SOS sluipkilo’s: 5 redenen waarom jij misschien niet afvalt
Reden 1 – Een selectief geheugen
Wéér een kilo erbij? Zo veel heb je toch helemaal niet gegeten? Dat dénk je misschien. De realiteit is vaak helemaal anders. Diëtisten vragen niet voor niets om een eetdagboek bij te houden: als je een paar dagen minutieus opschrijft wat je precies gegeten hebt in de loop van de dag, sta je vast verstomd. Want op zo’n lijstje staat niet alleen wat je aan tafel at, maar ook de bonbon die geserveerd werd bij een koffietje, de koekjes die op tafel stonden tijdens die meeting, de snack die je in de auto naar binnen werkte, die vier (of vijf of nee, toch zes) koekjes die je, zonder het goed te beseffen, verorberde tijdens een spannende film… En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Daarom is het een goed idee om een tijdje te noteren wat je écht eet. Dé manier om te achterhalen waar de dikmakers zich verschuilen.
Reden 2 – De foute calorieën
Niet alleen hoevéél je eet, maar ook wát je eet, heeft een duidelijk effect op de weegschaal. Een voorbeeld: vul je die 2000 kcal per dag in met snoeprepen en co, dan krijgt je lichaam veel te weinig essentiële voedingsstoffen binnen. Bovendien riskeer je dat je je gaat overeten. Dat soort voedsel bevat namelijk veel calorieën, maar de porties zijn eerder klein. Natúúrlijk mag je jezelf af en toe verwennen met een praline, frietjes of een gebakje. Maar let erop dat je voornamelijk kiest voor voedsel met weinig vetten of koolhydraten. Zo kun je grote porties eten zonder dat het aantal calorieën de pan uit rijst.
Reden 3 – Er schort wat aan de timing
Wanneer zit je aan tafel? Spreid je je maaltijden en tussendoortjes mooi over de hele dag? Of maak je geen tijd voor ontbijt en sla je soms met een beetje pech ook de lunch over? Om dan ’s avonds groen van de honger thuis te komen, klaar om alles te verslinden wat enigszins eetbaar is… In het laatste geval saboteer je twee keer je pogingen om op gewicht te blijven of af te vallen. Zonder ontbijt krijgt je lichaam niet het startsignaal om je metabolisme aan te zwengelen. De verbranding blijft dus op een laag pitje. En als je alle calorieën ’s avonds in één keer naar binnen werkt, kan je lichaam er niet efficiënt mee omgaan. Want zo krijgt het twee totaal verschillende commando’s: ‘stop’ (tijd om te rusten en te slapen), én ‘start’ (de spijsvertering moet in actie schieten). Op termijn is dat niet gezond. Als je je eten mooi spreidt over de dag, werkt je vetverbranding optimaal.
Reden 4 – Dorst of honger? Verwarrend…
Ook door goed naar je lichaam te luisteren, kun je heel wat extra calorieën – en dus extra gewicht – vermijden. Het signaal voor ‘dorst’ wordt namelijk heel vaak verward met dat voor ‘honger’. Probeer systematisch een glas water te drinken als je denkt dat je honger hebt: de kans is groot dat het ‘hongergevoel’ zo ook overgaat. Als je die signalen beter leert kennen en kunt onderscheiden, wordt het alleen maar makkelijker om op gewicht te blijven.
Reden 5 – Etenstijd draait om bewust eten
Staat lunchtijd of ontbijten garant aan Facebook checken of e-mails beantwoorden? Weet dan dat dit ook een dikmaker is. Je kunt dus maar beter niet multitasken wanneer je aan het genieten bent van een slaatje of boterham. Lunchen achter je pc of krant zorgt constant voor afleiding. Je merkt de signalen die je lichaam je geeft niet op en je blijft eten, ook al heb je al lang genoeg.
Leesmateriaal voor de zelfbewuste vrouw!
- Video: relaxed havermoutontbijt
- De 5 gouden regels van Pascale Naessens
- 15 natuurlijke eetlustremmers tegen kleine en grote hongertjes
Word ook lid van onze facebookgroep ‘Goed in je vel met Libelle’ vol tips, recepten en inspiratie.