Té veel salade eten? Het kan
Wie salade eet is gezond bezig! Of misschien toch niet hélemaal? Heb je last van een opgeblazen gevoel? Misschien is deze groene lekkernij dan wel de oorzaak.
Volgens voedingsdeskundige Heather Bauer zijn er heel wat mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen, en salade zou hier een mogelijke oorzaak van kunnen zijn. Haar collega Poornima Sharma, die kooklessen geeft op het Art of Living Retreat Center in North Carolina, is het met haar eens.
Rauwe groenten
Te veel rauwe groenten zijn eigenlijk niet goed. Ongeveer 10 tot 25 procent van wat je eet kan uit rauwe groenten bestaan. Het beste is dan om de overige 75 tot 90 procent aan te vullen met: eiwitten, gezonde vetten of gekookte groenten.
Er wordt vaak gezegd dat groenten belangrijke voedingsmiddelen verliezen bij het opwarmen, waardoor rauwe groenten op het eerste zicht gezonder lijken. Maar eigenlijk is dat verschil tussen en rauw en verhit verwaarloosbaar, en bovendien loop je risico op een tekort aan ijzer, calcium en vitamine B12 als je enkel rauwe groenten eet.
De juiste combinatie
Let op dat je de juiste groenten met elkaar combineert als je darmproblemen wilt vermijden. Zo kun je van kruisbloemige groenten als broccoli, bloemkool, paksoi, kool of spruitjes last krijgen. Terwijl komkommer, courgette en wortels makkelijk verteerbaar zijn.
Hier moet je op letten
Zolang je niet te kampen hebt met winderigheid is er eigenlijk geen probleem. Maar als je veel salades eet, moet je wel opletten dat je geen voedingsstoffen — zoals B12 en ijzer — mist. Maar heb je daar een alternatief voor, en heb je geen last van een opgeblazen gevoel? Dan is er niets aan de hand. Smakelijk!
Bron: libelle.nl – Beeld: gettyimages.be
Nog meer lezen:
- 10 salades binnen het kwartier
- De perfecte salade voor de lunch? Die maak je zo!
- Lunchen? Dit is het beste tijdstip!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!