Winterhanden en -tenen: behandelen en voorkomen
Naast griepjes en verkoudheden zijn winterhanden en wintertenen ongetwijfeld een van de meest vervelende kwalen van het seizoen. Maar wat doe je eraan? En misschien nog belangrijker: hoe voorkom je ze?
Winterhanden en wintertenen: hoe ontstaan ze?
Winterhanden en -tenen (‘pernionis’ in de medische wereld) zijn een ontstekingsreactie van je lichaam op winterse, barre weersomstandigheden. Als je huid wordt blootgesteld aan koude, worden je bloedvaten nauwer. Als ze niet snel genoeg kunnen reageren op die temperatuursverschillen, kan het extra bloed niet goed doorstromen en hoopt het op. Daardoor kunnen de wanden van je bloedvaten en het omliggend weefsel beschadigd raken.Β Het resultaat? Vervelende winterhanden en wintertenen, maar het kwaaltje kan zich net zo goed aan je oorlellen of neus vertonen.
Wat zijn de symptomen?
Ze kunnen voorkomen op elke leeftijd en verdwijnen meestal vanzelf na 2 tot 3 weken. Je herkent ze aan:
- Jeukende, pijnlijke, opgezwollen vingers of tenen met soms koudebuilen: roodpaarse bultjes of blaasjes die pijn kunnen doen of hevig kunnen branden;
- een witpaarse huid die vuurrood kleurt als ze weer opwarmt.
Wat doe je eraan?
Heb je last van winterhanden en wintertenen, dan bestaat er helaas geen echt wondermiddel. Wat wel kan helpen om de doorbloeding weer te bevorderen, zijn wisselbaden waarbij je 3 minuten warm water afwisselt met 30 seconden koud water. Stop je vingers of tenen in geen geval in heet water, want abrupte hitte verergert de klachten.
PS Wat je ook zeker niet mag doen, is krabben of wrijven. Het zal de klachten alleen maar verergeren en misschien zelfs blaren veroorzaken.
Hoe kun je ze voorkomen?
Voorkomen is bij winterhanden- en tenen absoluut beter dan genezen. Drie tips:
1. Hou je handen en voeten warm en droog
Zorg ervoor dat je voeten en handen warm en droog zijn. Draag ademende, warme sokken en handschoenen als het buiten koud is. Kies bovendien voor schoenen die lekker warm en voldoende breed zijn en zeker nergens te hard knellen. Neem een extra paar droge sokken mee als je weggaat en smeer eventueel een antizweetcrème, want ook zweet kan wintertenen in de hand werken.
2. Beweeg voldoende en stop met roken
Beweeg voldoende en maak komaf met die sigaret. Winterhanden en -voeten zijn namelijk een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes op de koude, waardoor ze minder bloed doorlaten. Roken vernauwt de bloedvaten nog meer en verergert dus het probleem, terwijl sporten en bewegen ze net openzet.
3. Roep tijdig hulp in
Worden de klachten erger, lijkt niets te helpen of krijg je koorts? Neem dan contact op met je huisarts. Bij ernstige winterhanden- en voeten kan een cortisonezalf soms helpen, of medicatie die de bloedvaten verwijdt. Indien een behandeling op maat nodig is, dan verwijst de dokter je door naar een specialist.
Ook over je gezondheid:
- Zo gezond is daglicht voor je: 5x weetjes en tips
- Goeie vraag: helpt thee met honing echt tegen een verkoudheid?
- Zo drink je voldoende water als het koud is buiten
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!