Verrassend: pijnstillers kunnen hoofdpijn veroorzaken
Hoofdpijn? Snel een ‘paracetamolletje’ en weg pijn! Of dat is tenminste wat de meesten denken. Helaas help je de klacht hier niet altijd mee van de baan. Integendeel, want zelfs een bescheiden dosis kan je soms nog meer pijn veroorzaken.
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat maar 37 procent van de ondervraagden weet dat je per 24 uur maximaal zes tabletten van 500 mg mag innemen. Vijftig procent denkt zelfs dat je nog meer mag slikken, terwijl pijnstillers eigenlijk niet zo onschuldig zijn als ze lijken.
Terugkerende hoofdpijn door paracetamol
Gebruik jij meer dan vijftien dagen per maand pijnstillers? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van je steeds terugkerende hoofdpijn. Dit is eenvoudig te verklaren: eens de paracetamol is uitgewerkt, komt de hoofdpijn terug. Daarom neem je opnieuw paracetamol in, krijg je weer hoofdpijn enzovoort. Dus op een bepaald moment leidt dit patroon tot het verergeren en aanwakkeren van de hoofdpijn die je al had.
Gebruik je gezond verstand
Last van medicijnafhankelijke hoofdpijn? Paracetemol vervangen door een andere pijnstiller, of simpelweg een poosje geen pijnstillers meer slikken, is dan het beste wat je kunt doen.
Volgens Wouter Zuurmond, emeritus hoogleraar Pijnbestrijding & Palliatieve Zorg bij het VUmc, is het gewoon een kwestie van gezond verstand: “Als andere therapieën geen soelaas bieden, en pijnstillers ook echt werken, kun je ze best langere tijd slikken. Maar doe dit altijd in overleg met je huisarts. Zo kun je bijvoorbeeld bij ibuprofen een maagbeschermer nodig hebben. Ook als je een hoge bloeddruk hebt, kan een andere pijnstiller beter zijn.”
Lees ook altijd de bijsluiter! Er zijn mensen die soms gewoon ibuprofen nemen bij een kater. Terwijl hun maag de dag ervoor al een klap heeft gehad van de alcohol.
Welke pijnstillers bij welke klachten?
Paracetamol werkt tegen pijn en zal de koorts verlagen. Je kunt het gebruiken bij:
- griep
- verkoudheid
- verschillende soorten pijn zoals hoofdpijn, migraine, keelpijn, oorpijn, spierpijn en menstruatieklachten
Ibuprofen doet hetzelfde als paracetamol en werkt daarnaast ook nog ontstekingsremmend. Het wordt daarom ook vaak gebruikt bij ontstekingsgerelateerde gewrichtspijn zoals:
- jicht
- reumatoïde artritis
- artrose
Opgelet: ontstekingsremmende pijnstillers kun je niet altijd innemen als je andere medicatie gebruikt. Vraag je apotheker of huisarts dus eerst of je ze naast je medicijnen veilig kunt gebruiken. Ben je ouder dan zeventig jaar of heb je eerder een maag- of darmzweer gehad? Dan heb je daarnaast ook een maagbeschermer nodig als je ibuprofen gebruikt. Deze pijnstillers kunnen trouwens ook schadelijk zijn tijdens de zwangerschap!
Bron: margriet.nl