Is sushi nu eigenlijk gezond of niet?
Het antwoord op deze vraag hangt eigenlijk af van de manier van bereiding, de topping en of je er veel eet in combinatie met rijst. Hieronder een korte toelichting!
Want het is niet omdat het vooral uit vis en rijst bestaat, dat het daarom per se gezond is.
Vis
Een portie gefrituurde garnalen bevat veel verzadigde vetten en is daardoor geen gezonde keuze. Probeer daarom steeds sashimi te eten of sushi met rauwe vis, want zo’n vis bevat veel omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je lichaam. Let wel: vissoorten zoals tonijn en makreel bevatten een hoge concentratie kwik, dus beperk je tot één of twee tonijn rolls en haal de rest van je eiwitten bijvoorbeeld uit rauwe garnaal, paling of coquilles.
Rijst
Het is wat bedrieglijk, maar in één sushi zit best wel veel rijst, en witte rijst kan je bloedsuikerspiegel flink omhoog brengen, en bovendien bevat het maar weinig vezels. Als we naar de cijfers kijken, zouden we eigenlijk maar 190 g ongekookte rijst per dag en 125 g ongekookte rijst per keer mogen eten. Ook hier is sashimi dan dé ideale oplossing. Vraag ook of ze er wat zeewier bij serveren, zodat je je sneller vol voelt en dus niet te veel naar sushi met rijst zult grijpen. Kook je thuis? Dan is dat zelfs nog beter, want dan kun je de rijst vervangen door quinoa of bloemkoolrijst.
Topping
Verwissel de pikante mayonaise voor een extra portie gember als je het graag gezond wilt houden.
Gezonde sushi
- De California roll, met ingrediënten zoals: avocado, krab en komkommer.
- De vegetarische roll met: tofu, avocado en een variatie aan verse groenten.
- Sashimi: dat alleen bestaat uit rauwe vis
- Nigiri: een soort sashimi op een bedje van rijst.
Ongezonde sushi
- De Dragon eye: die gefrituurd is aan de buitenkant.
- De Boston roll: met gefrituurde garnaal.
- De Kamikaze roll, voorzien van: een overdosis mayonaise en tempura.
- De Philadelphia roll: met roomkaas.
- Tempura of Panko rolls: dat zijn gefrituurde snacks.
Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be