25 tips om positiever in het leven te staan
Dat opruimen rust geeft, knuffelen blij maakt en dat het leven geen Instagram-feed is… Met de ultieme gelukstips van onze VIP’s (very important positivo’s) krijgt elke dag een gouden randje.
De gouden gelukstips van Leo Bormans
“Geluk zit niet in dingen. Het heeft alles te maken met mensen, met elkaar gelukkig maken”
Ken je van? Zijn internationale bestsellers ‘The World Book of Happiness’ en ‘The World Book of Hope’ waarin hij het wereldwijd wetenschappelijk onderzoek over deze thema’s bundelt.
1 Denk hoopvol. Een fijne relatie, leuk werk, een goede gezondheid, een stabiele financiële toestand… als die dingen goed zitten dan heeft dat een positieve invloed op je geluksgevoel. Maar, die positieve invloed vermindert als je er op een angstige manier naar kijkt, als je bijvoorbeeld constant vreest dat je je werk gaat verliezen. Door er daarentegen positief en hoopvol naar te kijken, vermeerdert het gelukseffect. Je gaat je dan immers inzetten om actief te werken aan die fijne relatie, goede gezondheid…
2 Koester je vrienden en relaties. Het belangrijkste kapitaal dat je in je leven kunt verzamelen, is het ‘sociaal kapitaal’. Je zult je geluk niet vinden in de díngen die je omringen, wel in de ménsen voor wie je iets kunt betekenen.
3 Blijf verwonderd. Beschouw niets als vanzelfsprekend. Toen ik met de oorlogsvluchteling die ik begeleid naar de Efteling ging, verraste hij me met zijn antwoord op de vraag wat hij van zo’n pretpark vond. ‘Jullie zijn vergeten dat jullie in de Efteling wónen’, zei hij. ‘Jullie betalen zoveel geld om naar plastic bloemen die open en dicht gaan te komen kijken, terwijl ik bij de waterlelies in jullie dorp ’s morgens nog nooit iemand heb gezien. Jullie hebben de beste scholen, de beste ziekenhuizen, de mooiste huizen, sportterreinen, musea en parken… en toch zijn velen daar niet dankbaar voor.’
4 Zet je ergens voor in. Gelukkige en hoopvolle mensen stellen zichzelf doelen en kunnen grote doelen opdelen in kleine doelen. Ze blijven eigenaar van hun leven, in plaats van zich voortdurend een slachtoffer te voelen. En ze vinden altijd nieuwe wegen om doelen te bereiken. Een doel is iets anders dan een wens. Als je tien kilo wilt afvallen, is dat een wens, maar het wordt pas een doel als je daar iets voor onderneemt. Met geluk is dat precies hetzelfde. Hoop kan groeien wanneer je positiviteit omzet in actie. Een van de zinvolle, en dus hoopgevende dingen die je kunt doen, is vrijwilligerswerk. Ons geluk heeft veel te maken met andere mensen gelukkig maken.
De gouden gelukstips van Dirk De Wachter
“Kunnen tevreden zijn met een leven dat niet perfect en Instagram-waardig is, da’s de kunst”
Ken je van? Zijn bestsellers ‘Borderline Times’ en ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen’. Hij is psychiater en psychotherapeut.
5 Maak tijd voor elkaar om te praten met en te luisteren naar elkaar. Uit gesprekken, zeker ook over lastige dingen, groeit verbinding. Er kunnen zijn voor elkaar voelt intenser dan gewoon plezier maken tijdens de coolste skireis of de hipste party. Het klinkt paradoxaal, maar gesprekken waarbij er verdriet, kwetsbaarheid en onzekerheid mag bestaan, zorgen voor een fundamenteel tevreden gevoel. Je bent en kunt er zijn voor elkaar, en dat betekent en overstemt alles. Heb ik bijvoorbeeld eens een baaldag, dan kan ik terecht bij mijn vrouw. Een gesprek met haar is louterend en kan me weer intens tevreden stemmen.
6 Kunnen tevreden zijn met een leven dat niet perfect is en dat niet afhangt van Instagram-waardige kiekjes, is de kunst. Het zorgt voor een duurzaam voldaan en tevreden gevoel.
De gouden gelukstips van Isabelle Gonissen
“Wees dankbaar voor complimenten. Laat ze warm binnenkomen!”
Ken je van? Haar boek ‘Kies positief’. Ze is ook de vrouw achter het initiatief ‘Dagen zonder klagen’.
7 Let op met woorden als ‘nooit’, ‘altijd’ of ‘ik zou moeten…’, ze belemmeren een constructief gesprek en leggen druk. Zeg bijvoorbeeld niet ‘Jij zet nooit de vuilnisbakken buiten’, maar formuleer het eerlijker en positiever: ‘Ik heb het te druk, wil je me helpen met de vuilbakken?’
8 Zoek de stilte op en ervaar zo momenten waarop je echt tot rust komt. Dat stiltemoment is voor iedereen anders: sommigen gaan joggen, anderen gaan wandelen met de hond of nemen een warm bad. Het reset je gedachten, waardoor je de dingen (waarover je voorheen misschien piekerde) met een frissere en positievere blik bekijkt.
9 Wees dankbaar voor complimenten. Laat ze warm binnenkomen in plaats van ze af te wimpelen.
De gouden gelukstip van Paul Verhaeghe
“Dankzij zelfkennis ben je in staat om écht goed voor jezelf en voor anderen te zorgen”
Ken je van? Zijn boeken ‘Liefde in tijden van Eenzaamheid’ en ‘Intimiteit’. Hij is hoogleraar in de klinische psychologie en psychoanalyse.
10 Zelfkennis is de sleutel tot geluk. Als je weet wat goed is voor jou en je lichaam (en wat niet), als je beseft waarvan je oplaadt en waar je persoonlijke grenzen liggen, dan is dat een belangrijke basis en sleutel voor een goed leven. Dankzij die zelfkennis ben je in staat om écht goed voor jezelf en voor anderen te zorgen.
De gouden gelukstips van David Dewulf
“Ontrommelen zorgt voor positieve energie. Voel je je niet goed in je vel, ga dan eens met een grove borstel door je huis”
Ken je van? Zijn vele boeken over geluk, 15 in totaal, waaronder de bestsellers ‘Mindful Gelukkig. 7 bronnen van innerlijke vreugde’ en ‘De weg van zelfcompassie. Van kwetsbaarheid naar veerkracht’. Hij is arts en mindfulnesstrainer.
11 Wees dankbaar. Som elke avond tien dingen op – tel ze op je vingers – waarvoor je dankbaar bent. Drie is makkelijk, tien is een oefening en leert je dankbaar te zijn, ook voor de kleine dingen. Zeker ook eens proberen met je kinderen en hun top drie. Het is de snelste manier om tot een positieve mindset te komen. Je dankbaarheid neerschrijven is handig om in moeilijkere tijden op terug te vallen.
12 Onthaast. Hoe sneller je door het leven gaat, hoe minder tijd er is voor een vriendelijk woord, om iemand te helpen… Je mist alles wat er hier en nu is. Bovendien: door twintig procent minder snel te leven, geniet je twintig procent meer.
13 Knuffel. Koppels die dagelijks knuffelen leven vijf jaar langer.
14 Leef minimalistisch. Er wordt onvoorstelbaar veel geshopt, vaak dingen die we niet nodig hebben en die ons niet gelukkiger maken. Het leegt je portemonnee en belast het milieu. Mijn partner en ik hebben ons voorgenomen om in een jaar bijvoorbeeld hoogstens twee nieuwe kledingstukken aan te schaffen. Je huis ontrommelen is ook een minimalistische daad: voel je je niet goed in je vel, doe weg wat je niet meer gebruikt. Dat geeft ademruimte en positieve energie.
15 Mediteer. Je kunt mediteren ’s morgens voor iedereen wakker is, op een moment dat je eigenlijk je sociale media wilde checken… Een meditatie van tien minuten, waarbij je je ogen sluit, je adem volgt en je gedachten vriendelijk laat verdwijnen en passeren, heeft al effect.
De gouden gelukstips van Leen Steyaert
“Probeer elke dag oog te hebben voor eenvoudige gelukjes. Op slechte dagen haal je die positieve lading naar boven”
Ken je van? Haar boek ‘Jouw menopauzeplan’. Leen is menopauzeconsulent en helpt vrouwen op een fijne manier door hun midlife.
16 Gezond eten en genoeg bewegen trappen een blij-maak-machine in gang. Want: je slaapt ook beter, voelt je energieker, hebt meer veerkracht en minder last van stress en je denkt en leeft vanzelf vanuit een positievere mindset. Dat straal je uit, en vanzelf gaan anderen je ook positiever benaderen.
17 Probeer elke dag oog te hebben voor eenvoudige gelukjes: de zon die schijnt, de kinderen die het goed doen… Visualiseer die momenten en stop al die leuke gedachten in een denkbeeldige rugzak. Op slechte dagen – die iedereen heeft – haal je die positieve lading naar boven. Ze trekt je doorheen je dip.
18 Velen denken dat na de menopauze een minder fijne tijd aanbreekt. Maar dat klopt niet. De menopauze luidt evengoed een periode in die veel nieuwe mogelijkheden biedt. Het zorghormoon in je lichaam daalt, waardoor je je kinderen makkelijker kunt loslaten en er eindelijk tijd voor jezelf is én tijd om nog dromen waar te maken. Leer pianospelen, doe vrijwilligerswerk, geef je carrière een nieuwe wending, of lees de boeken waar je nooit eerder toe kwam…
19 Ga naar buiten. We spenderen vandaag evenveel tijd binnen als de oermensen destijds buiten. Dat botst met ons oerinstinct, en het verklaart ook waarom we energie krijgen en blij worden van buitenlucht en natuur. Zoek het groen daarom zo vaak mogelijk op.
De gouden gelukstips van Irene Niessink
“Niet alles wat je denkt is waar, en ook niet alles waarvan je overtuigd bent klopt”
Ken je van? Haar workshops over stress. Irene is een Nederlandse stresscoach, maar werkt ook in Vlaanderen.
20 Veel gedachten in ons hoofd gaan over dingen die we niet willen in ons leven. We willen niet meer moe zijn, we willen geen hoofdpijn meer voelen, we doen deze job niet meer graag… Verander die overheersende, negatieve gedachte eens in: ‘Wat wil ik wél?’ De antwoorden op die vraag geven je leven sturing en tonen je de juiste, positieve weg.
21 Niet alles wat je denkt is waar, en ook niet alles waarvan je overtuigd bent klopt. Mensen gaan bijvoorbeeld vaak gedachten van anderen invullen, of menen te weten hoe anderen over hen denken. Vaak zijn die gedachten negatief geladen. Probeer los te komen van dat schijnbare oordeel van anderen, en besef dat je waardevol en competent bent zonder meer. Dat brengt veel innerlijke rust, een gezonder zelfbeeld en het brengt je dichter bij die positieve mindset.
22 Ga op zoek naar en aan de slag met je passie. Prestatie- en werkdruk, hoge eisen en stress halen je uit balans en duwen je richting burn-out. Je passie uitoefenen (als hobby bijvoorbeeld) kan je weer in evenwicht brengen, zoals die cliënt van me: een drukbezette advocaat met veel stress die zijn passie voor oude horloges van onder het stof haalde, een cursus horlogerie volgde en opnieuw geïnspireerd en opgeladen raakte waardoor de balans in zijn leven zich herstelde.
De gouden gelukstips van Lynn Van Royen
“‘Goeiendag’ zeggen tegen de mensen die ik tegenkom, laadt mij meer op dan een wellnessmoment”
Ken je van? Haar acteerwerk en haar boek #kleingelukske waarin ze haar kleine geluksmomentjes verzamelde.
23 Zeg zéker op baaldagen een ‘goeiendag’ tegen de mensen die je tegenkomt, en lach naar hen. Het laadt je meer op dan een wellnessmoment.
24 Niet te veel nadenken, gewoon doen. Dat vind ik een erg geruststellende en positieve gedachte. De angst die je voor iets voelt op voorhand is vaak groter dan wat je voelt op het moment zelf, bijvoorbeeld als je een spuitje moet krijgen. Te veel bezig zijn met worst case scenario’s is een echte energievreter, remt je af en leidt nergens toe. Je weet namelijk nooit hoe het zal lopen.
25 Zie de mooie, kleine dingen in het leven – de zon die opkomt, bloemen die weer bloeien, een spinnende kat… Iedereen kan ze ervaren en ze hebben een onmiddellijk positief effect.
Deze artikels wil je vast ook even lezen
- Hoe minder, hoe beter: minder spullen hebben maakt gelukkig
- Daarom is een boswandeling zo goed voor je!
- Dagen vol stress? Deze zelfzorgtips helpen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!