Nieuw: terugbetaling diëtist voor kinderen met overgewicht
Het plan lag al in 2019 op tafel, maar gaat vanaf 1 april 2020 echt van start: kinderen met overgewicht kunnen een terugbetaling krijgen voor 10 consultaties bij een diëtist. Maar wat betekent dat concreet en aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Geen volledige terugbetaling, maar wél een duwtje in de rug
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kondigde vorig jaar aan dat ze de consultaties bij een diëtist voor kinderen tusen 6 en 17 jaar volledig wilde laten terugbetalen. Omdat de kostprijs hoog is, zetten ouders zetten de stap naar een voedingsdeskundige namelijk niet zo snel. Ondertussen zijn de plannen concreet: vanaf 1 april 2020 voorziet de verplichte ziekteverzekering een gedeeltelijke terugbetaling. De behandeling duurt twee jaar en bestaat uit 10 sessies bij een diëtist.
Aan welke voorwaarden moet je kind voldoen?
Je kind moet …
- tussen 6 en 17 jaar oud zijn bij de start van de behandeling;
- een BMI hebben dat hoger dan of gelijk is aan de waarde die overeenkomt met een BMI van 25 bij een 18-jarige;
- een voorschrift hebben van bij een huisarts of kinderarts.
Als je kind gehospitaliseerd is of al een behandeling heeft lopen bij een diëtist, is er geen terugbetaling mogelijk.
Hoe ziet zo’n terugbetaling er net uit?
Gedurende twee jaar volgen er 10 consultaties bij een diëtist. De eerste sessie duurt één uur en kost 10 euro. Daarna volgen er 4 zittingen van 30 minuten. In het tweede jaar volgen er nog eens 4 zittingen van 30 minuten. Voor de consultaties van een halfuur betaal je 5 euro. De behandeling kan niet herhaald worden.
Tip
Vraag na bij je ziekenfonds hoe je best te werk gaat. Heel wat ziekenfondsen voorzien in hun aanvullend voordelenpakket ook een (kleine) terugbetaling voor consultaties bij diëtisten.
Heb je meer vragen over obesitas of zwaarlijvigheid? Lees dan zeker dit artikel waarin we je onder andere tips geven om op een constructieve manier met het gewicht van je kind om te gaan.
Lees ook zeker deze artikels:
- Hoe herken je reuma en wat kun je er zelf tegen doen?
- Jicht: wat is het en wat doe je eraan?
- Sterkere bekkenbodemspieren: blijf je blaas de baas!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!