Gezwollen voeten en enkels tijdens de zomer: dit doe je eraan
Tijdens de zomer kun je soms last krijgen van gezwollen enkels en voeten. Een vervelend probleem en niet bepaald charmant als je graag een sandaaltje of een andere open schoen draagt. Gelukkig valt er meestal iets aan te doen. Dit zijn onze tips.
Wat is de oorzaak van gezwollen enkels en voeten?
Bij warme temperaturen zetten je bloedvaten uit, waardoor er meer bloed wordt aangevoerd. Bijgevolg heeft je lichaam het moeilijker om dat bloed weer goed af te voeren. Daardoor ontstaat er een druk op je aderen en wordt er vocht door de wanden van je kleinere bloedvaten geperst. Dat veroorzaakt zwellingen, waarvan je het ongemak het snelst merkt aan je voeten en enkels. De zwaartekracht is op dat vlak de grote boosdoener.
Je voeten en enkels zijn nochtans niet de enige lichaamsdelen die kunnen opzwellen tijdens hitte: ook je benen, handen en vingers kunnen ermee te kampen krijgen. Je lichaam kan de warmte moeilijker kwijt bij hogere temperaturen, waardoor je sowieso meer vocht vasthoudt. En dat is vooral het geval aan je handen (en vingers), benen en voeten, de ‘uiteindes’ van je lichaam.
Wie loopt risico op vochtophoping in de benen, enkels en voeten?
Het kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen, maar vrouwen zijn in het algemeen gevoeliger voor dit lastige kwaaltje. Vooral zwangere vrouwen en vrouwen met PMS, kunnen snel opgezwollen voeten krijgen.
Verder hebben mensen met bepaalde aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hartfalen, schildklierproblemen en nierziektes vaker last van vocht vasthouden. Ook als je spataders hebt, kun je sneller last krijgen van gezwollen benen, enkels en voeten.
Hoe kun je spataders verminderen en voorkomen?
Vocht in je voeten, enkels of benen zijn vaak niet gevaarlijk, maar kunnen wijzen op een onderliggend probleem.
Wat kan de zwelling erger maken?
In combinatie met hitte kunnen verschillende andere factoren de zwelling verergeren, en meer vocht in je voeten, enkels of benen aantrekken. Dat zijn onder meer:
- te veel zout eten
- te weinig water drinken
- bepaalde medicatie tegen bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk of pijn
- te lang in dezelfde houding blijven staan, zitten of liggen
Alle oorzaken die gezwollen voeten, enkels of andere lichaamsdelen met zich meebrengen lees je hier.
9x gouden tips om gezwollen voeten te voorkomen
Deze tips kunnen helpen om vocht uit je benen, voeten of enkels te krijgen:
- Drink voldoende water. Dat zorgt ervoor dat de afvoer van vocht in je voeten makkelijker gaat.
- Probeer genoeg te bewegen. Dat is goed voor de doorbloeding en stimuleert de spieren in je benen, waardoor het vocht kan afnemen.
- Probeer geleidelijk aan te acclimatiseren aan de hitte. Meteen uren gaan zonnen is uit den boze.
- Eet minder zout. Zout eten zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt.
- Eet wél veel vochtafdrijvende groenten en fruit, zoals bieten, boontjes, groene bladgroenten, citroen en ananas.
- Ook eten waar veel magnesium in zit, zoals noten, bananen en spinazie is ideaal. Magnesium zorgt er namelijk voor dat je langer gehydrateerd blijft, waardoor je lichaam minder geneigd zal zijn om zelf extra vocht vast te houden.
- Leg je benen wat hoger als je zit of ligt, door er bijvoorbeeld een kussen onder te leggen. Dat vermindert de druk in de aderen.
- Ook een vochtafdrijvende enkel- en voetmassage kan wonderen doen.
- Neem een wisseldouche: besproei je benen en voeten afwisselend met warm (geen heet) en koud water. In ieder geval zijn hete baden of douches af te raden. Warm is wel oké.
Blijven je voeten en/of enkels toch steeds opnieuw opzwellen, of blijven ze verschillende dagen opgezwollen? Neem dan contact op met de huisarts. Misschien heb je last van oedeem (overmatige vochtophoping) of is er iets anders aan de hand.
Lees deze luchtige artikels:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!