Met de smartphone op toilet: hoe ongezond is dat nu écht?
Misschien lees je dit artikel terwijl je in de zetel zit, of tijdens een pauze op het werk. Maar misschien lees je het op je smartphone als je op het toilet zit. Wees gerust, je bent niet de enige! Terwijl we vroeger met een tijdschrift of een boekje op het toilet zaten, trekken we nu met de smartphone naar het kleine kamertje. Maar is al dat scrollen en gswipen op toilet eigenlijk wel gezond?
Vanwaar komt die vreemde gewoonte?
Van in de middeleeuwen beschreef men al hoe het toilet, hoog in de kasteeltoren, de perfecte eenzaamheid bood voor ongestoord lezen. Wetenschappers, filosofen en schrijvers buigen zich dan ook al eeuwen over het fenomeen ’toiletlezen’. Voor velen een noodzakelijke activiteit, voor anderen een psychologische afwijking en beledigend voor de mensheid.
Toch werd toiletlezen een wijdverspreid gebruik, want bij gebrek aan toiletpapier ging de krant steevast mee naar ‘het gemak’. Zo kon men na het lezen, het papier nuttig in gebruik nemen. Maar ook na de komst van het geliefde toiletpapier bleven we literatuur meenemen naar de wc.
De smartphone, het favoriete WC-attribuut
Sinds enkele jaren maakt de klassieke toiletliteratuur plaats voor de smartphone. In een grootschalig onderzoek geeft maar liefst 90% van de smartphonegebruikers toe dat ze op de smartphone tokkelen tijdens hun gevoeg. Het is voor velen dé manier om te genieten van een schaars privémoment van rust, weg van alle drukte achter de toiletdeur.
Volgens onderzoekers haalt zelfs iedereen sporadisch de smartphone boven tijdens de grote of kleine boodschap, hoewel velen het hardnekkig ontkennen uit schaamte. De smartphone heeft immers niet zo’n goede naam als geschikt leesmateriaal tijdens de kleine of grote boodschap…
Volgens een Britse studie bevat 1 op 6 smartphones sporen van uitwerpselen
4x gevolgen van de smartphone op toilet
De gevolgen voor je gezondheid zijn volgens sommigen niet te onderschatten. Zo zou het toestel bij elk toiletbezoek onherroepelijk worden doordrenkt met nare microben en ziekteverspreiders. Ook aambeien, en maag- en darmproblemen zouden te wijten zijn aan eindeloos scrollen op toilet.
We zetten de feiten even op een rijtje.
1. Een langer toiletbezoek
Hoewel er geen rechtstreeks verband is tussen toiletlezen en aandoeningen aan je achterste, kan het er wel voor zorgen dat je langer op het toilet zit. En dat is wél een oorzaak van aambeien of andere kwalen aan het achterwerk.
Dat komt deels door het ontwerp van het toilet. Zelfs als je je niet inspant, wordt er enige druk uitgeoefend op de aderen aan het anorectale gebied. En dat kan op termijn leiden tot de gekende lastige kwaal.
2. Microben op je leesmateriaal
Elke keer als je het toilet doorspoelt dwarrelen een heleboel microben rond in de lucht, waardoor ze uiteindelijk op alle voorwerpen in de buurt neerkomen.
Omdat microben slechts enkele minuten kunnen overleven op papier, vormen boeken, kranten of tijdschriften niet zo’n gevaar. Smartphones zijn daarentegen wel een aantrekkelijke omgeving voor bacteriën door hun glimmende, gladde oppervlak en warme batterij. Volgens een Britse studie bevat zelfs 1 op 6 smartphones sporen van uitwerpselen.
Toch valt het risico wel mee, zo stellen epidemiologen. Onze telefoons zijn meestal een verlengstuk van ons persoonlijk microbioom: ze delen ongeveer 82% van de meest voorkomende bacteriën met onze wijsvingers. Je smartphone bevat dus niet zoveel vreemde indringers die je ziek kunnen maken. Bovendien kan een gezond immuunsysteem de doorsnee smartphonemicrobe wel aan. Je handen en scherm poetsen na een toiletbezoek blijft uiteraard wel een must.
3. Signalen van je lichaam negeren
Het entertainment van je smartphone op toilet kan je zodanig afleiden dat je bepaalde signalen van je lichaam niet meer opmerkt. Als je te lang op het toilet zit zonder stoelgang te produceren, kan je lichaam het aandrangsignaal op de duur niet meer herkennen. Dat leidt uiteindelijk tot constipatie, of andere maag- en darmproblemen.
Het entertainment van je smartphone op toilet kan je zodanig afleiden dat je bepaalde signalen van je lichaam niet meer opmerkt
Ook wanneer je het toiletbezoek rekt omdat je snakt naar rust en ontspanning, negeer je een belangrijk signaal van je lichaam. Misschien heb je meer nood aan rust dan dat je jezelf toelaat? Vraag jezelf af waaraan je precies wilt ontsnappen, en of er andere manieren zijn om tot rust te komen.
4. Minder last van constipatie
Een entertainend toiletbezoek heeft echter ook voordelen. Zo blijken beheerste toiletlezers gemiddeld minder last te hebben van constipatie dan de niet-lezers. Doordat je de hoogste nood combineert met een ontspannen activiteit, zou je onbewust minder gespannen zijn waardoor het hele proces vlotter verloopt.
Let er wel op dat je niet langer dan nodig op het toilet blijft zitten, want dan krijg je uiteraard het tegenovergestelde effect.
Tips voor een ontspannen toiletbezoek
- Beperk je bezoek tot maximum 10 minuten. Blijf je langer zitten, dan krijg je mogelijks last van kwaaltjes of zelfs maag- en darmproblemen.
- Was je handen altijd na elk toiletbezoek. Zo voorkom je infecties en ziekten.
- Vergeet niet om je scherm af te wassen, zeker nadat je je smartphone op toilet meenam. Antibacteriële doekjes zijn hiervoor geschikt.
- Op openbare toiletten gebruik je je smartphone beter niet.
- Wees je bewust van de tijd die je doorbrengt in het kleinste kamertje. Als je merkt dat je de tijd steeds uit het oog verliest door je smartphone of ander leesmateriaal, neem dan je toiletgewoonten onder de loep.
Bronnen: time.com, theguardian.com, thehealthy.com