Slaap lekker, verbeter je nachtrust
Veel dingen kunnen ervoor zorgen dat je nachtrust niet verloopt zoals jij het zou willen. Nachtrust inhalen door uit te slapen in het weekend is niet de beste manier, Nachtrust die weg is, is ook echt weg. Maar je kan wel beginnen om betere gewoontes aan te leren.
Breng structuur aan in je slaappatroon.
Bereken hoeveel uur slaap je nodig hebt om uitgerust te zijn en reken dan uit hoelaat je moet gaan slapen. Probeer je aan dat schema te houden zodat er een regelmaat in je slaappatroon komt. Uitslapen in het weekend is dus niet aan te raden, want zo verstoor je het opgestelde ritme van het lichaam.
Je zal merken dat je beter bent uitgeslapen en dus actiever bent overdag als je een vaste tijd hebt om te gaan slapen.
Gebruik je bed om te slapen.
Veel mensen gebruiken hun bed ook om te lezen, televisie te kijken of nog iets anders. Het bed zou enkel mogen dienen voor seks en om te slapen. Doordat je er een gewoonte van maakt om je bed ook voor andere dingen te gebruiken is de verleiding om een boek te nemen, of iets anders te doen als je niet kan slapen groter. Als je niet moe bent is het beter om nog niet te gaan slapen.
Wie er niet in slaagt om binnen de 15 minuten in slaap te vallen zou beter opstaan om iets heel erg slaapverwekkend te doen en dan terug in het bed kruipen.
Let op met eten en drinken 's avonds
Een zware maaltijd kan ervoor zorgen dat je zuuroprispingen krijgt wanneer je probeert te slapen. Bovendien is eten bedoeld om energie op te doen, en dat is nu niet iets wat je nodig hebt om te slapen. Ook opletten met drankjes met veel cafeïne zoals koffie, frisdrank en thee. Ook chocolade bevat cafeïne en kan dus de oorzaak zijn dat het moeilijk is om in slaap te vallen.
Cafeïne valt sowieso te vermijden want zelfs al ondervind je niet veel last, de slaap is minder vast en korter.Alcohol is ook niet positief voor een goede nachtrust. Je raakt veel sneller in slaap, maar de slaapkwaliteit is slecht.
Maak je hoofd leeg.
Het is belangrijk om relaxed in bed te kruipen. Wanneer je werk meebrengt naar huis en net voor je gaat slapen nog bezig was met getallen of hersen-intensieve bezigheden zal je de slaap niet goed kunnen vatten. Geef je hoofd de tijd om tot rust te komen en stop een uurtje voor je gaat slapen met werken. Anders dwalen je gedachten toch af naar hetgeen waarmee je bezig was.
Beperk het praten.
Ondanks het feit dat voor veel koppels bedtijd bijna het enige moment is om rustig met elkaar te praten, zou dit hier niet mogen gebeuren. Even gezellig keuvelen over de dag kan natuurlijk geen kwaad, maar de grote, emotionele onderwerpen zoals de staat van jullie relatie, de volgende familie-bijeenkomst of geldzaken bespreken jullie beter op een gepast moment tijdens de dag.
Je weet zelf wel uit ervaring dat je na een moeilijk gesprek de slaap maar moeilijk kan vatten omdat je hoofd het gesprek verder analyseert.
Regel het licht.
Net zoals kippen zijn mensen ook geprogrammeerd om te reageren op licht. We worden wakker als er teveel licht is en gaan slapen als het donker is. Daarom is het belangrijk om overdag ook voldoende licht op te nemen zodat slaapproblemen 's nachts verminderen. Een donkere slaapkamer is een must.
Maak jezelf slaap-klaar.
Zorg voor gemakkelijk zittende nachtkleding en een comfortabel bed. Het is vooral belangrijk om de temperatuur op peil te houden. Hou bij voorkeur de slaapkamer iets te koel, in plaats van te warm. Zorg voor genoeg verluchting overdag zodat de lucht niet te droog is als je gaat slapen. Roken voor je gaat slapen is dus ook niet zo'n goed idee.
Ook jezelf aflsuiten van licht en geluid kan helpen. Als er geen dubbelglas aanwezig is in de slaapkamer en je hebt nogal last van omgevingsgeluid, probeer dan eens oorstopjes te gebruiken. Stilte om je heen is stilte in je hoofd.