Sporten na COVID: waarop moet je letten?
Sporten is gezond voor iedereen, dat weten we al langer. Maar mag je zomaar terug beginnen sporten na een COVID-besmetting? Het antwoord lees je hier!
Sportschoenen even aan de haak
Wat een pech… Je testte positief en was net zo goed bezig met je trainingsschema. Als je je niet echt ziek voelt, mag je dan niet gewoon doorgaan met sporten? Het advies is duidelijk: neen. Sporten met een COVID-besmetting wordt ten stelligste afgeraden, ook al voel je geen of milde symptomen. Er wordt aanbevolen 10 dagen niet te sporten, en vooral geen duurtraining.
Heb je amper klachten, geen koorts, en kun je echt niet stilzitten? Dan kun je thuis eventueel krachtoefeningen doen aan lage intensiteit. Uiteraard moet je meteen stoppen wanneer je ongewone klachten ondervindt.
Rust naargelang de ernst
Sporten met koorts, door eender welke infectie, is een absolute no-go! Er wordt aangeraden net zoveel dagen te wachten met sporten, als het aantal dagen dat je koorts had. Niet evident voor een fervente sporter die zich weer op-en-top voelt, maar uiterst belangrijk! Zo is er door een infectie met koorts meer risico dat die ook je hartspier aantast, met hartritmestoornissen of in uiterste gevallen zelfs een hartstilstand als gevolg. Het risico op een hartspierontsteking neemt immers toe naargelang de ernst van COVID-besmetting.
Als je met matige tot ernstige klachten door een corona-infectie aan je sofa zat gekluisterd, neem je best je voorzorgen. Er wordt aangeraden om een hartonderzoek te doen voor je opnieuw de sportschoenen aantrekt. Reken ook op een lange rusttijd voor je veilig kunt sporten. Als je door COVID-19 in het ziekenhuis hebt gelegen, zijn nog extra onderzoeken noodzakelijk. Die onderzoeken werden hoogstwaarschijnlijk al in het ziekenhuis opgestart.
De draad weer oppikken
Lag je lang in de lappenmand door je COVID-besmetting? Dan heb je vast uithoudingsvermogen en spiermassa moeten inleveren. Die kun je het best rustig opnieuw opbouwen, gespreid over enkele weken. Enkele tips:
- Haast en spoed is zelden goed! Wacht en rust zolang als nodig is voor je de sportschoenen toestrikt.
- Gebruik een trainingsschema om rustig weer op je oude niveau te geraken. Verhoog de duur en zwaarte van je inspanning met 10% per week.
- Zorg daarnaast ook voor een gezonde voeding met voldoende eiwitten en gezonde koolhydraten, zodat je spieren snel kunnen recupereren.
- Hou goed in de gaten of je (opnieuw) symptomen of ongewone klachten ondervindt tijdens of na het sporten. In dat geval stop je met sporten en contacteer je een arts.
Zo’n 10 tot 30% van de mensen blijft na een besmetting last ondervinden, ook al hadden ze milde symptomen. Als de COVID-infectie ook bij jou blijft aanslepen, bespreek dan met je (sport)arts wat haalbaar is en hoe je eventueel kunt opbouwen naar je oude niveau.
Nooit te laat om te sporten!
Ben je niet echt van het sportieve type? Dan is het altijd een goed idee om er (verantwoord) mee te starten. Naast heel wat andere voordelen voor je lichaam, zorgt regelmatig bewegen ook voor een enorme opkikker voor je immuniteit. Bovendien is het risico op complicaties bij COVID kleiner als je voordien fit was. Dat geldt trouwens ook voor andere infecties.
Kies een sport die bij je past en probeer, verspreid over de week, 2,5 uur per week te bewegen met matige tot intensieve intensiteit. Start 2 run, –bike, of zelfs -plank. Elke sport is beter dan geen sport! Ga bij twijfel over je sportieve gezondheid altijd bij je huisarts langs voor advies.
Bronnen: covid-19.sciensano.be, gezondsporten.be, runnersworld.com, voedingscentrum.nl
Meer tips om er in te vliegen:
- Touwtjespringen: dit zijn de voordelen voor je gezondheid
- 10x veelgemaakte fouten tijdens het lopen
- Hoe gezond is een e-bike nu eigenlijk?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!