Gezond Eetplan dag 17: vandaag geen broodje salami maar een broodje hummus!
Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!
Als je gezonder wilt eten, dan denk je ongetwijfeld aan al dat lekkers dat van je menu geschrapt zal worden. Maar gelukkig kun je die ongezonde dikmakers makkelijk vervangen, en ze zijn zeker zo lekker. Vandaag bezorgen we je voor 8 van die producten gezondere alternatieven mΓ©t passende recepten. En natuurlijk zijn we ook je dagmenu niet vergeten!
Wat eten we vandaag?
- Fruitige ontbijtsalade met mozzarella
- Bloemkoolrijstbowl met kip en misodressing
- Aubergine gevuld met gekaramelliseerde ui en vijgen
Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!
Ongezonde dikmakers vervangen: 8x alternatieven
Geen witte rijst maar groenterijst
Witte rijst bevat veel snelle koolhydraten. Kies daarom eens voor een groentevariant. In heel wat supermarkten kun je zelfs kant-en-klare bloemkool- of broccolirijst kopen.
Probeer het in:
Geen mayonaise maar Griekse yoghurt
Hou je wel van een flinke lepel mayonaise op je hamburger? Griekse yoghurt, ongesuikerd uiteraard, is een lekker alternatief. Zeker als je er tzatziki van maakt. Of maak guacamole van eetrijpe avocado’s. Heel lekker tussen je zelfgemaakte kip- of groenteburger.
Avocado is bovendien ook een uitstekend alternatief voor room. Je kunt er zelfs gezonde chocomousse van maken!
Probeer het in:
- Sandra Bekkari’s aardappelsalade met Griekse yoghurt en feta
- Bruschetta van zoete aardappel met guacamole en gerookte zalm
Geen witbrood maar volkorenbrood
Een klassieker als je gewicht wilt verliezen en gezonder wilt leven: vervang alles wat ‘wit’ is door volkoren, bijvoorbeeld je pasta, brood … Zeker zo lekker Γ©n gezonder!
Probeer het in:
Geen suiker maar ahornsiroop
Geraffineerde suikers vormen de grootste vijand van je gewicht en je gezondheid, dus vervang ze zoveel mogelijk. Mogelijke alternatieven: 100% biologische ahornsiroop, koudgeslingerde honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker. Het blijft uiteraard suiker, maar deze varianten bevatten meer voedingswaarde Γ©n ze laten je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen.
Bananen en dadels zijn ook uitstekende zoetmiddelen, bijvoorbeeld voor in gebak.
Probeer het in:
Geen borrelnootjes maar geroosterde kikkererwten
Lekker, zo’n zakje chips of borrelnootjes voor de tv. Maar het is duidelijk dat ze je lijn niet ten goede komen. Rooster in de plaats kikkererwten in de oven met wat olijfolie en flink wat kruiden, totdat ze lekker krokant zijn.
Probeer het in:
Geen chocopasta maar notenpasta
Chocopasta bevat enorm veel vet en suiker. Notenpasta is daarom een gezonder alternatief. Opgelet: noten bevatten van nature ook vet, dus genieten met mate is de boodschap. Sandra Bekkari heeft overigens ook een succesrecept met dadels.
Probeer het in:
Geen slasaus maar homemade vinaigrette
Slasauzen, zeker de kant-en-klare versies, zijn allesbehalve gezond. Maak daarom bijvoorbeeld zelf een vinaigrette op basis van balsamicoazijn en mosterd, of meng wat citroensap met olijfolie en een scheutje agavesiroop of honing.
Probeer het in:
- Rucolasalade met gegrilde pruimen, burrata en basilicum
- Zoetzure salade van geroosterde zomergroenten
Geen salami maar hummus
Hagelslag, chocopasta, salami … je ziet ze erg vaak tussen de boterham. Want het is natuurlijk een snelle en makkelijke oplossing Γ©n de kinderen lusten het altijd. Maar toch is het belangrijk om te variΓ«ren en regelmatig te kiezen voor gezonder beleg, zoals hummus, groentespread of avocado, eventueel gecombineerd met wat kipfilet.
Probeer het in:
Op het menu vandaag
Dat mozzarella ook heerlijk is in combinatie met fruit, bewijzen we deze ochtend met een fruitige ontbijtsalade. ’s Middags ga je voor een oogverblindend mooie bloemkoolrijstbowl met kip en misodressing en ’s avonds eet je aubergine gevuld met gekaramelliseerde ui en vijgen, een lekker veggiegerechtje dat je ook makkelijk vegan kunt maken.
Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.
En deze kun je ook nog eens allemaal herbekijken: weekmenu 2,Β weekmenu 1.
Bewerking: Marlies Picavet, met dank aan: Lynn De Merlier
Dit zul je ook interessant vinden:
- Alles wat je wilt weten over cholesterol
- Handig om te weten: hoelang mag je voedsel bewaren in de diepvries?
- Welke gezondheidscheck-up op welke leeftijd?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!