Padel: wat is het en waarom is de sport zo populair?
Padel is dΓ© sport van het moment, en zeker de afgelopen maanden is het razend populair geworden. Maar wat zorgt er nu voor dat die mix van tennis en squash zoveel mensen aanspreekt waardoor padelclubs als paddenstoelen uit de grond rijzen? Wij vertellen je er alles over en tonen je natuurlijk ook hoe het werkt.
Wat heb je nodig voor padel?
Padel speel je, net als tennis en squash, met een racket. Dat is een vrij dik racket met gaten erin, en het is kleiner dan een tennisracket. De bal lijkt heel erg op een tennisbal. Net als bij tennis sla je de bal over een net. HetΒ veld is kleiner dan een tennisplein Γ©n ook omringd door wanden – zoals bij squash – en hekken. De ondergrond is meestal van ingezand kunstgras, gravel of beton. Je draagt dus bestΒ sportschoenenΒ die voldoende grip geven en demping bieden aan je voet.
Wat zijn de spelregels?
Padel speel jeΒ met vier personen (twee tegen twee) of met twee (een tegen een). Het is de bedoeling dat je de bal – na die één keer te laten botsen – onderhands opslaat. Bij de opslag moet je diagonaal spelen.
De wanden van het padelplein spelen een actieve rol in het spel. De bal mag ertegen stuiteren, maar enkel als die eerst al op de grond botste. Gaat de bal meteen tegen de wand? Dan krijgt de tegenstander een punt. De punten tel je op dezelfde manier als bij tennis en je kunt zoveel sets spelen als je wilt.
Vanwaar komt de sport?
Padel is ontstaan in Mexico, meer bepaald in de badstad Acapulco. Het was een rijke zakenman die er in 1969 padel bedacht. Via het Spaanse koningshuis raakte de sport ook in Spanje bekend, en stilaan vloog de ‘padelmicrobe’ ook over naar de rest van Europa.
Waarom is padel zo populair?
Er zijn heel wat redenen waarom iedereen aan het ‘padellen’ slaat:
- Je hoeft helemaal geen sportervaring te hebben, iedereen kan eraan beginnen,Β zowel jong als oud. Dat maakt de sport dusΒ heel toegankelijk.
- Je kunt padel zowel binnen als buiten spelen en hierdoor kan het tijdens alle seizoenen.
- Daarbij is padel een sport die je met meerdere mensen uitoefent. Zo heb je sociaal contact en kun je het dus ook met vrienden doen.
- Er zijn intussenΒ veel plekken waar je de sport kunt beoefenen. Voor een overzicht van clubs kijk je best op de website van Padel Vlaanderen. De prijzen om lid te worden van een club variΓ«ren sterk afhankelijk van welk abonnement je neemt. Je kunt vaak ook zonder lid te zijn een veld reserveren, al doe je dat door de hoge vraag best goed op voorhand. Een sessie van een uur Γ anderhalf uur kostΒ ongeveer 6 Γ 15 euro per persoon.
- Verder is padel ook heel goed om je spieren te trainen en aan je conditie te werken.
Goed voor je lichaam
Met padel verbrand je veel calorieΓ«n. Iemand die 70 kilo weegt, verbrandt met een uur intensief padellen ongeveer 590 calorieΓ«n. Met tennis zijn er dat 100 minder, met squash verbrand je er wel meer: zo’n 850.
Je traint ook je kuiten door de vele bewegingen om de bal te raken, en ook je armspieren worden natuurlijk in gang gezet. Tot slot werk je door al die verschillende bewegingen ook aan je flexibiliteit en je reactievermogen. Naast plezier haal je er dus ook veel gezondheidsvoordelen uit.
En dan nu een balletje slaan? π
Bronnen: padelvlaanderen.be, padelminded.nl
Probeer ook deze sporten eens uit:
- Touwtjespringen: dit zijn de voordelen voor je gezondheid (Γ©n je slanke lijn!)
- Joggen: zo begin je eraan!
- Internationale Sportdag: dit zijn de voordelen van dansen
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!