Onze kinderen behalen amper de norm van een uur matige tot intensieve beweging per dag. Dat blijkt uit een vergelijkend rapport tussen 38 landen van de KU Leuven, de UGent en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Maar hoe zorg je er nu voor dat je kind wél genoeg beweegt? 5 tips van de bewegingsexpert.
Volgens bewegingsexpert en onderzoeker Jan Seghers (KUL) is het vooral belangrijk om het dagelijks gezinsleven even onder de loep te nemen.
Vrije tijd opvullen
“Het is geen geheim dat onze kinderen steeds vaker voor de televisie of andere schermen gekluisterd zitten. Buiten spelen wordt dan ook te weinig gedaan, terwijl je er makkelijk een gewoonte van kunt maken. Een gewoonte waarrond je duidelijk afspraken kunt formuleren.”
Buiten spelen kun je makkelijk opbouwen als vaste gewoonte.
Actieve verplaatsingen
“Vaak verplaatsen we ons met de kinderen van hobby naar hobby, maar in hoeverre doen we dit op een actieve manier? Als de sportclub of muziekschool niet zo ver van thuis liggen, waarom neem je hiervoor dan steeds de auto? Probeer de auto even aan de kant te laten en probeer jezelf op een actieve manier te verplaatsen.”
Jong ‘niet geleerd’, is oud ‘niet gedaan’
“Het is een feit dat kinderen die niet de juiste prikkels krijgen om actief te bewegen, later ook absoluut geen behoefte voelen om dit te veranderen. Het is dus erg belangrijk om je kind van kleins af aan te laten zien dat voldoende bewegen echt noodzakelijk is. Het belangrijkste voorbeeld ben jij zelf, natuurlijk.”
Laat je kind zien hoe noodzakelijk bewegen echt is. jij ben het beste voorbeeld.
Aandacht op school
“Je kind spendeert heel wat tijd op school, maar toch worden er ook op school nog te weinig bewegingsmogelijkheden voorzien. Misschien zijn er wel meer mogelijkheden te bedenken om pauzes en voor- of naschoolse opvang actiever aan te pakken? Ideeën kun je steeds uitwerken met enkele enthousiaste ouders van bijvoorbeeld het oudercomité.”
Van passief naar actief
“Ook thuis is het zo belangrijk om erg passieve gewoontes te veranderen naar een actieve levensstijl. Je kunt er ook een spelletje van maken of een wedstrijdje. Kleine alledaagse dingen kun je best speels maken. Om ter snelst de afgevallen bladeren van de bomen bij elkaar vegen bijvoorbeeld. Maak van bewegen vooral iets leuks, zodat kinderen er vanzelf het plezier in zien.”
Beeld: Getty Images