Psoriasis en zon: een goede combinatie?
Nu de zon weer volop schijnt, worden we ook gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen ervan. Maar voor mensen met psoriasis kan de zon klachten net verlichten. Op voorwaarde dat het zonnebaden met mate en verantwoord gebeurt natuurlijk.
Psoriasis, wat is dat ook alweer?
Psoriasis is een onvoorspelbare en genetische huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode vlekken met witte schilfers op de huid. De aandoening komt voor bij ongeveer 1 op 30 Belgen en is het vaakst op te merken aan de ellebogen, knieën en hoofdhuid.
Doordat het proces van huidvernieuwing is verstoord, groeien de huidcellen van psoriasispatiënten zeven keer zo snel als normaal. Daardoor bereiken onrijpe huidcellen de huidlaag en raakt de huid ontstoken met schilferige vlekken als gevolg. Hoewel je niet kunt genezen van de huidaandoening, is het wel goed te behandelen door crèmes of medicatie.
Verantwoord in de zon
De schadelijke effecten van uv-stralen zijn waarschijnlijk niets nieuws onder de zon. Maar wist je ook dat de zon therapeutische eigenschappen heeft? Niet alleen is ze essentieel voor de aanmaak van vitamine D, de zon helpt ook tegen huidziekten als psoriasis, vitiligo en eczeem.
Door het ontstekingsremmende effect van de zon verbeteren de psoriasisklachten bij de overgrote meerderheid van de patiënten. Vooral uvb-stralen verminderen de huidontsteking en zo ook de vlekken.
In combinatie met zeewater is het effect zelfs extra doeltreffend. Je begint echter best niet onbezonnen met zonnebaden. De blootstelling aan de zon moet geleidelijk en met mate gebeuren om helend te zijn voor psoriasisvlekken. Gebruik daarnaast steeds een geschikte zonnecrème en vermijd de hevige middagzon.
Wanneer is zon geen goed idee?
Bij een klein gedeelte van de psoriasispatiënten kan zonlicht de ontsteking juist aanwakkeren. Dat komt doordat de huid erg gevoelig is voor uv-stralen of omdat ze zonnebrand opliep. Schade aan de huid is namelijk steeds een trigger die psoriasisopflakkeringen kan uitlokken, het zogenaamde Köbnerfenomeen.
Als je last hebt van psoriasis op de hoofdhuid kan deze door het broeien en zweten ook verergeren door de zon. De psoriasisvlekken kunnen beginnen jeuken, waardoor je de huid misschien openkrabt met meer klachten tot gevolg.
Sowieso sla je zonovergoten dagen best over wanneer je een opflakkering van psoriasis ohebt. Ook tropische en vochtige klimaten vermijd je best, zeker als je lijdt aan ernstige vormen van psoriasis.
Na zon komt hydrateren
Plichtsbewust smeer je je huid in met zonnecrème voor je ook maar één zonnestraal op je huid krijgt. Vergeet echter niet om de huid ook na zonblootstelling goed te hydrateren met een verzachtende crème. Een goed gehydrateerde huid is minder droog en minder kwetsbaar voor agressies van buitenaf. En dat betekent minder kans op ontsteking en verergering van psoriasis.
Wel opletten voor ingrediënten als teer of dithranol. Bepaalde preparaten kunnen de gevoeligheid van de huid verhogen en dat is geen goed idee als je de zon opzoekt. Overleg met je arts of apotheker als je twijfelt.
Eerste Hulp bij Regen
Geen zon te bespeuren of zonnige reis in het vooruitzicht? Dan is er ook uv-therapie. De lichttherapie bootst blootstelling aan de zon na en remt de ontsteking af. Er bestaan verschillende soorten lichttherapie. Vraag ernaar bij je arts!
Bronnen: uza.be, uzleuven.be, eau-thermale-avene.be, gezondheid.be
Ook interessant:
- Eczeem: hoe verzacht je de klachten?
- Hoeveel zonnecrème moet je smeren? En is factor 50 écht nodig?
- Goeie vraag: moet je een speciale zonnecrème gebruiken voor je gezicht?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!