sporthorloge-smartwatch
© Getty Images

Eindelijk fit en vol energie dankzij een sporthorloge? Onze redactrice deed de test

Door Goele Tielens

Er zijn zo van die mensen die vol energie door het leven huppelen. En dan heb je redactrice Goele. Zij fantaseert al jaar en dag over een fittere versie van zichzelf. Nieuwste probeersel: een smartwatch. Zo’n sporthorloge, doet dat nu echt iets?

Fit dankzij een sporthorloge?

Toegegeven: ik ben nooit de sportiefste geweest, en dat is nog zacht uitgedrukt. En hoewel ik me al zo vaak heb voorgenomen om ‘gebalanceerd’ te leven – goed werken, maar ook voldoende tijd voor ontspanning en beweging – ben ik voorlopig nog niet veel verder gekomen dan… welja, het uitspreken van mijn voornemen. Maar nu ik voor de tweede keer mama word, is mijn motivatie groter dan ooit. Om één: niet té veel zwangerschapskilo’s aan te komen, en twee: ik wil een fitte mama zijn die gezond leeft en zo het goede voorbeeld geeft. Het lijkt wel alsof het op mijn voorhoofd staat, want ik krijg de vraag om een smartwatch te testen. Mijn missie voor de komende maand: mijn leven veranderen op verschillende manieren én een gezondere en energiekere vrouw worden. De nieuwe versie van Goele komt eraan!

Doelen opleggen

Alles start met een goede voorbereiding. Alleen: ik ben niet goed met technische snufjes en heb het geduld niet om handleidingen te lezen. Gelukkig is Tom, mijn lief, op dat gebied mijn tegenpool en installeert hij probleemloos de bijhorende app op mijn telefoon. Die werkt verrassend eenvoudig en is overzichtelijk, dat begint al goed. Ik los enkele vraagjes op over mijn huidige ‘toestand’. Ik geef aan welk doel ik wil bereiken – een fittere versie van mezelf worden, dus – en mijn nieuwe sportmaatje legt mij meteen bepaalde uitdagingen op.

Aan de instellingen wijzig ik voorlopig niets. Ik zie het wel gebeuren. Of beter: ik ‘hoor’ het vooral gebeuren. Want de eerste keer dat mijn telefoon gaat en mijn sporthorloge simultaan luid begint te rinkelen, spring ik net geen meter in de lucht – ik was even vergeten dat ik met mijn nieuwe speelgoedje dus ook kan bellen. Ik pas snel het volume aan. Maar ik moet wel toegeven: het werkt verrassend goed. Ik hoor mijn mama luid en duidelijk vragen hoe het met zoontje Ollie is. Mijn telefoon bovenhalen is niet nodig. Dat wordt extra handig, als ik binnenkort na de bevalling helemaal geen handen meer vrij heb. Maar ik wil natuurlijk meer dan bellen, ik wil mijn leven beteren!

Initieel doe ik gewoon verder zoals voorheen, om te zien hoe het nu eigenlijk echt met mijn conditie gesteld is. En die wordt – lekker confronterend – op alle mogelijke manieren in kaart gebracht. Niet alleen het aantal stappen dat ik zet, maar ook mijn slaap, lichaamsenergie, stressniveau en omringend omgevingsgeluid worden gecontroleerd. Ik leer dat het aantal stappen dat ik zet op sommige dagen best goed is, maar eerlijk is eerlijk: op dagen dat ik veel uren achter mijn bureau spendeer, en mijn beweging zich beperkt tot de afstand naar de koffiezet of het toilet, kom ik maar aan een schamele 4000 stappen.

Wat dan wel top blijkt om mijn stappengemiddelde op te krikken? Citytripjes: goed voor meer dan 15.000 stappen per dag! Festivals: hoe harder je danst, hoe meer effect! Maar ook poetsen of huishoudelijk werk tikt snel door. Op dagen dat ik thuiswerk, zal ik mijzelf doelen moeten opleggen, dat is duidelijk.

Meten is weten

Ook mijn nachtrust en energie- en stressniveau zouden wel wat beter mogen. Aan de start van mijn testperiode ben ik amper 10 weken ver in mijn zwangerschap, en dat heeft duidelijk al meteen een invloed op mijn slaap. Piekeren over een mooie naam en hoe we iedereen ons leuke nieuws gaan vertellen, houdt me regelmatig wakker ’s nachts. Om nog maar te zwijgen van de bizarre dromen die ik heb.

Toch geeft mijn horloge aan dat ik het niet heel slecht doe. Zelfs op dagen dat ik liefst van alles in bed zou willen blijven liggen omdat ik me nog doodmoe voel.”Heel normaal”, zegt Inge Declercq. Zij is neuroloog en schreef verschillende boeken, waaronder ‘Breinrust’. Ik heb haar gecontacteerd om te weten hoezeer ik kan vertrouwen op wat zo’n sporthorloge aangeeft. “Het geeft een goede indicatie van hoeveel je slaapt, maar kan niet vertellen hoe het exact met de kwaliteit van je slaap gesteld is. Wil je zeker zijn, dan is een slaaponderzoek in het ziekenhuis nog steeds de enige oplossing”, legt ze uit. “Focus je er niet te hard op.”

Tegelijkertijd zegt mijn horloge heel regelmatig dat ik ‘een veeleisende dag had’ en dat ik ‘dringend moet rusten’ of dat ‘mijn stressniveau te hoog is’, soms ook op momenten dat ik me prima voel. Het is verleidelijk om dan een uiltje te knappen, maar wanneer ik op de redactie ben of voor de klas sta (ik geef ook les op een hogeschool), is het niet zo evident om even een powernapje te doen. Ik merk dat die meldingen mij zelfs wat stress bezorgen. Want de gynaecoloog benadrukt dat het voor de baby belangrijk is om voldoende te rusten en stress te vermijden. Maar hoe doet een mens dat, met een peuter en een job? Inge Declercq stelt me opnieuw gerust. “Een smartwatch meet je stressniveau of energielevel aan de hand van je hartritme en hartritmevariabiliteit. Dat is op zich wel waardevol, maar ze kan niet met 100% zekerheid zeggen hoeveel stress je hebt“.

Ook dat het mij soms zelfs zenuwachtig maakt, kan ze heel goed begrijpen. “In extreme gevallen gaan mensen zelfs zo obsessief meten dat ze nog slechter slapen of nog meer stress ervaren, orthosomnie is daar de medische term voor.” Daarvan is in mijn geval gelukkig helemaal geen sprake. Er zijn trouwens wel heel wat positieve kanten aan die meldingen, volgens Inge. “Omdat we in zo’n ratrace leven, ben ik fan van micropauzes. Dat zijn pauzes waarin je een minuut of enkele minuutjes neemt om te ontprikkelen. Dat kan door ademhalingsoefeningen te doen, rond te wandelen of een beetje te stretchen. Als je die meldingen gebruikt om je daaraan te herinneren en even zo’n micropauze in te lassen, kunnen ze heel nuttig zijn.” De meldingen van mailtjes en berichtjes schakel ik wel uit, die komen iets te veelvuldig binnen en halen me telkens uit mijn concentratie. Zelfs als ik met zoontje Ollie speel of met opperste focus een artikel typ, kan ik het niet laten om bij een ping snel even een blik op mijn horloge te werpen. Ik hou het dus bij de signalen die me in gang zetten om micropauzes in te lassen, en besluit niet te focussen op de opmerkingen over mijn stress- of energieniveau.

Op stap!

En dan is het tijd voor mijn stappenplan, letterlijk dan. Ik leg mezelf een doel op: minstens 10.000 per dag moet lukken, toch? Omdat ik weet dat ik beter beweeg als ik het samen kan doen, schrijf ik me in voor een sportles en vraag ik vriendinnen om mee te wandelen.

Collega Tine – een vat vol energie – deelt haar tips. Volgens haar is het een eitje om 10.000 stappen per dag te halen. Zij kocht haar sporthorloge aan het begin van de lockdownperiode om zichzelf een doel te geven, en houdt nog steeds vol. “Iedere middag maak ik een wandeling. Op kantoor tijdens de lunchpauze met collega’s, als ik thuiswerk met buurvrouw Ans. En als ik ’s avonds merk dat ik niet voldoende stappen heb gehaald, maak ik gewoon nog een extra wandeling. Regen of sneeuw zijn geen excuus, dan trek ik gewoon een goede jas aan. En komaan: van een wandeling heb je achteraf nooit spijt!“, zegt ze resoluut.

Al is er volgens haar één nadeel. “Bij fietstochtjes registreert mijn smartwatch niets. Afgelopen zondag ben ik met mijn kinderen 25 kilometer gaan fietsen, maar toen ik thuiskwam, gaf mijn sporthorloge aan dat ik maar 4000 stappen had. Frustrerend. En hoewel je dat handmatig kunt ingeven, is dat voor mij toch niet hetzelfde”, zegt ze. Dat laatste is herkenbaar. Bij mijn eerste wandeling neem ik Ollie mee en start heel enthousiast, maar omdat ik vooraf vergeet in te geven dat ik een buitenwandeling maak, registreert mijn horloge niets. Ik moet immers de buggy duwen en beweeg mijn armen amper, waardoor het lijkt alsof ik niet heb gestapt. Van een teleurstelling gesproken. “Natuurlijk, je gps registreert je wandeling, maar je moet dat vooraf aanzetten”, aldus technisch wonder Tom. Zo gezegd, zo gedaan. Ik blijk te kunnen kiezen uit meer dan 100 sporten waardoor mijn sporthorloge wél mijn activiteit vastlegt.

En op dagen dat ik mijn 10.000 stappen niet haal, stap ik ’s avonds als een bezetene rondjes rond de tafel. Want hoewel collega Tine mij tipte om het weer geen excuus te laten zijn, heb ik duidelijk minder karakter. Tom lacht me uit met mijn tafelrondjes, maar dat houdt me niet tegen. En Ollie vindt het zo leuk dat hij vrolijk meedoet. Het werpt al snel zijn vruchten af, en voor ik het weet, heb ik mijn eerste medaille beet: met een flitsende gouden afbeelding laat mijn horloge weten dat ik een nieuw stappendoel heb behaald en ja, ik word daar zo blij van als een kind! Ik leer trouwens ook dat er veel manieren zijn om aan die stappen te geraken. Al rondwandelend bellen, actief met Ollie spelen, tuinieren of boodschappen doen… En laten we er niet flauw over doen: het feit dat ik ze geregistreerd zie op mijn sporthorloge motiveert nu eenmaal.

Nieuwjaarsvoornemen

Na enkele weken heb ik al heel wat medailles binnen en beweeg ik beduidend meer dan ervoor. En nu ik intussen in mijn tweede trimester zit, slaap ik beter en ook dat zie ik meteen aan mijn resultaten. Ook de micropauzes missen hun effect niet: ik voel me rustiger dan voorheen. Na een paar weken geef ik met pijn in het hart mijn smartwatch terug. Er zijn nog zoveel leuke snufjes om verder te testen! Zo ziet het sporthorloge dankzij ‘VO2max’ wat het maximum aan zuurstof is dat mijn lichaam kan opnemen – wat kan helpen om mijn trainingsniveau te bepalen. En als ik binnenkort al die slapeloze nachten heb, ga ik de meldingen die zeggen dat ik rust mag nemen nog keihard missen! Ik besluit een smartwatch op mijn wishlist te zetten voor Kerstmis. En ik doe er al meteen een nieuwjaarsvoornemen bovenop: de gouden raad van collega Tine volgen. Dikke jas aan en wandelen, laat al die nieuwe medailles maar komen… En anders is er altijd mijn tafel nog!

Zelf interesse gekregen om een sporthorloge te proberen? Je kunt er nu eentje kopen, de Hama smartwatch 8900, aan een supervoordelige prijs – € 139 in plaats van € 169 (excl.€ 3,95 verzendkosten) – in onze Libelle Shop. Alle info vind je hier.

Meer tips voor gezonde voornemens:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."