Verkeerd eten, daar word je doodmoe van
Het zal niemand verbazen dat verkeerde voeding een gevoel van vermoeidheid kan veroorzaken. In tegenstelling tot wat we misschien denken, heeft dat niet zozeer te maken met de vitamines en mineralen die we binnen krijgen, maar wel met de mate waarin die voeding onze darmen belast.
Verkeerde voeding, overbelaste darmen
Christine Tobback, diëtiste gespecialiseerd in voedselintoleranties vertelt:
- “Onze voeding is de laatste decennia enorm geëvolueerd, en helaas niet altijd ten goede. Koekjes, taart, chocolade, frisdrank, alcohol… Het zijn allemaal voedingswaren die onze maag- en darmwerking danig onder druk zetten. En een darmflora die overhoop ligt, zorgt onvermijdelijk voor een vermoeid gevoel.
- Hoe kun je je darmen minder belasten? Ten eerste is het belangrijk om gevarieerd te eten. Ik raad iedereen een ‘mengdieet’ aan, waarbij je verschillende granen, groenten en fruitsoorten mengt binnen eenzelfde maaltijd. De Japanse keuken is daar een mooi voorbeeld van. Eet dus bijvoorbeeld niet louter havermout, maar meng er wat rijst, quinoa, boekweit of speltvlokken door. Meng koemelk met rijstmelk. Meng gewone room met rijst- of sojaroom. Zo krijg je heel gevarieerde voedingsstoffen binnen en beperk je de kans dat je té veel van iets binnenkrijgt.
- Mijn tweede raad: hou alles zo eenvoudig mogelijk. Een maaltijd hoeft echt geen waaier van smaken te zijn. Denk eraan: hoe complexer het gerecht, hoe moeilijker het is om te verteren en dus hoe zwaarder je darmen belast worden. Kruiden en specerijen zijn daarvan een goed voorbeeld: je hebt echt geen dozijn exotische kruiden nodig om een lekkere maaltijd te bereiden. Beperk je tot zachte kruiden als laurier, peterselie, nootmuskaat en basilicum.
- Een derde punt: schil je fruit, of eet biologisch. Zo vermijd je heel veel pesticiden en herbiciden. Eet ook niet te veel fruit, dat kunnen je darmen niet verwerken.
- Tenslotte: vermijd opgewarmde vetten en geraffineerde suikers. Die zijn heel moeilijk om te verteren. Koude vetten, zoals boter op je boterham en wat koude olie op de maaltijd, zijn dan weer wel oké.”
Te laat om te eten
“Ben je vaak moe? Eet dan niet te laat ’s avonds, of eet je hoofdmaaltijd op de middag. Hoe later de avond, hoe moeilijker onze vertering werkt. Kun je toch niet anders? Dan kan het goed zijn om bicarbonaatrijk water te drinken (check de samenstelling op het etiket, het water moet meer dan 600 mg/liter bicarbonaat of HCO3 bevatten), of om verteringsenzymen te nemen bij het avondmaal. Je arts of apotheker kan je hierbij helpen.”
Christine Tobback, diëtiste gespecialiseerd in voedselintoleranties en auteur van o.a. ‘Eet wat bij je past. De remedie tegen vermoeidheid en overgewicht’.
Las je deze artikels al?
- Waarom je dat laagje vloeistof op yoghurt beter niet weggooit
- 4x betaalbaar en gezond eten
- Honing: een zoete zorg voor je lichaam