4 tips van de mindfulnesstrainer om met een goede mindset ouder te worden
Ouder worden is iets waar je niet echt naar uitkijkt, omdat je bang bent voor eenzaamheid of gesukkel. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Wilfried Van Craen, mindfulnesstrainer en cognitief gedragstherapeut, geeft vier tips voor een goede mindset over ouder worden.
1. Verzet je niet tegen het ouder worden
Mindfulnesstrainer en cognitief gedragstherapeut: “Je duwt dat beeld van aftakeling en ‘alsmaar minder kunnen’ liefst van al weg, maar van je te verzetten, word je chagrijnig omdat je het nu eenmaal niet kunt winnen van de tijd. Het leven verloopt ook nooit helemaal zoals gehoopt. Piekeren over verleden of toekomst is meestal tijdverlies.
Met mindfulness leer je dat verzet op te geven en aandacht te hebben voor wat er wel is. Wat helpt, is je focussen op het moment, te leven in het nu. Ontbijt met aandacht, werk in de tuin met volle focus… Doe alles wat je doet met aandacht, rustig en langzaam. Het zorgt voor rust in je hoofd en voor een tevreden en voldaan gevoel. Mindfulness is geen techniek, wel een levenshouding die wat oefening vergt.”
2. Focus op de goede dingen
“Niet zozeer het ouder worden an sich, maar wel hoe je ermee omgaat in je hoofd, bepaalt of je eronder lijdt of niet. Concentreer je daarom op wat wel kan, in plaats van op wat je verliest. Always look on the bright side of life.
Ouderen leven vaak aan een iets rustiger tempo, hebben niet meer die sensatiezucht en ervaren minder druk en stress, en zijn zo per definitie ontvankelijker voor kleine gelukjes, voor trage rituelen, voor de schoonheid van de natuur… Mindfulness kan die positieve focus versterken.”
Pieker niet, maar concentreer je op het moment en leef in het nu. Ontbijt met aandacht, werk in de tuin met volle focus
3. Vorm een ‘sangha’
“Dat is een term uit het boeddhisme waarbij je deel uitmaakt van een groepje dat elkaar inspireert, met wie je allerlei gesprekken voert, ook moeilijke. Vaak geven de anderen je een nieuwe kijk op de dingen en dat helpt. Zoek je ‘sangha’ niet te ver: dat kan een petanquegroepje, of een wandelclubje zijn.”
4. Blijf je verwonderen
“En vergeet daarbij niet dat verwondering actie nodig heeft. Door in je zetel te blijven zitten, word je minder snel prettig verrast dan wanneer je openstaat voor nieuwe ervaringen, en wanneer je wel buitenkomt. Door dingen te ondernemen, je te engageren in vrijwilligerswerk, zorg je ervoor dat je je erkend, gewaardeerd, verbonden en voldaan voelt. In die momenten zit heel vaak verwondering, dat kinderlijke gevoel waarbij je grote ogen opzet en een lach voelt.”
Uit: Libelle 07/2023
Nog meer tips om gelukkig ouder te worden:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!