Video: Hoe bereid je jouw lichaam voor op een skivakantie?
De krokusvakantie is dé vakantie bij uitstek om de besneeuwde bergtoppen op te zoeken. Wil je die skivakantie doorkomen zonder overbelaste spieren en gewrichten? Dan kan je beter wat voorbereidend werk doen. En dat doe je zo!
Begin met een goede training (2 à 3 keer per week)
30 minuten cardiotraining
Fietsen, zwemmen, joggen… Deze sporten vergroten je uithoudingsvermogen. Het stimuleert een snelle recuperatie, een betere ademhaling en het zorgt ervoor dat je hart zich sneller zal aanpassen aan ongewone en soms moeilijke klimaatsveranderingen, zoals de hoogte en de kou.
Spierversteviging en kracht
Spierkracht is essentieel. Dus trainen maar op die buikspieren, bilspieren, kuitspieren en armspieren. Ze moeten alle kracht tijdens het skiën kunnen opvangen. Vergeet zeker de quadriceps (spieren aan de voorzijde van je dijen) en de hamstrings (aan de achterkant van de dijen) niet. Die spieren beschermen de cruciale ligamenten rond je gewrichten.
Stabiliteit is heel belangrijk
Stabiliteit in je gewrichten zorgt ervoor dat je gewrichten ook veel sterker zijn. Zo zal je veel minder snel je enkels en knieën kwetsen. Stabiliteit train je zeer makkelijk door dagelijkse gewoontes op één been uit te oefenen, zoals telefoneren, tandenpoetsen,… .
Hier zie je nog meer oefeningen om je cardio, je evenwicht en je lenigheid te verbeteren.
Mobilisatie van de kniegewrichten
Vermijd die lift in de aanloop naar je skivakantie. Trakteer jezelf op een dagelijkse portie trappen doen (2 trappen tegelijkertijd, bijvoorbeeld). Ga ook tegen de muur zitten (zonder stoel), met een rechte rug en je knieën 90° gebogen. Hou zo lang mogelijk vol.
Bedankt aan Sahy voor de oefeningen!
Wat moet je eten om in vorm te zijn?
Wees je ervan bewust dat je lichaam plotseling onderworpen wordt aan intensieve inspanningen in een hoge en heel koude omgeving. De energiewaarden en voedingswaarden zijn dus extra belangrijk.
- Voorzie een uitgebreid en volledig ontbijt met veel variatie. Het mag zelfs een beetje meer zijn dan anders. Denk aan muesli, vruchtensap, zuivelproducten en een eitje voor je eiwitopname.
- De lunch mag rijk zijn aan koolhydraten. Maar overdrijf daar ook niet in, want met een opgeblazen gevoel krijg je je benen niet vooruit.
- Vergeet ook geen tussendoortjes mee te nemen op de piste: granenrepen, gedroogd fruit (abrikozen, dadels, pruimen…), … . Veel beter dan een chocoladereep met veel snelle suikers.
- Genoeg water drinken is heel belangrijk. In de bergen is de lucht droger. De kans op uitdroging is dus veel groter bij grote inspanningen.
Bron: www.femmesdaujourdhui.be