Goeie vraag: kun je ook te veel water drinken?
Je krijgt maar al te vaak de raad om je zeker voldoende te hydrateren, maar is het eigenlijk ook mogelijk om te véél water te drinken? En hoeveel is dan te veel?
Hydrateren, maar niet overdrijven
DatΒ voldoende water drinken een must is voor je gezondheid, wist je ongetwijfeld al. Het zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur gereguleerd wordt, dat voedings- en afvalstoffen naar behoren vervoerd worden in je lichaam Γ©n het geeft je huid een stralende boost.
De gemiddelde volwassene drinkt best 1,5 Γ 2 liter water per dag. De rest van het nodige vocht haal je uit je eten. Sommige mensen drinken best wat extra:
- vrouwen die borstvoeding geven (2 Γ 2,5 liter in totaal)
- intensieve sporters (wist je dat je tot 2 liter vocht per uur kunt verliezen?)
- mensen metΒ diarree
Bepaalde personen zoals diabetici en nierpatiΓ«nten hebben dan weer nood aan specifieke richtlijnen wat vochtinname betreft.
Watervergiftiging
Haal je die 1,5 Γ 2 liter? Perfect! Maar overdrijf er niet mee: die hoeveelheid is voldoende om je gezondheid op peil te houden. Wie overmatig veel water (of andere vloeistoffen) drinkt, kan namelijk zelfs een watervergiftigingΒ (waterintoxicatie) oplopen, die je misselijkheid, hoofdpijn en spierpijn kan opleveren en in extreme gevallen zelfs tot de dood kan leiden. Watervergiftiging kan al optreden bij het drinken van 3 liter water per uur.
Waarom is te veel water drinken gevaarlijk?
Wist je dat je nieren maximaal een liter vocht per uur kunnen verwerken? Als je te veel water binnenkrijgt, stijgt je bloedvolume, waardoor de zoutconcentratie in je bloed daalt. Dat heeft als gevolg dat de druk in je cellen toe begint te nemen. Je hersenen komen onder druk te staan en ook je andere organen kunnen in de problemen komen.
Zo’n waterintoxicatie kan trouwens nog een andere oorzaak hebben: als je lichaam een surplus aan vocht niet zelf kan wegwerken (bijvoorbeeld omdat de nieren niet naar behoren werken of omdat je bepaalde drugs hebt gebruikt), kan het ook optreden.
Hoe herken je watervergiftiging?
Watervergiftiging gaat meestal gepaard met nogal vage symptomen en wordt om die reden vaak niet snel (genoeg) opgemerkt. Als je te veel water hebt gedronken, kun je onder meer last krijgen van:
- hoofdpijn;
- misselijkheid en overgeven;
- verwardheid en slaperigheid;
- spierpijn of -krampen;
- opgezwollen handen en/of voeten;
- in ernstige gevallen kun je zelfs bewusteloos raken, een epilepsieaanval krijgen of in een coma belanden
Ironisch genoeg lijken deze symptomen op die van uitdroging, waardoor je de neiging zou kunnen hebben om nΓ³g meer water te gaan drinken. Daarom is het van belang om voor alle zekerheid naar het ziekenhuis te gaan om je zo snel mogelijk te laten onderzoeken.
Bronnen: antigifcentrum.be, voedingscentrum.nl
VERDER LEZEN:
- Voedselvergiftiging: wat moet je weten om veilig te eten?
- Alles over CO-vergiftiging en hoe het te voorkomen
- Feit of fabel: is rabarber giftig na de tweede oogst?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!