Vermindert je weerstand als je slecht slaapt? (+ gouden slaaptips van de expert)
Een goede nachtrust is het beste medicijn, hoor je weleens. Je lichaam komt immers tot rust als je slaapt. Maar welke invloed heeft slaap precies op je immuunsysteem? En klopt het ook dat minder goed slapen je weerstand verzwakt? De dokter legt uit en onze slaapexperte geeft 5 gouden slaaptips.
Slaap als medicijn
Dokter Servaas BingΓ©: “Goed slapen is inderdaad een zeer goed medicijn. Waarom? Onze nachtrust zorgt ervoor dat ons lichaam de ‘rommel’ die tijdens de dag is opgestapeld, kan opruimen en meer afweerstoffen kan aanmaken, want die beschermen ons tegen ziekteverwekkers. Goed slapen werkt dus niet enkel herstellend voor je gezondheid, maar ook preventief.”
Gevolgen van slecht slapen
Slechts één uur minder slaap verstoort je immuunsysteem al
Goed slapen is dus cruciaal, maar wat gebeurt er als dat niet lukt? Af en toe een nachtje slecht slapen heeft geen grote gevolgen voor je gezondheid, maar als die slechte nachtrust chronisch wordt, dan kan dat de volgende problemen veroorzaken:
- Heel wat lichamelijke klachten steken de kop op. Denk maar aan hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, spier- en hoofdpijn, … Dat komt omdat je lichaam ontstekingseiwitten in het immuunsysteem aanmaakt.
- Slecht slapen kan ook aan de basis liggen van depressies of angsten.
- Je huid veroudert sneller.
- Er is een grotere kans op gewichtstoename.
- Je loopt risico op ontstekingen.
Kortom: slecht slapen zet je hele lichaam en dus je weerstand onder druk. Wist je dat slechts één uur minder slaap per nacht je immuunsysteem al verstoort, en maakt dat je dus sneller ziek wordt?
5 tips voor een goede nachtrust
Annelies Smolders, slaapexperte, psycholoog en psychotherapeut,Β geeft een aantal tips voor een goede nachtrust:
1. Bouw ’s avonds je dag af
“Het is belangrijk om minstens twee uur voordat je gaat slapen functionele klussen af te bouwen: huishoudelijk werk, voorbereidingen voor school of taken voor het werk, vakliteratuur lezen, … het houdt je allemaal veel te wakker.
Wat kun je in de plaats doen?
- Kijk naar je favoriete Netflix-serie.
- Lees een ontspannend boek.
- Ga even wandelen, maar niet te intensief. Je lichaam moet voor de nachtrust immers afkoelen in plaats van opwarmen.”
2. Ga pas slapen als je je slaperig voelt
“Ook al kom je dan aan minder slaapuren, je kunt beter korter en efficiΓ«nter slapen, dan meer uren – waarvan een aantal misschien wel wakker – in je bed liggen.”
3. Matig koffie en alcohol
“Van koffie is algemeen geweten dat het niet bevorderlijk is voor je nachtrust. Alcohol blijft daar nog te vaak onder de radar. Het is een feit dat je makkelijker inslaapt als je een glaasje gedronken hebt, maar je slaap zal absoluut veel minder kwalitatief zijn. Integendeel, je slaapt minder diep en onrustiger.”
4. Hou je aan een vast slaapritme
“Dat geldt ook voor het weekend. Probeer daar hetzelfde slaapritme als door de week aan te houden, of maximaal een uur later dan gewoonlijk te gaan slapen en op te staan. Vaak geraakt een slaapritme verstoord als er te veel van afgeweken wordt.”
5. Vermijd (blauw) licht
“Blauw licht is fantastisch … om wakker te worden. Zet die gsm ’s ochtends dus gerust aan of laat zoon of dochter maar even gamen voor school. Dat maakt hen wakker. Maar voor je nachtrust is het uiteraard nefast, want blauw licht onderdrukt melatonine, het slaaphormoon. Schakel daarom die schermen minstens twee uur voor bedtijd uit.”
Extra tip: geniet ’s avonds van een lekker dampend kopje thee voor je gaat slapen.
Met dank aan dokter Servaas BingΓ© en Annelies Smolders van Start To Sleep
Terug naar de overzichtspaginaΒ met alle artikels over weerstand!
Meer lezen over slapen en je gezondheid:
- 3x ontspanningsoefeningen om beter te slapen
- Slaap je beter onder een verzwaringsdeken?
- Moeilijk in slaap vallen? Dankzij deze tips ben je zo in dromenland!
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!