Therapeutische apps: waar moet je op letten?
Je zelfvertrouwen opkrikken, stoppen met roken, meer bewegen: er zijn wel duizenden apps die beweren dat ze je aan een betere gezondheid kunnen helpen. Maar waar moet je op letten bij therapeutische apps? Onze expert geeft raad.
Over de expert: Tom Van Daele is klinisch psycholoog en onderzoeksleider van de Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving aan de Thomas More Hogeschool.
Waar moet je op letten?
Tom Van Daele: “Voor je een app begint te gebruiken, stel je je best enkele vragen. Wat is het doel van de app? Wil de app effectief je welzijn en geestelijke gezondheid behouden of verbeteren, of is het vooral een manier om je te laten betalen voor allerlei merchandise? Wie is de aanbieder? Zit er achter de app of website een organisatie met relevante ervaring? Initiatieven van de overheid, hogescholen of universiteiten zijn over het algemeen vrij betrouwbaar.
Met apps die vanuit commerciële organisaties of bedrijven in de markt gezet worden, moet je voorzichtiger zijn, zeker als ze gratis zijn. Moet je niets betalen omdat je na een maand moet overschakelen op een betalend abonnement, of omdat je gegevens nadien doorverkocht worden aan adverteerders? Zeker in apps die rond gezondheid draaien, geef je persoonlijke data vrij. Zoek naar informatie over de mate waarin de app of website voldoet aan de privacywetgeving.”
Helpt zo’n app écht?
“Bij milde tot matige klachten kan een kwalitatieve app een zinvol duwtje in de rug zijn en je ook effectief beter doen voelen. Je krijgt informatie, leert nieuwe vaardigheden, verwerft inzichten… Sommige mensen zijn daar echt bij gebaat. Het grote voordeel is dat je je smartphone altijd in de buurt hebt, waardoor je heel gemakkelijk en op het juiste moment steun kunt zoeken.
Let wel: een app is géén vervanging van een therapeut. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op een bestaande behandeling of hulpverlening, maar een app zal je nooit uit een zware depressie kunnen halen. Bij zwaardere klachten richt je je nog steeds beter tot een professionele hulpverlener.”
Let wel: een app is géén vervanging van een therapeut.
Hoe gebruik je zo’n app succesvol?
“Voor veel mensen is het moeilijk om een app langdurig of frequent te gebruiken, terwijl dat vaak wél nodig is om er voordeel uit te halen. Denk vooraf goed na over hoe je jezelf kunt blijven motiveren. Heb je iemand in je omgeving nodig die je aanspoort? Of heb je genoeg aan een dagelijkse herinnering of alarm op je gsm? Een app installeren op je smartphone is niet genoeg. Je moet jezelf engageren om ermee aan de slag te gaan en te blijven volhouden.”
Wat zijn de valkuilen?
“Let erop dat je niet té afhankelijk wordt van een bepaalde app. Stel, je hebt last van paniekaanvallen en gebruikt na het oefenen met je therapeut een app die je tot rust doet komen wanneer je een paniekaanval voelt opkomen. Wat doe je wanneer je in de winkel bent en je smartphone thuis vergeten bent? Een app kán een hulpmiddel zijn, maar mag zeker geen deel van het probleem worden. Op een bepaald moment moet je het ook weer alleen kunnen, zonder app.”
MEER INTERESSANTE ARTIKELS:
- 14 apps die je helpen om gezonder te leven
- Alles op een rijtje dankzij deze 5 mindfulness-apps
- 10 vragen over een psycholoog beantwoord door… een psycholoog
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!