5 tips van de klinisch ouderenpsycholoog om gezond en gelukkig ouder te worden
Ouder worden is iets waar je niet echt naar uitkijkt, omdat je bang bent voor eenzaamheid of gesukkel. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven geeft vijf tips die je zin doen krijgen in de toekomst.
1. Lach met jezelf
Luc Van de Ven, klinisch ouderenpsycholoog: “Het helpt je te relativeren. Zoals die tweeëntachtigjarige man die vertelt over zijn koppige dochter, maar er dan fijntjes en wijs aan toevoegt: ‘Van wie zou ze het hebben?’ Sommigen hebben die zelfhumor van nature, anderen leren dit met vallen en opstaan.” •
2. Volg je buikgevoel en blijf altijd jezelf
“Dat brengt je, ook als zestigplusser, op het juiste pad en bij de juiste bezigheid. Misschien is het even zoeken naar wat je energie geeft, omdat je job voordien je leven en ritme bepaalde. Ineens moet/mag je die tijd zelf invullen. Ga na wat echt bij je past. Misschien ben je sociaal en heb je graag mensen om je heen, of misschien zit je liever in je eentje thuis een boek te lezen.
Laat je bij deze denkoefening eventueel helpen door een therapeut. Denk hier ook eens goed over na met je partner en stem jullie verwachtingen op elkaar af: wat wil je graag samen doen, wat liever apart? En gun jezelf tijd om te wennen aan dit nieuwe hoofdstuk. Zelden gaat deze episode echt vanzelf.”
Gun jezelf de tijd om te ontdekken wat je echt wilt. Spreek met je partner uit wat je samen wilt doen, en wat liever apart
3. Geef je op als vrijwilliger
“In de databank van Vrijwilligerswerk Vlaanderen vind je voor elk wat wils: van zorgen voor zieken, huiswerkbegeleiding, voorlezen in scholen, tot helpen in een cultureel centrum. Een zinvolle tijdsbesteding geeft je voldoening en het zorgt voor fijne ontmoetingen en momenten.”
4. Als je een vertrouwenspersoon hebt, koester die band dan
“Is er iemand in je omgeving met wie je fijne, maar ook moeilijke gesprekken kunt voeren, iemand die je af en toe durft tegen te spreken of te corrigeren, prijs je dan gelukkig en omarm die relatie. Zulke mensen dragen immers bij aan je geluksfactor.”
5. Is er iets wat je kwelt, aarzel niet en zoek professionele hulp
“Vaak heb je na je pensioen meer tijd om te piekeren omdat er minder afleiding is. Dikwijls zijn er ook verlieservaringen (door een overlijden, maar ook door je lichaam dat wat minder kan), waardoor je je eenzaam voelt, geïsoleerd. Een therapeut, bij voorkeur een klinisch psycholoog met ervaring in het werken met ouderen, kan je helpen alles wat lichter te maken.”
Uit: Libelle 07/2023
Nog meer tips om gelukkig ouder te worden:
- 6 tips van bewegingscoach Nadja Klinger om fit ouder te worden
- 6 tips van de expert voor een gelukkig relatie op latere leeftijd
- 4 tips van de mindfulnesscoach om met een goede mindset ouder te worden
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!