Trucjes om niks meer te vergeten
Niets zo vervelend als je sleutels niet meer vinden, of vergeten waar je je auto parkeerde. Nóg erger, de verjaardag van je moeder vergeten… Om dergelijke flaters in de toekomst te vermijden leren wij je 9 trucjes om nooit meer verstrooid te zijn. Test ook jouw geheugen en doe mee aan de quiz!
Leren associëren
Heb je vooral moeite met het onthouden van namen of het benoemen van plaatsen of dingen? Van een woord waarvan je weet of vermoedt dat je het moeilijk kunt onthouden, maak je dan best een associatie met een ander woord of andere zin. Herhaal dat een paar keer. Zo creëer je je eigen ezelsbruggetjes.
Nog eens!
Herhalen is sowieso erg handig om het geheugen beter te laten functioneren. Informatie wordt immers niet in één keer opgeslagen in je hersenen. Lees wat je wilt onthouden daarom heel langzaam en heel bewust een aantal keer na elkaar. Herhaal de woorden of zinnen verschillende keren en zeg ze luidop. Doe dat ook de dag erna en de dag daarna. Zo komt informatie in je langetermijngeheugen terecht, waar je zaken veel langer onthoudt.
Cijfers & co
Getallen of combinaties van getallen kun je stukken beter onthouden door ze in woorden of zinnen te gieten. Stel dat je pincode 0563 is, dan is mei 1963 (05 als de maand mei en 63 als jaartal) gemakkelijker te onthouden. Is je code 1602, associeer dan bijvoorbeeld met telefoonkengetallen: 16 staat voor Leuven, 02 voor Brussel. Of maak zelf een eigen, andere mooie combinatie.
De truc met de beelden
Je fantasie gebruiken door metaforen te bedenken voor wat je wilt onthouden, helpt niet alleen je geheugen, maar prikkelt ook je hersenen. Een boom van een kerel of een geheugen als een zeef bijvoorbeeld, zijn bekende metaforen die je meteen kunt visualiseren. Fantaseer bij een woord of naam een afbeelding, persoon of herinnering die je letterlijk voor ogen kunt halen. Op die manier associeer je woorden met beelden, waardoor je geheugen sneller werkt.
Train je brein
Net als je spieren moet je ook je hersenen geregeld trainen. Dat kan doen door puzzels op te lossen of online je brein uit te dagen met oefeningen op sites zoals www.plusgeheugen.be. Wat ook helpt om je brein actief te houden: leer een muziekinstrument bespelen, ga aan de slag met nieuwe hobby’s, maak tijd om boeken te lezen, reis naar onbekende plekken en verdiep je in kunst. Heel simpel, goedkoop én leuk: speel spelletjes met je (klein)kinderen. Vooral memory houdt je alertheid op peil. Verras je hersenen door routines te doorbreken en nieuwe dingen te doen. Ga met de bus naar je werk in plaats van de auto, doe tijdens je middagpauze een tienminutenmeditatie of lees een boek dat je normaal nooit zou kiezen.
Eet gezond
Geen goed geheugen zonder gezonde voeding. Voor je hersenen zijn genoeg fruit, groente, volle granen en goede vetten belangrijk. Vitamine B (in onder andere zuivel, noten, eieren, vlees, vis, bananen, spinazie, broccoli) maakt rode bloedcellen aan die zuurstof vervoeren
Sporten maar
Beweeg elke dag een half uur om je hersenen tot op hoge leeftijd beter te laten functioneren. Intensieve fitness is niet nodig. Fietsen, wandelen of zwemmen, zijn perfect. Inspanningen waarbij je hartritme de hoogte in gaat zoals lopen en aerobics, zijn nog effectiever voor een scherp brein. Ze voorzien je hersenen van extra bloed en zuurstof.
Extraatje!
Supplementen kunnen ondersteunend werken. Zo zou ginseng geheugenverbeterende capaciteiten hebben. Net als gingko biloba overigens, dat goed is voor een verbeterde hersenstofwisseling. Gebruik je beide, dan versterken ze elkaars werking. Het krachtige antioxidant Q10 verbetert de doorbloeding van de hersenen.
Weg met stress
Ban ongezonde gewoonten zoals alcohol en sigaretten, ze hebben een negatieve invloed op je geheugen. Ook langdurige stress na je vijftigste vermijd je beter omdat het stresshormoon cortisol de hippocampus dan kan aantasten. Lijdt dit deel van je hersenen schade, dan zijn geheugenproblemen en disoriëntatie vaak echt gevolg. Wel weer geel gezond voor het geheugen, is genoeg slapen. Je hersencellen komen zo tot rust en informatie van de afgelopen dag wordt verwerkt, geordend en opgeslagen.
Tekst: Libelle (1)