk als je volledig wilt ontspannen. Doe dus de oefeningen bij een klimaat waar jij je comfortabel bij voelt.
Mag je eten en drinken voor de yoga-oefeningen?
In de klassieke yogatraditie wordt er inderdaad gezegd dat je één tot twee uur voor de sessie niet mag eten en drinken. Dit heeft vooral te maken met de moeilijkere oefeningen waarbij je bijvoorbeeld op je hoofd moet staan. Maar de dag van vandaag worden dergelijke rigide ideeën zoveel mogelijk aan de kant geschoven. Dus heb je honger of dorst? Go for it!
Wat is het ideale tijdstip voor yoga?
Ga op zoek naar jouw eigen heilzaam moment. Dat hoeft zelfs niet eens lang te duren, 7 minuutjes kan al voldoende zijn. Let er wel op dat je geen oefeningen zoals de ‘Zonnevlecht’ uitvoert voordat je in je bed kruipt, want dergelijke oefeningen zijn net bedoeld om je meer energie te geven. ‘Pranayama’ oefeningen zijn dan weer ideaal voor ’s avonds.
Na hoeveel tijd krijg je het gewenste effect?
Maak het plan niet te groot en hou het ‘bescheiden’ en haalbaar. De ideale situatie is dat yoga een soort van gewoonte wordt. Het is dan ook bewezen dat je jezelf een nieuwe gewoonte kunt aanleren in 21 dagen de tijd. Uiteindelijk zul je merken dat yoga dan iets wordt waar je naar uitkijkt binnen een druk bestaan.
Iedereen yoga
Wil je starten met yoga, maar heb je nog een duwtje in de rug nodig? Goed nieuws: nu kun je samen met Ingeborg relaxen of net stevig in je kracht staan, waar en wanneer je maar wilt, dankzij haar online platform: ‘Iedereen Yoga’.
Meer over yoga:
- Dit type yoga past het best bij jou & zo hou je het vol
- 5 bijzondere soorten yoga om uit te proberen
- Waarom yoga wonderen doet voor je lichaam
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!