Allergisch zijn: we hebben er steeds meer last van
Experts voorspellen dat over enkele jaren maar liefst de helft van de Belgen allergisch zal zijn. Maar hebben we dat zelf in de hand? Professor Bart Lambrecht vertelt het ons.
Steeds meer mensen zijn allergisch: hoe komt dat?
Professor Bart Lambrecht, immunoloog en longarts aan het VIB en UZ Gent:
“Een paar jaar geleden had amper 15 tot 20 procent van de Belgen de een of andere vorm van allergie. Vandaag is dat al opgelopen tot bijna 30 procent. En het aantal blijft maar stijgen. Binnenkort zal maar liefst de helft van onze bevolking allergisch zijn aan iets.
En daar zijn verschillende verklaringen voor.
- Een eerste is de opwarming van de aarde. Het pollenseizoen duurt vandaag de dag langer, waardoor er dus ook meer pollen in de lucht hangt.
- Ook de luchtvervuiling is een van de boosdoeners, aangezien de dieselpartikels de boompollen agressiever maken.
- Maar de belangrijkste reden is een te hygiënische levensstijl. Daardoor zijn heel wat ziektes verdwenen zodat ons immuunsysteem te weinig geprikkeld wordt. Onze lichamen weten niet meer wat wél en wat niet gevaarlijk is.”
Kun je genezen van een allergie?
“Met immunotherapie kan dat in principe wel. Je kunt het vergelijken met een vaccinatie, alleen is het niet tegen ziekteverwekkers maar wel tegen allergenen. De stof waarvoor een patiënt allergisch is, wordt in steeds hogere dosissen ingespoten of toegediend onder de tong door een pilletje of druppeltjes. Hoe langer de patiënt de therapie volgt, hoe toleranter het immuunsysteem wordt. Maar dat vraagt tijd.
Pas na drie tot vijf jaar is de patiënt zo goed als helemaal verlost van z’n allergie, en dat voor zeker tien jaar. Bij sommige patiënten komt de allergie weer terug, maar anderen zijn veel langer zoet met immunotherapie.”
Kun je als ouder iets doen om de kans op een allergie bij je kind te beperken?
“Absoluut! In het eerste levensjaar van een kind worden allergieën al ontwikkeld. En dat komt soms omdat ouders hun kinderen te veel beschermen, uit angst voor infecties en ziektekiemen. Dat heeft juist een averechts effect: ze schermen hun kind af van allerlei allergenen, en dat zonder reden.
De antiallergische matrashoezen in kinderbedjes, die beschermen tegen huisstofmijt als je eenmaal allergisch bent, vergroten net de kans op een allergie. Dus schakel niet nodeloos over op hypoallergene voeding, antiallergische stofzuigers of matrashoezen. Haal liever een kat of een hond in huis, liefst nog vóór je aan kinderen begint, zodat het immuunsysteem van je baby meteen getraind is op huisdieren.”
Geldt dat ook voor voeding, zoals pindanoten?
“Tien jaar geleden was het een absolute trend: geen pindanoten geven aan kinderen jonger dan twee jaar. Maar dat blijkt nu het omgekeerde effect te hebben, want er zijn namelijk méér mensen die een notenallergie hebben.
Als je kijkt naar landen zoals Israël, waar kinderen al van kleins af aan een tussendoortje krijgen op basis van pindaboter en de notenallergie het minst vaak voorkomt, dan weet je genoeg. Uit onderzoek is ook gebleken dat hoe gevarieerder de voeding is het eerste levensjaar, hoe minder risico je loopt om allergisch te worden. Dus als je kind pinda’s lust, kan dat gerust. Let wel op met pindanoten op zeer jonge leeftijd, want daar kunnen ze zich makkelijk in verslikken. Pindaboter is even lekker én veiliger. “
Als je een allergie hebt, loop je dan meer kans om ook op andere dingen allergisch te reageren?
“Veel patiënten hebben niet alleen een boompollenallergie of een huisstofmijtallergie, maar reageren vaak op vier of vijf verschillende stoffen allergisch. Dat komt omdat het afweersysteem geneigd is om hetzelfde te reageren op al die verschillende dingen. Het is een vicieuze cirkel waar je in belandt, zeg maar. Vaak begint dat al op jonge leeftijd, met een koemelkallergie. Daar kun je nog van genezen, maar dan is wel al het zaadje geplant om ook op andere stoffen allergisch te gaan reageren.”
Als je mama of papa allergisch is, heb je dubbel zoveel kans om zelf een allergie te ontwikkelen. En als je beide ouders allergisch zijn, dan stijgt die kans zelfs tot zeventig procent!”
De meest voorkomende allergieën
- Huisstofmijt: de beestjes die in onze matrassen leven. Je reageert niet allergisch op de huisstofmijt zélf, maar wel op de uitwerpselen ervan, en dat het hele jaar door.
- Boom- en graspollen: een seizoensgebonden allergie waar patiënten vooral last van hebben in het voorjaar, als de natuur in bloei staat.
- Dieren: honden, katten, cavia’s, konijnen, paarden, … En dan vooral wanneer je in contact komt met de huidschilfers van de dieren.
- Voeding: een allergie die steeds vaker voorkomt. Met stip op één: de notenallergie, die levensbedreigend kan zijn.
Las je deze nieuwe artikels al?
- Hooikoorts: met deze 15 tips beperk je de klachten
- Mijn verhaal: Marie ontdekte op reis dat ze tuberculose had
- Gek op paaseitjes? Zoveel moet je er eten om een kilo aan te komen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!