Tussentijdse bloedingen: 8 oorzaken van bloedverlies tussen je menstruaties
Heb je last van tussentijdse bloedingen die níét op je menstruatie wijzen? Maak je dan niet meteen zorgen, want er zijn erg veel oorzaken die aan de basis kunnen liggen. We lijsten ze hier voor je op.
Tussentijdse bloedingen
Tussentijdse bloedingen wijzen op bloedverlies die géén natuurlijke of kunstmatige menstruatie is, en dus niet samenhangt met je cyclus. Ze komen voor tussen twee natuurlijke of kunstmatige menstruaties.
- Verlies je relatief veel bloed, vergelijkbaar met je maandstonden? Dan gaat het om doorbraakbloedingen.
- Verlies je weinig bloed, dan gaat het om spotting. Daarbij is het bloed meestal iets donkerder van kleur.
Zowel doorbraakbloedingen als spotting zijn niet per se schadelijk voor je gezondheid, maar alles hangt natuurlijk af van de oorzaak.
Lees ook: Alles over bloedarmoede
Oorzaken van tussentijds bloedverlies
1. Hormonale anticonceptie
Het spreekt voor zich dat je hormonen een grote invloed hebben op bloedverlies. En die hormonen worden dikwijls aangestuurd door een vorm van anticonceptie, zoals de pil, het hormoonspiraaltje, de vaginale ring of de anticonceptiepleister.
- Als je lichaam zich aanpast aan een nieuwe vorm van anticonceptie, kunnen tussentijdse bloedingen zeker voorkomen. Dat is meestal onschuldig en je cyclus valt dikwijls vanzelf weer in de plooi. Blijven de bloedingen aanhouden, neem dan contact op met je arts, want dan zou het kunnen dat je anticonceptie niet goed bij je past.
- De bloedingen kunnen ook te wijten zijn aan het baarmoederslijmvlies dat dunner wordt als je hormonale anticonceptie gebruikt. Dit aanpassingsproces loopt over enkele maanden, maar het anticonceptiemiddel blijft gewoon betrouwbaar.
- Bloedverlies kan voorkomen als je de pil zonder pauze doorneemt. In dat geval las je best een pauze (stopweek) in om daarna weer met een strip te starten.
- Ben je een anticonceptiepil vergeten, heb je moeten braken of diarree gehad, of neem je bepaalde medicatie? Ook dit kunnen oorzaken zijn van een doorbraakbloeding, omdat je pilcyclus niet meer correct is. Let op, want je bent dan minder beschermd tegen zwangerschap. Vrij met een condoom of wacht tot je 7 pillen na elkaar correct hebt ingenomen.
2. Bloedverlies na seks
Bloedverlies kan voorkomen na het vrijen, bijvoorbeeld als de penetratie te ruw was of als de vagina niet vochtig en ontspannen genoeg was. Daardoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan die misschien niet meteen pijnlijk zijn, maar wel wat bloed kunnen vrijgeven.
3. Bloedverlies door een soa
Heb je onveilig gevreeën zonder condoom, met een persoon die je misschien minder goed kent? Dan kan het bloed wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Infectieziekten zoals chlamydia en gonorroe geven bloedverlies als symptoom.
4. Zwangerschap
Als je zwanger wordt en een bevrucht eitje zich in de baarmoederwand nestelt, kun je een beetje bloedverlies hebben. Het bloedverlies is minder dan bij een normale menstruatie. Om zeker te zijn dat je zwanger bent, doe je het best een betrouwbare zwangerschapstest en ga je langs bij je huisarts.
Goed om te weten: hoewel de maandstonden tijdens de zwangerschap meestal uitblijven, krijgt één op de vier vrouwen te maken met spotting tijdens de zwangerschap. Dat bloedverlies blijft meestal beperkt tot het eerste trimester. Bij elk bloedverlies tijdens de zwangerschap neem je wel best contact op met de gynaecoloog.
5. Ovulatiebloeding
Als je geen anticonceptie neemt, kan het bloedverlies wijzen op een beetje ovulatiebloed. Dat komt twee weken voor de menstruatie voor, op het moment van de eisprong. Ovulatiebloedingen zijn onschuldig en moeten niet behandeld worden.
6. Overgang
Je lichaam ondergaat erg veel veranderingen tijdens de overgang naar de menopauze. Die hormonale veranderingen kunnen leiden tot spotting. Let wel op: als je al in de menopauze zit en tussentijdse bloedingen krijgt, ga je best meteen naar de huisarts of gynaecoloog.
7. Aandoening aan de baarmoeder
Het bloedverlies kan ook een meer ernstige oorzaak hebben. Een baarmoederhalsonsteking, baarmoederhalskanker, endometriose of een poliep in de baarmoeder, bijvoorbeeld. Ook wondjes in de baarmoederhals kunnen bloedverlies geven.
8. Stress en emoties
Ten slotte vallen stress en emoties en hun impact op je cyclus niet te onderschatten. Ze kunnen je hormonale evenwicht onrechtstreeks verstoren en bloedingen tussen twee menstruatieperiodes veroorzaken.
Wanneer ga je best naar de gynaecoloog of huisarts?
Maak je je zorgen, heb je vragen of regelmatig last van onverklaarbaar bloedverlies? Maak dan een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog om de precieze oorzaak van de tussentijdse bloedingen te achterhalen. Noteer alvast wanneer je bloed verliest, want dat kan helpen om een diagnose te stellen. Ook als je veel meer of minder bloed verliest dan normaal, je pijn hebt of je menstruatie uitblijft, contacteer je best een arts.
Bronnen: Gyn&Co, Sensoa
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!