Zo werkt je pijnstiller dubbel zo snel
Grijp je weleens naar een pijnstiller bij hoofdpijn of koorts? Dan houd je best rekening met enkele tips. Je kunt er namelijk makkelijk voor zorgen dat je pilletje dubbel zo snel wordt opgenomen door je lichaam. Hoe kun je een pijnstiller sneller doen werken? Is een pilletje inslikken met plat water altijd de beste keuze? En wat met de bruistablet?
Je houding maakt het verschil
Recent onderzoek simuleerde de opname van een pilletje in de maag, met een verbazingwekkende ontdekking als gevolg. Als je namelijk een pijnstiller inneemt in een verkeerde lichaamshouding, kan het tot een uur langer duren totdat het je pijn verlicht.
De meeste medicijnen werken pas nadat ze in de maag worden opgelost, omdat dan de actieve stoffen vrijkomen. Als die stoffen je darmen bereiken, worden ze in het bloed opgenomen. Door een juiste lichaamshouding en de zwaartekracht kun je ervoor zorgen dat een pilletje dichter bij het onderste deel van je maag belandt, waardoor het sneller de darmen bereikt en sneller werkt.
Rechter- of linkerzij, of toch rechtopstaand?
De opname van een pil werd in het onderzoek voor vier verschillende lichaamshoudingen getest:
- liggend op de rug,
- liggend op de rechterzij,
- liggend op de linkerzij,
- rechtopstaand.
Daaruit bleek dat het medicijn meteen in het onderste gedeelte van je maag belandt, als je deze liggend op de rechterzij doorslikt. Een pijnstiller doet er dan ongeveer 10 minuten over om op te lossen in je lichaam. Dat is maar liefst twee keer zo snel dan wanneer je het pilletje inslikt terwijl je rechtstaat. Ook als je een pilletje inslikt terwijl je op de rug ligt, duurt het proces dubbel zo lang. Zo lost een pilletje pas op na 23 minuten als je het inneemt terwijl je op de rug ligt of rechtstaat.
De opname van het medicijn gaat echter het traagst als je op de linkerzij ligt. Het pilletje komt dan helemaal bovenaan in de maag terecht, waardoor het gemiddeld meer dan honderd minuten duurt om op te lossen. En dat wil je uiteraard niet, als je net snel verlichting van je pijnstiller verwacht.
Tip: Het principe werkt ook na een zware maaltijd. Heb je tijdens de feestdagen dus wat te veel gegeten? Ga dan even op je rechterzij liggen voor een snelle vertering.
Bruistablet of pil?
De ene is fan van pijnstilling via de bruistablet, de andere kan er geen slok van binnenkrijgen. In principe maakt het niet uit of je nu een pil of bruistablet gebruikt om je pijn te stillen, want beide zijn even effectief.
Wel is duidelijk dat bruistabletten sneller werken dan pilletjes of capsules. Doordat het geneesmiddel uiteenvalt in water, komt de actieve stof meteen vrij. Na het opdrinken duurt het nog een minuut vooraleer de stof door het lichaam wordt opgenomen. Bij een pilletje of capsule duurt de opname langer aangezien ze in vaste vorm in de maag terechtkomt.
Bruistabletten hebben echter wel enkele nadelen. Zo zijn ze minder lang houdbaar en bevatten ze vaak extra ingrediënten zoals suiker of natrium. Vergeet niet dat je bij de bruistablet ook enkele minuten verliest omdat je moet wachten tot het in water is opgelost.
Dafalgan met bubbels
Vaak wordt gezegd dat je medicijnen niet mag innemen met frisdrank, melk of fruitsap. Plat water zou namelijk het beste werken. Maar wetenschappers van de KULeuven kwamen tot de vaststelling dat de pijnstiller Dafalgan beter met spuitwater wordt ingenomen.
De verschillen tussen inname met kraantjeswater en spuitwater waren erg opvallend. Zo wordt de paracetamol drie keer zo snel opgelost en opgenomen in het bloed als je het inneemt met bruiswater. Een interessante ontdekking, want als je barstende hoofdpijn hebt is een snellere werking van je pijnstiller zeker welkom.
Bepaalde geneesmiddelen (bv. tegen schimmelinfecties) blijken dan weer beter te werken met een cola. Fruitsap blijft meestal een slechte keuze, want het kan de werking van medicijnen negatief beïnvloeden.
Haast en spoed, niet altijd goed
Sla niet zomaar een voorraad bruistabletten of bruiswater in. Omdat de medicatie dan sneller volledig oplost, is het niet voor elk medicijn geschikt. Soms wil je liever een langzame en langdurige pijnstilling, in plaats van een snelle werking. Sommige pijnstillers bevatten daarom kleine gaatjes, waardoor de inhoud geleidelijk aan vrijkomt. Ook wordt een groot glas plat water nog steeds aangeraden wanneer je een pilletje moet doorslikken. Zo neem je geen enkel risico dat je drankje de werking van het medicijn tegenwerkt.
Twijfel je of je medicatie correct inneemt? Vraag dan advies aan je dokter of apotheker.
Bronnen: NewScientist.nl, KULeuven.be, e-gezondheid.be, vrt.be
Meer bruisende tips:
- Last van een droge mond? Dit kan de oorzaak zijn
- Waarom verdikken sommige mensen sneller dan andere?
- Wat zijn antioxidanten en waarom heb je ze nodig?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!