Tussendoortjes: heb je ze écht nodig?
Een koekje tijdens je koffiepauze, een stuk fruit in de voormiddag, … eet jij ook geregeld tussendoortjes of doe je dat net niet? En heb je ze eigenlijk echt nodig? Diëtist Sophie Van de Veken legt uit.
5x wat je moet weten over tussendoortjes
Zonder goed en wel te beseffen eten we vaak een hele dag heel wat kleine snacks en tussendoortjes. Soms horen we dat tussendoortjes nodig zijn om je metabolisme draaiende te houden, soms horen we dat ze volledig overbodig zijn.
Hoewel er vaak wordt gezegd dat om de paar uur eten je metabolisme verhoogt, is het nooit bewezen. Onderzoek wijst namelijk uit dat het aantal eetmomenten op een dag geen duidelijk effect heeft op hoeveel calorieën je verbrandt. Dus het maakt in principe niet uit of je nou drie of zeven keer op een dag iets eet.
Eet je graag een tussendoortje? Dan geeft onze diëtiste en diabeteseducator Sophie Van de Veken 5 essentiële tips.
1. Luister naar je buikgevoel
“Als je honger hebt, dan moet je eten. Heb je geen honger? Dan eet je beter niets. Het klinkt simpel, maar het is voor heel wat mensen toch een hele opdracht. Het is dan ook belangrijk om naar je buikgevoel te leren luisteren. Eet enkel een tussendoortje als je honger hebt. Kies je voor drie hoofdmaaltijden? Dan is dat ook goed. Jij voelt zelf het beste aan wat je nodig hebt.”
2. Niet elke dag is hetzelfde
“Bij veel mensen ziet hun eetpatroon er elke dag hetzelfde uit. Een hoofdmaaltijd bestaat bijvoorbeeld vaak uit dezelfde portiegroottes. Hetzelfde aantal boterhammen ’s ochtends, ’s avonds altijd een volledig gevuld bord, elke dag een dessert. Eigenlijk kan dat niet, want er zijn dagen waarop je meer of minder honger zult hebben. Wanneer je dus de signalen van je lichaam gaat negeren, kan je gewicht ook beginnen stijgen of dalen.”
3. Wees niet te streng voor jezelf
“Er zijn gezonde tussendoortjes in overvloed. Denk maar aan een stuk fruit, yoghurt, een handje noten of verse soep. Vaak kiezen mensen ook voor een koek als tussendoortje en ja, ook dat kan. Want van zodra je jezelf oplegt om geen producten te eten die je lekker vindt, zullen ze alleen maar aantrekkelijker worden.
Eet je niet dagelijks een koek, maar snak je af en toe naar je favoriete brownie of chocolate chip cookie? Geniet er dan gewoon van en kijk even niet te veel naar de voedingswaarden. Je zult er op dat moment veel meer van genieten dan van een ‘gezond’ tussendoortje.”
Misschien iets intuïtief eten iets voor jou? Lees er hier alles over!
4. Bekijk de ingrediëntenlijst
“Eet je toch geregeld koeken? Dan is het toch beter om eens te gaan vergelijken en te bekijken of je andere, meer gezonde keuzes kunt maken. Best is daarbij om de voedingswaarden per 100g te raadplegen. Kijk eens naar het (verzadigd) vetgehalte, de hoeveelheid suiker en het aantal vezels. Natuurlijk weet je wel dat een droge koek beter zal scoren dan een suikerwafel, maar door jezelf bewust te worden van wat je net binnenspeelt, kan het wel helpen om de volgende keer voor een meer gezonde optie te kiezen.”
Deze tussendoortjes houden je verzadigd
5. Even genieten of toch een gewoonte?
“Ook voor televisie hebben we maar wat graag een kommetje lekkers bij de hand. Er is ook niets mis met snacken, dat doet iedereen weleens. Zolang het niet dagelijks gebeurt, is dit geen enkel probleem. Merk je dat er toch een patroon in komt, zoals bijvoorbeeld elke avond een bepaalde hoeveelheid chips eten rond een bepaald uur, dan is het eerder een gewoonte waar je aan moet werken. Vraag jezelf dan in eerste instantie af waarom je dat nu eigenlijk elke avond doet.”
Bronnen: womenshealthmag.com, voedingscentrum.nl, interview Sophie Van de Veken
Nog enkele leuke artikels voor tussendoor:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!