Te druk om écht te luisteren naar mekaar? Met deze tips lukt het wel
Die zalige vakantie is voorbij, het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur. En dan is het vaak extra moeilijk om tijd te maken om te luisteren naar elkaar. We hebben het druk, zijn afgeleid door onze smartphone, dwalen af naar onze eigen zorgen,… Daarom lanceerde Awel eerder deze week een sensibiliseringscampagne.
Bij Awel weten ze alles over luisteren, want ze vormen dagelijks een klankbord voor jongeren en kinderen. Maar omdat het ook belangrijk is dat kinderen én volwassenen een luisterend oor vinden in hun directe omgeving, zetten ze hun schouders onder een campagne om van jong én oud betere luisteraars te maken.
Luisteren is goud, voor jong én oud
Erg belangrijk, zegt Awel, want we hebben meer veerkracht en vertrouwen in anderen als er naar ons geluisterd wordt. In haar tevredenheidsmeting stelde Awel vast hoe belangrijk jongeren het vinden om ‘gehoord’ te worden. Maar ook volwassenen hebben er baat bij. Door te luisteren naar mekaar versterk je sociale banden en het vertrouwen in jezelf én anderen.
6 luistertips van Awel
Maak tijd
Kies een rustig moment uit en maak bewust de keuze dat je je ten volle op het verhaal van je gesprekspartner zult concentreren.
Knik
Door te knikken of korte opmerkingen te geven, laat je zien dat je mee bent met het verhaal en stimuleer je je gesprekspartner om verder te vertellen.
Stel vragen
Denk niet dat je de waarheid kent over wat je gesprekspartner voelt, maar wees er nieuwsgierig naar en stel vragen. Verlies je niet te veel in details, maar stel vragen over de kern van het verhaal.
Laat stiltes
Wacht af en toe nadat iemand iets gezegd heeft, tot de andere de stilte verbreekt (zonder dat het onaangenaam lang duurt). Zo kun je beiden nadenken over wat er al gezegd is en wat jullie nog willen vertellen of vragen.
Check
Vat een stuk van het verhaal samen in jouw eigen woorden en vraag of je het goed begrepen hebt.
Ga niet te snel
Luister lang genoeg voor je eventuele oplossingen aanreikt. Vaak willen we dat te snel doen, waardoor iemand zich niet begrepen voelt en in de verdediging gaat of afhaakt.
Lees er alles over op awel.be/luister