Slapeloosheid: tot drie keer meer mensen slapen slecht door de lockdown
Slaap je slecht de laatste maanden? Dat heeft misschien weleens met de lockdown te maken. Uit onderzoek, uitgevoerd onder leiding van VUB-professor Olivier Mairesse, blijkt namelijk dat tot drie keer meer mensen tijdens de eerste lockdown te kampen hadden met slapeloosheid.
Impact van de lockdown
Uit een grootschalig onderzoek van het Slaaplaboratorium van Brugmann en de Vrije Universiteit Brussel bleek enkele maanden geleden namelijk al dat de coronacrisis een negatief effect heeft op ons slaappatroon en -kwaliteit. Slapeloosheidsklachten waren zelfs tot drie keer meer aanwezig dan voor de lockdown. Vooral vrouwen, werknemers in contactberoepen, COVID-patiΓ«nten en mensen die al langer met slaapproblemen kampten, ondervonden meer problemen.
Moeilijker in slaap vallen
“De resultaten tonen onder meer aan dat de deelnemers in het algemeen later gingen slapen en ook later opstonden’, klink het. ‘Toch leidde dat niet tot meer slaap, want het kostte meer tijd om in slaap te vallen dan normaal. Het gaat om mensen met onder andere niet-herstellende slaap, die moeite hebben om in- en door te slapen, slecht gehumeurd of gemakkelijk geΓ―rriteerd zijn, vermoeid zijn, concentratie- en geheugenproblemen hebben of met depressieve gevoelens kampen.”
Maar liefst 19% van de deelnemers klaagde over matige tot ernstige symptomen. Bijna een verdrievoudiging, want voor de coronacrisis kampte slechts 7% met slapeloosheidsklachten.
Telewerk
Er is gelukkig ook goed nieuws: één op de tien sliep beter in deze hele crisis. Bij deze groep waren het voornamelijk thuiswerkers en goede slapers die ’s nachts van wat extra slaap genoten.
“De resultaten uit deze studie benadrukken ook dat alternatieve werkvormen zoals telewerk een positief effect kunnen hebben op de slaap. Natuurlijk was het voordeel voor de thuiswerkers dat er minder kans op coronabesmetting was, waardoor er minder stress en dus minder slaapproblemen waren. Ook hadden de mensen die niet op de werkvloer aanwezig moesten zijn meer ruimte om zelf te bepalen wanneer ze naar bed gingen en opstonden. Daardoor konden ze de bedtijden beter afstemmen op hun lichamelijke nood aan slaap.”
VervolgenquΓͺte
Om te achterhalen of deze tweede lockdown eenzelfde effect teweegbrengt, komt er nu een vervolgenquΓͺte. Onderzoekers willen naast ons slaappatroon ook kijken naar de invloed van het gebrek aan sociale en/of knuffelcontacten op slapeloosheidsklachten. Wil je meewerken? Dat kan via deze link.
MISSCHIEN VIND JE DEZE ARTIKELS OOK WEL INTERESSANT:
- Vermoeidheid of toch slapeloosheid? De slaapexpert legt uit!
- Slapeloosheid: wat is het en wat kun je eraan doen?
- 6 signalen dat jij te weinig slaapt
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!