Tieners en alcohol: hoe ga je er als ouder mee om?
Er komt een moment waarop je tiener voor de eerste keer uitgaat en in aanraking komt met alcohol. En of je het nu wilt of niet: er bestaat een kans dat je zoon of dochter zal experimenteren. Tieners en alcohol, hoe ga je er als ouder mee om?
Verbieden of oogje dichtknijpen?
Moet je alles ten strengste verbieden of alle remmen loslaten? Geen van beide technieken is geschikt. Alles gaat om een gezond evenwicht. Onze experte Corien Janssen studeerde orthopedagogie en is naast opvoedster in de jeugd- en gehandicaptenzorg ook opvoedingscoach bij gezinnen waar niet alles van een leien dakje loopt. Zij geeft enkele nuttige tips voor ouders:
Neem een open houding aan
Je zou het als ouder liever niet zien, maar het is onvermijdelijk dat je tiener vroeg of laat in aanraking komt met sigaretten, drugs en alcohol. Wanneer je alles gaat verbieden of extreem gaat afschermen, zal de verleiding en nieuwsgierigheid alleen maar nog groter worden. Het is dus belangrijk om open te communiceren en je kind duidelijk te maken dat hij/zij bij jou terechtkan voor zijn/haar vragen.
Kies de juiste timing
Begin niet uit het niets over alcohol, maar kies een gepast moment om het onderwerp aan te snijden. Je twaalfjarige, voor wie uitgaan nog ver weg is, heeft hier nog niet echt een boodschap aan. Wettelijk mogen jongeren vanaf de leeftijd van 16 jaar bier drinken en vanaf 18 jaar sterke dranken. Rond hun 16de zullen ze misschien ook voor het eerst naar plaatselijke fuiven gaan, dus dat is een geschikt moment voor een gesprek. Je kunt bijvoorbeeld ook verwijzen naar gebeurtenissen in de media.
Bespreek de effecten
Zorg ervoor dat je tiener niet enkel geïnformeerd wordt door zijn of haar vrienden. Alcohol is populair bij jongeren: je vergeet even al je zorgen, je voelt je zelfzeker, het is spannend. Bespreek ook de negatieve effecten van overmatig alcoholgebruik. Doe dat niet op een berispende, maar eerder informerende manier. Maak hen bewust van de gevaren.
Geef zelf het goede voorbeeld
Leer je kind op welke momenten het al dan niet gepast is om alcohol te drinken. Met Nieuwjaar een glaasje cava drinken met jou en de rest van de familie kun je aan je 16-jarige dochter best toelaten, maar het is niet de bedoeling dat ze dagelijks in contact komt met alcohol of het ziet gebruiken door haar ouders.
Gun hen ruimte
Tieners zijn constant op zoek naar hun eigen identiteit en dat geldt ook voor het gebruik van alcohol. Geef hen ruimte om te experimenteren en hun eigen waarden en normen te laten ontwikkelen wat betreft drankgebruik. Ze zullen hun grenzen leren aftasten, maar zo tegelijkertijd ook aanvoelen wanneer ze te ver gaan. Wanneer je merkt dat het gedrag problematisch wordt, moet je natuurlijk wél ingrijpen.
Maak duidelijke afspraken
Té veel controle werkt averechts, maar duidelijke richtlijnen zijn wel nodig. Spreek af waar en wanneer je tiener mag uitgaan en zorg ervoor dat je contactgegevens hebt van hun vrienden of de ouders van die vrienden. Zo weet je wie je kunt bereiken. Je kunt hen zelf gaan ophalen op een afgesproken uur, of vragen dat ze zeker iets laten weten wanneer ze bij hun vrienden zijn aangekomen als ze op verplaatsing slapen. Wanneer er goede communicatie is, zullen jullie elkaar meer leren vertrouwen.
Las je deze artikels al?
- Verrassend: dit zorgt voor een goede band tussen tieners en hun grootouders
- Liefdesverdriet bij tieners: 7 tips om je kind te helpen
- Smartphone veroorzaakt slechte nachtrust bij tieners
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!