Goeie vraag: hoeveel zon heb je nodig om voldoende vitamine D op te slaan?
Dat vitamine D ontzettend belangrijk is voor je gezondheid, kon je hier al lezen. De zon voorziet ons van een geruime portie, maar hoe lang moet je dan in de zon blijven? En wat is de invloed van zonnecrème?
Waarvoor heb je vitamine D nodig?
Zo’n 45% van de volwassenen heeft een vitamine D-tekort, en dat cijfer stijgt in de winter naar maar liefst 90%. Dat komt omdat we te weinig worden blootgesteld aan zonlicht en onvoldoende voedingsproducten consumeren die de vitamine bevatten. Sommige mensen maken zelf niet genoeg vitamine D aan.
Nochtans is de vitamine broodnodig voor sterke botten en tanden, sterke spieren en de werking van je nieren en bijschildklier. Bovendien is het een belangrijke speler in je immuunsysteem.
Wat bij een tekort?
Een tekort aan vitamine D uit zich vooral in vermoeidheid, spierpijn, een slecht afweersysteem en problemen met je botten. Bij kinderen kunnen de botten anders groeien, terwijl volwassenen en ouderen zwakkere botten kunnen krijgen en sneller een bot kunnen breken. Een tekort kan bovendien botontkalking veroorzaken, wat ervoor kan zorgen dat je botten zwakker worden en sneller breken. Op oudere leeftijd kunnen gewrichtsklachten ontstaan.
Hoe zorg je voor voldoende vitamine D?
Belangrijk is dus om je vitamine-voorraad aan te vullen en/of op peil te houden. Dat kan door je voeding aan te passen (en o.a. meer vette vis, zuivelproducten of plantaardige vervangers verrijkt met vitamine D op het menu te zetten) en eventueel aan te vullen met supplementen (na overleg met je huisarts). Maar ook door voldoende zonlicht op te nemen. Je huid maakt namelijk vitamine D wanneer zonlicht op je huid valt. Ook wanneer het bewolkt is, want uv-stralen dringen door wolken.
Je huid maakt vitamine D aan bij contact met zonlicht. Ook als het bewolkt is en als je zonnecrème smeert.
Hoe lang moet je in de zon zijn?
Als je dagelijks gemiddeld 10 tot 15 minuten in de zon bent, maak je voldoende vitamine D aan. Dit geldt ook als je zonnecrème smeert: geen enkel SPF-product beschermt 100%, dus komt er nog altijd wat uv-straling op je huid. Met als gevolg dat je lichaam dus ook van deze vitamine aanmaakt wanneer je zonnecrème gebruikt.
Weet wel dat de intensiteit van de uv-straling afhankelijk is van het seizoen en het moment van de dag. Bovendien verschilt de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen vitamine D per huidtype. Mensen met een donkere huidskleur hebben bijvoorbeeld meer zonlicht nodig om dezelfde hoeveelheid vitamine aan te maken als mensen met een lichte huidskleur.
Twijfel je over je vitaminepeil, of denk je een tekort te hebben? Neem dan contact op met je huisarts.
Bron: Dermatoloog Dr. Leenarts
Ook over de zon:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!