Uitdroging: hoe herken je het en wat doe je eraan?
Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt, is het nóg belangrijker voldoende water te drinken. Doe je dat niet, dan loop je het risico op uitdroging. Maar wat zijn de symptomen van uitdroging? En hoe kun je het voorkomen en verhelpen?
Nu het warme weer ons naar buiten roept, duikt er een risico op dat vaak over het hoofd wordt gezien: uitdroging. Of je nu in ons Belgenland vertoeft of op een exotisch eiland, de kans op uitdroging loert om de hoek als je veel vocht verliest of te weinig drinkt. De symptomen zijn echter niet altijd opvallend.
Wat is uitdroging of dehydratatie?
Uitdroging of dehydratatie treedt op wanneer je lichaam meer vocht verliest dan het binnenkrijgt. Dat gebeurt vooral als het letterlijk water kwijtspeelt door zweten, plassen, overgeven of diarree, meestal gecombineerd met te weinig drinken. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie, hevig bloedverlies, langdurig snel ademen of te veel alcohol uitdroging veroorzaken.
Aangezien je lichaam voor 60 à 70% uit water bestaat, is van levensbelang om je vochtbalans op peil te houden. Je lichaam heeft namelijk steeds voldoende vocht nodig voor vitale functies zoals het reguleren van de lichaamstemperatuur, het transporteren van voedingsstoffen en het verwijderen van afvalstoffen.
Wie loopt risico op uitdroging?
Iedereen kan uitgedroogd raken, maar sommige mensen lopen een hoger risico:
- Baby’s en kinderen: baby’s die jonger zijn dan drie maanden lopen het grootste risico op uitdroging. Daarom is het belangrijk om het aantal plasluiers in de gaten te houden. Kinderen onder de twee jaar kunnen ook binnen de 24 uur uitdrogen. Bij oudere kinderen is dit pas binnen twee tot drie dagen. Niet alleen is het dorstmechanisme nog niet helemaal ontwikkeld, in verhouding verliezen ze ook meer vocht dan volwassenen bij warm weer of ziekte.
- Ouderen: naarmate je ouder wordt, heb je een verminderd dorstgevoel. Daarom hebben ouderen vaak moeite om voldoende te drinken. Daarnaast gaan de nieren minder goed werken, en zakt ook het vochtgehalte van je lichaam.
- Zwangere vrouwen: zwangere vrouwen hebben meer vocht nodig dan normaal, en kunnen bovendien veel vocht verliezen als ze misselijk zijn en braken.
- Mensen die ziek zijn: bepaalde ziekten en/of medicatie kunnen het risico op dehydratatie verhogen.
- Bij een intensieve fysieke inspanning: als je intensief sport of een andere zware inspanning doet bij warm weer, kan je door het zweten te veel vocht verliezen.
Symptomen van uitdroging
Het herkennen van de vroege tekenen van uitdroging is essentieel om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Let op de volgende symptomen:
- dorst
- droge mond en slijmvliezen (vooral bij kinderen: geen tranen bij het huilen)
- hoofdpijn
- niet of weinig plassen
- sterk ruikende, donkere urine
- vermoeidheid en zwak gevoel
- niet zweten
- koorts
- huid die niet soepel is (je huid ‘veert’ niet terug als je erin knijpt).
Bij ernstige uitdroging zijn er nog enkele bijkomende alarmsignalen:
- een snelle ademhaling en trage polsslag
- verwardheid,
- moeilijk wakker te krijgen of zelfs bewustzijnsverlies
- misselijkheid, braken en/of buikpijn
Wat moet je doen als je uitdroging opmerkt?
Als het slachtoffer het bewustzijn verliest of tekenen van ernstige uitdroging vertoont, bel je het best meteen 112.
Je gaat ook het best meteen naar de dokter als je symptomen herkent bij een iemand uit de risicogroep.
Merk je beginnende symptomen van dehydratatie bij een ‘gezond’ persoon, dan kun je bekijken of het slachtoffer snel opknapt na eerste hulp:
- Breng het slachtoffer naar een koele, rustige plek.
- Geef het slachtoffer in kleine hoeveelheden drinken: water, verdund appelsap, (isotone) sportdrank of thee. Ook magere melk is een optie, bij een gedehydrateerde sporter.
- Geef in GÉÉN geval cola, cafeïnehoudende dranken of alcohol.
- Aan zowel baby’s en kinderen als volwassenen die risico lopen op uitdroging of symptomen vertonen, kun je ook ORS (Oral Rehydration Solution) geven. Dat is een kant-en-klare rehydratatieoplossing verkrijgbaar bij de apotheek.
Slaagt het slachtoffer er niet in om te drinken zonder te braken, stijgt de lichaamstemperatuur boven de 39°C of blijven de symptomen aanhouden? Bel dan alsnog het noodnummer 112.
Zo kun je uitdroging voorkomen
Stijgen de temperaturen boven de 25 graden en geeft de zon het beste van zichzelf? Dan kunnen deze tips helpen om uitdroging te vermijden:
- Drink regelmatig water, en wacht niet tot je dorst hebt. Probeer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, meer als je fysiek actief bent of in tropische oorden vertoeft.
- Verfris met waterhoudende voedingsmiddelen zoals een sappige watermeloen, komkommer, sinaasappelen of aardbeien. Ze bevatten veel water en kunnen bijdragen aan je hydratatie.
- Beperk alcoholgebruik of drink geen alcohol op hete dagen. Alcohol kan uitdroging veroorzaken, drink dus steeds met mate en wissel genoeg af met water.
- Hou fysieke activiteiten voor de koelste momenten van de dag. Neem een fles water mee tijdens bij inspanningen en drink regelmatig kleine slokjes.
- Kies voor lichte en ademende kleding en vermijd directe blootstelling aan de zon. Met een elegante zomerhoed voel je je vast helemaal in vakantiemodus.
Je kunt ook uitdrogen als het niet zo’n warm weer is, bijvoorbeeld doordat je ziek bent. Blijf dus steeds alert voor uitdrogingsverschijnselen en zorg proactief voor een goede vochtinname.
Bronnen: goedgezind.be, rodekruis.be
Meer verfrissende tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!