Sporten in tijden van corona: zo hou je het veilig en gezond
Het coronavirus verplicht ons wekenlang zoveel mogelijk ‘in ons kot’ te blijven. Alle sportorganisaties moeten hun lessen en activiteiten dan ook noodgedwongen stopzetten. Maar dat wil niet zeggen dat je niet meer mag sporten. Integendeel: bewegen is goed voor je gezondheid, op voorwaarde dat je het goed aanpakt.
Meer binnen zitten is minder bewegen, en dat is nefast voor je gezondheid. De Nationale Veiligheidsraad stimuleert dan ook om in beweging te blijven. Zo hou je je lichaam én geest fit.
Veilig sporten tijdens de coronaperiode
Sporten is gunstig voor een goed afweersysteem, wat uiteraard positief is tijdens deze bizarre periode. Toch let je best goed op, want wie pas begint te sporten, is de eerste twee weken net vatbaarder voor virale infecties en aandoeningen van de luchtwegen. Dat wil je natuurlijk niet in tijden van een pandemie met een virus dat de luchtwegen aantast. Sport dus met mate: niet langer dan een uur en zonder buiten adem of uitgeput te raken.
- Begin je pas met sporten of leid je eerder een zittend bestaan? Start dan met wandelen en probeer al eens 100 meter rustig te joggen. Bouw zo rustig op.
- Ook op de fiets of met een fitnessapparaat kun je je inspanningen best geleidelijk opbouwen. Zorg ervoor dat je niet buiten adem geraakt.
- Sport je veel of regelmatig? Drijf je inspanningen dan zeker niet teveel op. Lange, intensieve sportsessies kunnen je immuunsysteem negatief beïnvloeden. Kies in de plaats voor intervalactiviteiten.
- Vergeet niet op te warmen en je spieren weer te laten afkoelen.
- Na elke dag met lichaamsbeweging, neem je best een dag rust. Zo kan je lichaam recupereren.
- Neem genoeg gezonde voedingsstoffen op en drink voldoende water. Minstens 1,5 liter per dag, maar als je sport mag dat gerust wat meer zijn.
Thuis sporten
Er bestaan heel wat mogelijkheden om én in beweging te blijven, én de deur niet uit te moeten. Online komen er elke dag manieren bij om thuis te sporten. Doe ze in de woonkamer, op het terras of in de tuin!
- Heb je een trainingsapparaat, zoals een loopband of crosstrainer? Maak er dan gebruik van. Bouw de oefeningen langzaam op, zeker als je het niet gewoon bent om veel te sporten. Aan een blessure heb je ook niet veel.
- Maak gebruik van sportaccessoires, zoals een matje, bal, elastiek of gewichtje (tip: gebruik een literfles water!).
- Doe aan yoga. Hier vind je een aantal haalbare yoga-oefeningen.
- Haal je springtouw naar boven voor een vermoeiende, maar effectieve sessie touwtjespringen.
- Waag je aan buikspieroefeningen.
- Doe aan traplopen.
- Geef je conditie een boost met cardio-oefeningen.
- Speel een Zumbasessie af via YouTube.
- Of zoek naar een andere leuke video die je kan motiveren!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Buiten sporten
Wil je profiteren van de frisse lentelucht en sport je liefst buiten, hou dan deze belangrijke richtlijnen in het achterhoofd:
- Als je een loopneus hebt, niest, hoest of koorts maakt, dan blijf je best thuis om geen risico te nemen. Zonder je af en ziek uit.
- Ga je samen met iemand sporten, een huisgenoot of vertrouwde vriend(in), hou dan minstens 1,5 meter afstand en gebruik alleen je eigen materiaal (racket, handdoek, drinkbus, …).
- Begroet elkaar niet met een hand, zoen of knuffel.
- Was je handen voor én na het sporten. Raak je gezicht niet aan.
- Moet je hoesten of niezen? Doe dat dan in een papieren zakdoek en gooi ‘m meteen in de vuilnisbak. Heb je geen zakdoek voorhanden, doe het dan in je elleboog.
- Evident, maar belangrijk om te benadrukken: sport op een rustige plek waar niet veel mensen komen. Zo hou je het veilig voor jezelf én voor anderen.
Bron: blijfsporten.be
Lees ook:
- Deze 10 cardio-oefeningen geven je conditie een boost
- Waarom yoga wonderen doet voor je lichaam
- 5 redenen waarom dagelijks bewegen goed voor je is
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!