Hoe gezond is plantaardige melk?
Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige melk om verschillende redenen: omdat de productie ervan minder belastend is voor het milieu,Β door een allergie of intolerantie of omdat ze het simpelweg lekker vinden. Maar hoe gezond zijn die plantaardige alternatieven nu eigenlijk?
Wat is plantaardige melk?
Plantaardige melk wordt gemaakt door bonen of granen in water te laten weken, te pureren en de vaste bestanddelen er vervolgens uit te zeven. Het hoofdbestanddeel is dus altijd water, met 5 tot 12% van de gebruikte boon of graan. Daarnaast worden in plantaardige melk vaak andere stoffen toegevoegd, zoals:
- hulpstoffen (stabilisatoren en emulgatoren) om de kleur, houdbaarheid en consistentie te verbeteren en behouden
- calcium, vitamine B12 en andere nutriΓ«nten om de voedingswaarden, die van nature in melk voorkomen, toe te voegen
- suiker en een kleine hoeveelheid zout om het een lekkere smaak te geven
- aroma’s om de smaak van chocolade of fruit na te bootsen.
Hoe gezond is plantaardige melk?
1. Vitamines en mineralen
Zowel magere als volle melk is een bron van vitamine B2, B12 en calcium. Volle melk levert daarnaast vitamine A en D, die ook te vinden zijn in boter. Plantaardige melk bevat daarentegen geen aanzienlijke hoeveelheden vitamines en mineralen. Vandaar dat ze hiermee doorgaans worden verrijkt (zoals aangegeven staat op het etiket).
2. Eiwitten
Koemelk is een goede bron van eiwitten. Een glas van 100 ml bevat zo’n 3,5 gram eiwit.
Sojamelk bevat ongeveer evenveel hoogwaardige eiwitten als koemelk. Andere plantaardige dranken bevatten weinig of geen eiwitten en essentiΓ«le aminozuren. Zij kunnen zorgen voor variatie in je voedingspatroon, maar kunnen de eiwitten in koemelk niet volwaardig vervangen.
3. Vetten
Het vetpercentage van melk is afhankelijk van de soort. Zo bevat magere melk nauwelijks vet en volle melk wel 3,5% vet. Ook bij plantaardige melk varieert het vetpercentage tussen de 0,1% en 3,5%.
Toch wint plantaardige melk het hier van koemelk, aangezien plantaardige alternatieven overwegend onverzadigde vetzuren bevatten die gunstiger zijn voor je gezondheid.
Conclusie?
Qua voedingswaarde is plantaardige melk niet per se (on)gezonder dan koemelk. Het kan daarom een prima alternatief zijn als je de smaak verkiest, een milieuvriendelijk alternatief zoekt, veganistisch eet of een koemelkallergie of lactose-intolerantie hebt.
Wel belangrijk bij je keuze aan plantaardige melk, is de ingrediΓ«ntenlijst. Daaruit kun je afleiden of het drankje daadwerkelijk gezond is, aangezien aan heel wat plantaardige melksoorten smaakmakers zoals agavesiroop, suiker en zout werden toegevoegd. Kies dus vooral voor melksoorten die niet te veel suiker en zout bevatten, maar die wel werden verrijkt met vitaminen, mineralen en calcium. Twijfel je voor welke plantaardige melksoort je best kunt gaan, dan neem je best contact op met een voedingsdeskundige.
Meer onderzoek is nodig
Volgens de richtlijnen van de voedingsdriehoek van het Nutrition Information Center (NICE) hebben alleen sojadranken die verrijkt zijn met calcium en vitaminen, een vergelijkbare voedingswaarde als melk. Maar tot nu toe is het nog onduidelijk of hun impact op je gezondheid hetzelfde is. Volgens het NICE is daarvoor nog meer onderzoek nodig. Wil je ten volle profiteren van de gezondheidsvoordelen van noten, granen en peulvruchten? Dan is het volgens hen sowieso wel beter om ze in hun geheel of in een minder bewerkte vorm te eten.
Bron: Foodies Magazine, Be Vegan, Voedingsinfo Nutrition Information Center (NICE)
Misschien vind je dit ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!