Te veel op de smartphone? 3 gezinstips van de internetexpert
De smartphone veroverde een vast plaatsje in vele huishoudens. Maar hoe ga je ermee om? En hoe zorg je ervoor dat het je dagelijkse leven niet overheerst? 3 pasklare tips van een internetexpert helpen je (even) van de digitale weg.
Verslaving of niet?
Heel watΒ Vlamingen zijn verslaafd aan hun smartphone.Β Maar dat wil internetexpert Clo Willaerts – zelf mama van twee – wel even nuanceren. “Het woord verslaving is best zwaarbeladen. Je moet het in z’n context zien. Stel dat je kind echt spijbelt om toch maar bezig te kunnen blijven met z’n smartphone of niet meer deelneemt aan hobby’s, dΓ‘n kun je echt spreken van een verslaving.”
3 gezinsvriendelijke smartphonetips
Verslaving mag dan wel een groot woord zijn, het is wel zo dat we onze smartphone steeds vaker gebruiken en we steeds bereikbaarder moeten zijn. En dat kan voor frustraties en stress zorgen. Hoe blijf je die ergernissen de baas?
1. Weg met meldingen
“Het is erg verleidelijk om naar je smartphone te blijven staren als je voortdurend meldingen krijgt. Je concentratie daalt snel en het is moeilijk om te communiceren met iemand die voortdurend aan het schermpje gekluisterd zit. Spreek met je kinderen af dat ze alle meldingen van sociale media afzetten. Geen getril en vervelende geluidjes. De verleiding om dan voortdurend naar je smartphone te grijpen, is dan veel kleiner.”
2. Samen opladen
“Bij ons thuis is het de gewoonte dat we onze smartphones samen laten opladen. Net zoals je de schoenen aan de achterdeur plaatst, leggen wij ook onze toestellen samen aan de oplader. Heeft iemand ons echt nodig? Dan zullen we de beltoon wel horen en wandelen we – zoals vroeger – naar de telefoon.”
3. Maak er een spel van
“Niets zo vervelend als aan tafel zitten met iemand die voortdurend met z’n smartphone in de weer is. Een leuk idee kan zijn om af te spreken dat je alle smartphones op een stapeltje aan de kant legt, met de schermen naar beneden. Degene die als eerste toch naar z’n toestel grijpt, doet bijvoorbeeld de afwas. Zo maak je de ‘regeltjes’ zonder dat kinderen ze ook echt als strenge regels gaan zien.”
Vanaf wanneer een smartphone?
Klopt het dat een kind best pas vanaf zijn twaalfde een smartphone krijgt? Deze vraag stelden we aan Telidja KlaΓ―, expert rond alles wat met kinderen en media te maken heeft. Je bekijkt de video hier op de website van Libelle Mama.
Ook interessant:
- Schermtijd en jonge kinderen: wat is okΓ©?
- Kinderen en hun smartphone: van TikTok en Facebook tot sexting en cyberpesten
- Digitale detox met je gezin: is het nuttig en hoe pak je het aan?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!