Orgaandonatie: 4 vragen opgehelderd
Met een orgaandonatie kun je levens redden. Donoren van alle leeftijden kunnen mensen van alle leeftijden helpen. De gemiddelde leeftijd van een donor in België was in 2015 50 jaar. De jongste donor was 1 jaar, de oudste 91. Vier veelgestelde vragen op een rijtje:
Hoeveel mensenlevens kan één donor redden?
Een donor kan in ideale omstandigheden (als alle organen medisch geschikt zijn) tot 8 mensenlevens redden. Dit aantal ligt zo hoog omdat, naast de nieren, ook de longen aan twee patiënten kunnen gedoneerd worden. Ook de lever kan gesplitst worden. Al is dit voor longen en lever veeleer uitzonderlijk. Vaker worden door één donor drie à vijf mensen geholpen.
Iedereen is toch potentiële donor in België?
Dat is inderdaad wettelijk vastgelegd sinds 1986. De arts is niet verplicht, maar polst doorgaans wel bij de familie hoe de betrokkene tijdens zijn of haar leven ten opzichte van
orgaandonatie stond. Weigert de familie orgaandonatie, dan vindt die ook niet plaats. Wil je 100% zeker zijn dat je potentiële donor bent, dan kun je je bij leven als potentiële orgaandonor laten registreren bij het gemeentehuis. Maar ook praten met partner, familie en vrienden is belangrijk. Zo kennen zij jouw wens, ook al ben je niet geregistreerd.
Blijft een orgaan na donatie binnen België?
Vaak, maar niet altijd. België is lid van Eurotransplant dat 8 Europese landen verenigt. Een computersysteem berekent bij elke orgaandonatie welke patiënt als eerste in aanmerking komt, rekening houdend met factoren zoals bloedgroep, medische urgentie en hoelang de patiënt al op de lijst staat. Bij hart en longen is de afstand tussen donor- en ontvangerscentrum ook van tel. Zo moet een donorhart binnen de vier uur getransplanteerd kunnen worden.
Is er contact mogelijk tussen donor en ontvanger?
Ja, maar enkel anoniem en schriftelijk. Beide partijen kunnen brieven en kaartjes sturen naar elkaar, maar dit gebeurt via het transplantatiecentrum. Zij zien er op toe dat identiteitsgegevens niet vermeld worden. Daarnaast kunnen de nabestaanden van de donor ook steeds navragen of de ontvangers van de organen in goede gezondheid verkeren.
Lees ook:
- 11 vragen én antwoorden over water drinken
- Pudding 10x anders
- Hoelang mag je voedsel bewaren in de diepvries?