Goeie vraag: is een tongschraper nodig?
Wat heeft bijna niemand in zijn badkamer, maar is toch ontzettend nuttig? Een tongschraper! Deze kleine tool kost amper iets, maar tilt je mondhygiëne wel naar een hoger niveau. Bovendien helpt het bij een slechte adem en zou het weleens de sleutel kunnen zijn tot de eeuwige jeugd. Lees hier waarom tongschrapen nodig is, en hoe je eraan begint. Je zou voor minder het achterste van je tong laten zien!
Wat is een tongschraper?
Een tongschraper is een plastic of metalen instrument met tandjes of haartjes om je tong te reinigen. Het ziet eruit als een vreemde tandenborstel of een grote lus.
Ze bestaan in verschillende varianten, maar je zoekt het best eentje die past bij de vorm en grootte van je tong. De meeste exemplaren staan in een kleine boog om de vorm van de tong te volgen. De metalen variant is meestal in de vorm van een lus en vergt vaak iets meer handigheid.
Sommige tongschrapers worden vergezeld van een reinigingsgel, maar die werken niet per se beter.
Een tongschraper is niet nieuw. Archeologische vondsten tonen zelfs aan dat de tongreiniger al ingeburgerd was in de tijd van de oude Chinese en Romeinse beschavingen.
Wat doet het?
Een goede mondhygiëne is meer dan enkel de tanden poetsen en flossen. Ook je tong verdient een dagelijkse poetsbeurt. Volgens tandartsen is je tong schrapen liefst een vast onderdeel van je dagelijkse mondhygiëne.
De tongschraper helpt restjes voedsel te verwijderen, en zo ook de bijhorende slechte bacteriën. Daardoor zouden je smaakpapillen beter functioneren, zodat je smaken intenser kunt ervaren.
Sommige experts beweren ook dat de tong reinigen je tanden witter houdt. Zo nemen de slechte bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak toe, als je de tong niet regelmatig schoonmaakt. En het is precies die tandplak die zorgt voor het vergelend effect van de tanden.
Bye bye slechte adem
Vele mensen denken dat de oorzaak van een slechte adem bij de maag ligt, maar voor meer dan 90% van de gevallen is een probleem in de mond de oorzaak. Je tong is dus verdachte nummer één.
Meestal wordt een slechte adem veroorzaakt door de bacteriën op je tong. Als die te lang aan je tong blijven hangen, vormen ze een wit-geel laagje: het tongbeslag. De bacteriën geven gassen af die je adem een zwavelachtige geur kunnen geven. Mensen met een ruwere tong of met groeven in de tong zijn vaak gevoeliger voor een slechte adem.
Een tongschraper is dus hét hulpje voor mensen die last hebben van een slechte adem. Take my (bad) breath away…
Tongschrapen om jong te blijven
Niet alle bacteriën in je mond betekenen onheil. Sommige zijn juist gunstig voor je gezondheid en belangrijk tegen veroudering van het lichaam. Tongschrapen zorgt voor meer goede bacteriën op de tong, waardoor de hoeveelheid stikstofmonoxide in je speeksel toeneemt. Omdat stikstofmonoxide veroudering van je lichaam tegengaat, is wetenschapper Dr. Nathan Bryan ervan overtuigd dat je tong reinigen de sleutel is tot een jeugdige uitstraling. En dat zonder anti-rimpelcrèmes, botox of fillers!
Hoe reinig je met een tongschraper?
Een tongschraper gebruiken is niet zo moeilijk, dus voor je het weet heb je de smaak te pakken!
- Steek je tong flink uit en plaats de tongschraper in het midden achteraan je tong.
- Breng het instrument zachtjes naar voor in een rechte lijn.
- Spoel de tongschraper goed af onder de kraan.
- Vervolg het schrapen op de zijkant van je tong.
Omdat de meeste bacteriën zich achteraan op de tong bevinden, is het belangrijk ver genoeg te beginnen. De tong reinigen is bovendien enkel eenrichtingsverkeer: van diep achteraan naar voor. Strijk dus niet wild heen en weer met het instrument, want dan verspreid je de bacteriën over je tong.
Is de tongschraper zelf nodig?
Het is duidelijk: je tong reinigen is een absolute must. Met al deze voordelen zou je denken dat een tongschraper onmisbaar is in je badkamerlade. Het antwoord is voorzichtig ‘ja’. Want op zich kun je de tong ook reinigen met een gewone tandenborstel, al blijft de tongschraper vaak wel effectiever door zijn vorm en stevigheid.
Neem je toch de tandenborstel ter hand, schraap dan zonder tandpasta zoals je met een tongschraper zou doen.
Kokhalsgevaar
Sommige mensen kunnen weleens kokhalzen als ze de tong schrapen. Tenslotte bevinden de meeste bacteriën zich achteraan op de tong. Daardoor moet je de tool dus vrij ver in de mond plaatsen. Als je tijdens het naar voor brengen uitademt via de mond zou je minder de neiging hebben om te kokhalzen.
Bronnen: mondhygienisten.nl, vraagdetandaarts.nl
Nog meer smaakvolle artikels:
- Last van een droge mond? Dit kan de oorzaak zijn
- Metaalsmaak in je mond? Dit zijn mogelijke oorzaken
- Goeie vraag: krijg je meer of minder honger van kauwgom?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!