Plantaardig eten uitgetest: 1 maand veganistisch koken
EΓ©n maand plantaardig eten? Redactrice Inge zag dat wel zitten en kookte een maand lang veganistisch. Waarom ze dat deed en hoe dit haar bevallen is, lees je hier.
Mijn ervaring met plantaardig eten
βIn mijn tienerjaren besloot ik van de ene dag op de andere om geen vlees of vis meer te eten. En ik hield die vegetarische levensstijl 2 jaar vol, tot een tekort aan vitamineΒ B12 roet in het eten gooide. In plaats van op zoek te gaan naar oplossingen, verplichtten mijn ouders me om terug vlees te eten. En toen werd ik volwassen, maar ik bleef wel vlees eten. Ik heb de voorbije jaren vaak gedacht dat het toch wel hoog tijd werd om terug vlees te schrappen of ten minste een paar vegetarische dagen in te lassen. Maar ja, de geest is gewillig, maar het -euh- vlees is zwak.
Try Vegan
Tot die ene redactievergadering waar Try Vegan ter sprake kwam. Impulsief stelde ik voor om een maand veganistisch te eten! βs Avonds in bed bekruipen de paniekgevoelens me. Wat heb ik nu weer gezegd? Vlees en vis laten is natuurlijk nog iets heel anders dan een vegan voedingspatroon, vrij van alle dierlijke producten. Melk en yoghurt vervang ik al een paar jaar door plantaardige alternatieven maar wat met kaas (verslaafd!) en eieren? En dan zie ik dat er in mijn favoriete choco ook dierlijke producten zitten. Oh jee, waar ben ik weer aan begonnen?
Waarom enkel plantaardig?
Laten we eventjes beginnen met waarom we zouden kiezen voor een vegan voedingspatroon. Want er zijn heel veel goede redenen om meer plantaardig te eten:
- VOOR HET MILIEU: De grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten is helaas een feit. De veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op de belangrijke milieuproblemen waar we vandaag mee worstelen.
- VOOR DE DIEREN:Β Onze hoge consumptie van vlees, melk en kaas brengt ook heel wat dierenleed met zich mee.
- VOOR JE GEZONDHEID:Β Een groeiend aantal studies tonen de vele gezondheidsvoordelen aan van een vegan voedingspatroon voor de bestrijding van welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige kankers. Het advies van de nieuwe voedingsdriehoek is dan ook duidelijk: eet meer plantaardig, eet weinig rood vlees en vermijd bewerkte vleesproducten.
Zo heb ik me voorbereid
Ik vind mezelf vrij gestructureerd en hou van lijstjes. Ik maak een wekelijkse planning voor de maaltijden en stem het boodschappenlijstje hierop af. Maar ik besef al snel dat mijn veganistisch eetpatroon heel wat meer voorbereiding vraagt. Na een tijdje zal dit wel minderen, maar nu ben ik echt een leek die Γ lles moet opzoeken.Β Ik maak dus een lijstje met basisstukken die onmisbaar zijn.
De meeste producten vind ik in de supermarkt, maar een bezoekje aan de biowinkel loont zeker de moeite. In mijn tienerjaren was ik al blij dat ik Γ©rgens een vegetarische burger vond. Nu is het aanbod verrassend groot. Omdat ik vlakbij de Nederlandse en Duitse grens woon, breng ik ook een bezoekje aan hun supermarkten en het valt me op dat hun aanbod toch nog een stuk groter is. En laten we eerlijk zijn, hoe meer keuze en hoe makkelijker je aan de producten geraakt, hoe meer mensen de stap zetten.
Wat eet je dan wel?
Plantaardig eten staat gelijk aan konijnenvoer? Think again! Er bestaan meer dan genoeg alternatieven om een lekkere vegan maaltijd op tafel te toveren.
- βVleesvervangersβ. Denk aan tofu, seitan, quorn, tempeh.
- Ook peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers! Bonen, (kikker-)erwten en linzen zijn rijk aan eiwitten en maken van elk gerecht een volwaardige maaltijd.
- Plantaardige melk: sojamelk, havermelk, kokosmelk, rijstmelk, speltmelk, notenmelk (amandelmelk, hazelnootmelk, cashewmelk)…
- Plantaardige yoghurt: sojayoghurt of kokosyoghurt.
- Geen eieren? Dit leek me de moeilijkste maar er zijn heel wat alternatieven die je kunt gebruiken zowel in zoet gebak als in hartige gerechten zoals quiche. Hier lees je hoe.
- Kaas: er bestaat veganistische harde kaas, er is veganistische verse kaas en ook een geraspte versie voor op de pizza of pasta.
In de praktijk
De eerste dagen gaat het me goed af. Heel goed. Verrassend goed. En dan is het weekend. Vrijdagavond willen de kinderen racletten. Paniek. Maar ik ga op zoek naar veganistische kaas en hij is nog lekker ook. Hij heeft een heerlijke nootachtige smaak. Ik vind hem lekker! Ondertussen heb ik ook veganistische chocopasta gevonden. En ongelooflijk maar waar: hij is nog lekkerder dan mijn favoriet merk. Deze blijf ik kopen.
Maar het is niet altijd makkelijk. Tofu, seitan, tempeh…Hoe bereid je dat? Waarmee combineer je dat?Β Ik vond alvast leuke ideetjes uit deze twee boeken:
Plan Vegan – Nathalie Meskens – ISBNΒ 9789463930017 – β¬ 24,99
One healthy family –Β Ellen Charlotte MarieΒ – ISBNΒ 9789401445955 – β¬ 20
Inspiratie dankzij een maaltijdbox
Tegen het einde van de maand, kon ik wel wat extra hulp gebruiken. Dus bestelde ik een Vegan maaltijdbox van Ekomenu. Het vegan menu bevat alles wat je nodig hebt voor 3 of meer gevarieerde avondmaaltijden zonder dierlijke producten. Met groenten, peulvruchten, volkoren producten, vleesvervangers en noten. De ingrediΓ«nten zijn supervers, van het seizoen en 100% biologisch. De gerechten zijn in 30 minuten te bereiden. Lekker en makkelijk!
Vegan smullen buitenshuis
Als je alles zelf maakt en goed plant, is het een fluitje van een cent. Maar plantaardig eten buitenshuis blijft wel een uitdaging. Al wordt wel steeds gemakkelijker! Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardige manier van leven en ketens als Dominoβs en Panos hebben alvast een vegan optie in hun aanbod. Vegan friendly ketens als Greenway (100% plantaardig), Foodmaker en Exki vind je over het hele land. Ben je onderweg en heb je honger? Op de appΒ Happy Cow kom je te Β weten waar je vegan eten in de buurt vindt. Op steeds meer plaatsen kun je de vegan friendly-stickers van BE Vegan spotten. Zie je er eentje hangen aan het raam? Dan ben je zeker dat je hier aan jouw trekken komt.
Conclusie na een maand plantaardig eten
Ik had het nooit verwacht, maar ik vond het gemakkelijker dan gedacht. Een maand zonder vlees, vis en melk was voor mij een eitje. Maar dat eitje en kaas miste ik wel. Uit eten gaan als veganist is niet zo evident. De meeste restaurants hebben tegenwoordig wel een paar vegetarische opties op de kaart staan, maar die zitten vaak vol kaas. En nu, na die maand? De ambitie om helemaal veganistisch te worden heb ik niet. Maar ik besef dat het anders moet. Ik at, net als zoveel anderen, veel te veel vlees. Het is ongezond, een te grote belasting op milieu en natuur en op die schaal is er te veel dierenleed.Β Dagelijks vlees eten? Daar doe ik niet meer aan mee!
Nu jij?!
Wil je het ook wel eens proberen? Ga dan samen met duizenden anderen de uitdaging aan om vier weken (vaker) vegan te eten! Vorig jaar namen meer dan 11.000 mensen deel aan Try Vegan, een campagne van BE Vegan en EVA. En ook dit jaar kun je je gedurende de maand november laten inspireren om 1 maand plantaardig te eten.Β Inschrijven kun je hier.
Bron:Β tryvegan.be
Lees ook:
- Het dagmenu van een veganist: heerlijk en eenvoudig
- Zo weet je zeker of je dierproefvrije cosmetica koopt
- Vegetarisch ontbijten en lunchen in Mechelen: hier moet je zijn
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!