11x tips om een ochtendmens te worden (en je dag energiek te starten)
Ochtendstond heeft goud in de mond! Al is het niet altijd even eenvoudig om fris en fruitig uit bed te stappen. Deze tips kunnen je helpen om een ochtendmens te worden én meer uit je dag te halen.
Genetisch bepaald
Ben je een ochtendmens of eerder een nachtraaf? Het zit in je genen. Zogenaamde avondmensen voelen hun biologische klok zo’n drie uur achterlopen op de sociale klok. Opstaan voelt vervolgens alsof je wakker wordt in het midden van de nacht, maar ’s avonds zit je nog barstensvol energie.
Uit een onderzoek blijkt wél dat je je biologisch ritme kunt herprogrammeren. Door er een strak ritme op na te houden, niet te laat te eten en ’s avonds geen koffie meer te drinken, bijvoorbeeld. De studie toont bovendien aan dat je niet per se een aangeboren avondmens bent, maar dat je het wel kunt worden, door je slaapritme op te schuiven en zo in extreme slaap-waaktijden terechtkomt.
11x tips om een ochtendmens te worden
Je slaapritme pas je helaas niet van de ene op de andere dag aan, maar er zijn wel een heleboel trucjes om stilaan een ochtendmens te worden en zo al van ’s morgens productief en energiek te zijn:
1. Pas je bedtijd aan
Evident en effectief: kruip een beetje vroeger onder de wol. De reden waarom je ’s ochtends moeilijk uit bed geraakt, is vast omdat je nog niet helemaal uitgeslapen bent. Slaap minstens 7 uur per nacht om fris wakker te worden.
2. Zorg voor de ideale slaapomstandigheden
Door je slaapkamer aan te pakken, zorg je er ook voor dat je makkelijker richting dromenland vertrekt.
- Verduister je slaapkamer volledig of kies voor een slaapmasker. Licht geeft je hersenen het gevoel dat het volop dag is.
- Zorg ervoor dat het stil is of draag oordopjes die speciaal voor ’s nachts ontwikkeld zijn.
- Verlucht je kamer voldoende.
- Verwarm je kamer niet te enthousiast. De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden.
3. Ban je telefoon uit de slaapkamer
Maak van je slaapkamer een plek om tot rust te komen en laat stoorzenders, waaronder je smartphone, achterwege.
Wist je trouwens dat blauw licht, afkomstig van een scherm, de aanmaak van melatonine (je slaaphormoon) kan verstoren? Zet je telefoon, laptop of tablet daarom ’s avonds op nachtstand, waardoor je minder last hebt van het felle licht.
4. Stop met snoozen
Probeer meteen op te staan als je wekker afgaat. Van snoozen word je namelijk slaperig en voorkom je dat je lichaam fris uit de startblokken schiet. Zet desnoods je wekker aan de andere kant van je slaapkamer zodat je wel moét opstaan om hem af te zetten.
5. Drink water bij het opstaan
Zet een glas water op je nachtkastje en drink het meteen uit als je opstaat. Het is goed voor je hersenen én je lichaam: je wordt sneller wakker en je krijgt meteen water binnen, wat je gezondheid alleen maar ten goede komt.
6. Hou je slaapritme aan in het weekend
Om een ochtendmens te worden, is het belangrijk om iedere ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan. Ook in het weekend! Door een bepaald ritme aan te houden, geraakt je lichaam eraan gewend. Zo word je op termijn vanzelf op dat tijdstip wakker.
7. Kies voor de juiste voeding
Let ’s avonds op met alcohol, koffie, zwarte thee en andere cafeïnehoudende drankjes, en vermijd voeding waar je net veel energie van krijgt. Suikers en snelle koolhydraten jagen je bloedsuikerspiegel omhoog, waardoor je insulineproductie op gang komt. Dat belemmert de productie van melatonine, wat je nachtrust beïnvloedt.
8. Ontspan door de dag
Stress is een grote boosdoener voor een onrustige nacht. Cortisol, het stresshormoon, moet namelijk laag zijn om melatonine te kunnen aanmaken. Met andere woorden: hoe minder stress, hoe meer slaaphormoon je aanmaakt, hoe groter de kans dat je goed zult slapen (en fris wakker wordt).
9. Stel ’s avonds orde op zaken
Niets zo vervelend als ’s ochtends meteen een marathon moeten lopen om orde op zaken te stellen. Regel daarom huishoudelijke taakjes zoveel mogelijk ’s avonds (bv. boterhammen smeren of je tas maken), zodat je meteen productief aan de dag kunt beginnen.
10. Word op een leuke manier wakker
Muziek en geluid hebben een grote invloed op je emoties. Vervang het storende wekkergeluid daarom eens door een fijn muziekje: een liedje waar je vrolijk van wordt of een geluid uit de natuur, zoals fluitende vogels.
11. Ga ’s ochtends sporten
Het is al meermaals bewezen dat sporten je méér energie geeft. Probeer daarom, in de mate van het mogelijke, ’s ochtends al een sportsessie in te plannen. En die hoeft helemaal niet zo lang of moeilijk te zijn: een kwartiertje bewegen doet al wonderen!
Lees ook:
- 5 minuten zen: jezelf masseren voor meer energie
- Fit tussen je oren: 8x energie voor je hersenen
- Slaapproblemen tijdens de menopauze: oorzaken en oplossingen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! seconden